Магистратите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд ще бъдат преназначени в други равни по степен съдилища на извънредно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) в петък.

Днес колегията възобнови производството по преместването им. То беше спряно, след като главният прокурор Иван Гешев оспори пред Конституционния съд измененията в Закона за съдебната власт, с които се закриват спецструктурите. Преди дни КС отхвърли искането като отмени единствено квотното преназначаване на магистратите (виж повече тук). Така според промените в ЗСВ специализираните съдилища и прокуратури се закриват от 28 юли.

Атанаска Дишева попита колегите си от СК на ВСС по какви критерии ще бъдат преместени магистратите – дали с оглед степента на натовареност на съответните съдилища, или само според тяхното желание. Тя предложи СК да укаже на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) да съобрази именно натовареността, но беше подкрепена само от Даниела Марчева и Цветинка Пашкунова. Мнозинството отхвърли идеята като Боян Новански и Боян Магдалинчев категорично заявиха, че ще гласуват само според желанията на спецсъдиите.

Вчера КАК реши да изпрати писма до спецсъдиите, с които им даде възможност до края на днешния ден да заявят къде искат да бъдат преместени. Заявленията ще бъдат обсъдени от КАК в сряда, а в петък Съдийската колегия ще ги преназначи.

По информация на „Лекс“ немалка част от тях желаят да работят в Софийския апелативен съд (САС) и Софийския градски съд (СГС). Цялото ръководство на спецсъда обаче (председателят Мариета Райкова и тримата ѝ заместници Виржиния Петрова, Пенка Велинова и Пламен Панайотов) иска да отиде в Административен съд София-град (по неофициална информация една немалка част от спецпрокурорите пък предпочитали да се преместят във военната прокуратура).

„Лекс“ научи, че в Съдебната палата се обсъжда въпросът къде и как може да бъдат настанени новите колеги, при положение че от години в сградата липсват работни места, а магистратите са вече по трима-четирима в кабинет. В тази връзка общото събрание на САС е решило да предложи на ВСС да премести извън палатата Военно-апелативния съд. Магистратите от СГС пък възнамеряват да предложат преместването на Софийския окръжен съд и на Военно-окръжния съд, като така ще се освободят места за новите попълнения.

Един от възможните варианти, който се дискутира в съдийските среди, е в сградата на бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“ да се премести АССГ, а военните съдии и колегите им от ОС-София да отидат в бившата сграда на Софийския районен съд на бул. „Драган Цанков“. Ремонтът и на двете места обаче ще продължи поне две години.

Дотогава трябва да се намери някакво решение на битовия проблем. Възможностите, които се дискутират между съдии и членовете на ВСС, са няколко. Едната е в СГС и САС да се сформира Второ наказателно отделение, състоящо се само от спецсъдии, които да останат в сегашната сграда на ул. „Черковна“. Ако това предложение не срещне подкрепа, тогава има друг вариант – ако докладчик по дадено дело е спецсъдия, то да се гледа в сградата на спецструктурите, а останалите членове на състава да пътуват до ул. „Черковна“. А ако докладчикът е съдия от САС, респективно СГС, бившите спецмагистрати да ходят в Съдебната палата.

Междувременно днес Съдийската колегия реши да увеличи щата на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд с по три бройки, които ще бъдат взети от спецсъдилищата.

Наред с това колегията отложи увеличаването на щата на гражданското и търговското отделение в Софийския апелативен съд с три места. Причините за това бяха няколко – най-напред ще се изчака да се види колко от спецмагистратите ще бъдат преназначени там, освен това са постъпили искания за нови бройки от апелативните съдилища в Пловдив (3 места), Бургас (3 места) и Велико Търново (едно място). Третата причина е, че утре се очаква четирима магистрати от САС, назначени за съдии в Търговската колегия на ВКС, да встъпят в длъжност.

След като цялата тази информация бъде обсъдена и систематизирана от КАК, се очаква Съдийската колегия да обяви конкурс за повишаване в гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища.

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ангел
Ангел
20 юли 2022 19:52
Гост

Па в тая Съдебна палата са набутани дупе до дупе. Ако се построят поне още 2 или 3 етажа нагоре, което не е невъзможно, нещата ще се наредят и всеки ще си има място.

Селски съдия
Селски съдия
21 юли 2022 7:09
Гост

И 10 етажа да надстроят, пак ще е малко, защото на прокуратурата не й е мястото там….

Журналист
Журналист
20 юли 2022 15:05
Гост

Много е яко да си либерал от Да,България и ССБ в днешни дни. Живееш си в плоския, черно-бял, двуизмерен, обидно примитивен свят, в който силите на Доброто (към които принадлежи всеки либерал) по цял ден се борят със силите на Злото (без съмнение доказани протестиращи, дошли от село с автобус в София, путинисти, кремълски тролове и бухалки от спецправосъдието. Хубавото на тази епична либерална борба е, че е предимно във Фейсбук и по медиите, и не изисква особени усилия – преписваш опорките на мейнстрийм медиите, финансирани с обилни грантове, и си готов. Лошото е, че е пагубна за всички. И… Покажи целия коментар »

Случаен
Случаен
21 юли 2022 8:17
Гост

Дааа, протестиращите с автобусите винаги са на погрешната страна, проблемите винаги ги създават руснаците, безсъмнено специализираното правосъдие пречи на борбата с корупцията, която сега ще тръгне като порой, само мнението за президента се мени- периодично е или руски шпионин или натовски генерал.

съдебен служител от провинцията
съдебен служител от провинцията
20 юли 2022 13:23
Гост

А какво ще стане със служителите? Просто питам

секретар
секретар
20 юли 2022 13:55
Гост

Всеки се спасява сам. Ако не си намери сам работа, остава към СГС.

Отивам да повръщам от отвращение
Отивам да повръщам от отвращение
20 юли 2022 8:40
Гост

Ако сме нормална, и с остатъци от правова държава, от два-три часа джипката трябваше да е по адреси и да арестува корумпета от съдебната система. Неа се случва-явно мафията е овладяла изцяло властта. Погазването на закона и правовия ред, чрез връщането на беззаконието -връщане приватизация на границата, и връщането на колосални суми към бездънния частен джоп, а не към бюджета потвържава-съдът е станал част от беззаконието и престъпността , той е опасен за правовия ред, и туморът трябва да бъде изрязан хирургически. ЧРЕЗ НЕЗАБАВНО ЗАКРИВАНЕ!Закриване на Висшия милиционерски съд, лустрация на инсталираните, както и приложение на закона. Това ,което съдът… Покажи целия коментар »

Държавата да проведе атестационен изпит за съдиите
Държавата да проведе атестационен изпит за съдиите
20 юли 2022 8:55
Гост

С оглед настоящото законодателство държавата може, без изменение на Конституцията(което изисква време), спешно да измени ЗСВ и да въведе АТЕСТАЦИЯ ЧРЕЗ ИЗПИТ за съдиите от ВАДмС-КАТО ОТГОВОРЪТ НА СЪДЕБНИЯ ПРОИЗВОЛ с частната лаборатория, ПОДГОТВЕНИЯ НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ ИЗПИТ, провеждането на атестация е напълно законно. Провеждането на атестационен изпит е законен способ за атестация на знанията, а това е допустимо и позволено от Конституцита. Изпитът следва да бъде проведен от изпитващи извън съдебната система. Проектотекст , примерен, неокончателен вариант „Съдиите от ВАдмС ежегодно преминават през атестационен изпит по цялото право при условия и ред в Наредба , издадена от МП… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 8:39
Гост

Жалко за нас, които бъхтим в месомелачката и участваме като масовка на всички конкурси. Вече няма смисъл. Реформата се състоя. Ние си оставаме закрепостени в СРС. След 19 години като съдия единственият изход виждам в напускане на системата, защото в съдилищата вече се срещат все по-малко работещи, можещи и знаещи юристи, преобладават мамини синчета, щерки, любовници и пр. амбицирани за израстване. Виж работата е за нас, старите кучета, нали все някой трябва да е в РС.

Стига ти
Стига ти
20 юли 2022 10:25
Гост

Достатъчно ти е, че си съдия. Стой си там. Значи като почнат съдиите да се оплакват и страдат ….то нахално чак.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 12:47
Гост

Нахално е хора, които не са стъпвали в съдебна зала, не са пипали и отгръщали дело, а още по-малко да са решавали такова да ни реформират. Нахално е всякакви комплексирани типове, недоволни от житието и битието си, да хулят съдии, да ръкопляскат на ПП-глупостите и да размахват пръст, юмрук. Да парадират с докумнти назовани „Диплома за висше образование“, да не говорим, че някой даже си мислят, че са с юридическо образование, а всъщност не знаят, нито как да се държат в съдебна зала, нито за какво са дошли, нито какво да говорят. Нахално е също, станали магистрати покрай родство и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 14:08
Гост

Ама ти верно ли си от 19г. в СРС?

Анонимен
Анонимен
21 юли 2022 8:17
Гост

За съжаление, не съм само аз. Както върви съд.рефирма в РС ще останем само съдии в предпенсионна възраст

Закривай, уволнявай, лустририрай
Закривай, уволнявай, лустририрай
20 юли 2022 6:21
Гост

Върховния административен съд следва да бъде незабавно закрит, защото е опасен за правовия ред. Милицията в този съд нанесе мощен удар на държавността. Ситуацията, при която са плащани колосални суми за подкупи, и са изземвани от бюджета огромвни суми, които постъпват в цатне интерес -всичко това получи закрила от съда. Зам. министър отказа подкупа, но дали не е енаправен пробив с подкупите другаде! https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/07/19/4371163_sudut_ostavi_evrolab_2011_na_granicata_s_turciia_pri/?ref=home_mainStory ПРЕДЛАГАМ: президентът да насрочи следващите избори, да са за ВЕЛИКО народно събрание , което да измени Конституцията, с цел закриване на опасния за правовия ред ВАдмС, и да уреди при закриване,че няма преназначаване. Отмяната на текстотовете… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
20 юли 2022 1:09
Гост

ССБ! Как никога не разбирате какви щети нанасяте на съдебната система с подкрепящите ви грантаджии! Сега ние от СРС вместо да можем да кандидатстваме към СГС, СНС или АССГ оставаме до пенсия на районно ниво. Че като трябваше толкова да се спасят пет олигарха- спонсори на ДъБъ-то просто трябваше да действате на ВКС! Ааама не става- все пак е излагане на хората с потвърдени осъдителни на въззив! Трябва да изглежда почтено и правомерно! Не чакайте ваши хора да влязат във ВСС!

Виктор
Виктор
20 юли 2022 0:19
Гост

Военните съдилища трябва да бъдат закрити, защото Българската армия в наши дни е малобройна! При това в нея има постоянен недостиг на военнослужещи, а пък генералите и началниците в МО са повече от войниците

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 22:21
Гост

Е, такава реформа чаках. Неефективните и поръчковите съдии (според русата) за награда, където си поиска да бъдат преназначени. Нищо, че са съдии на споразуменията и преюдициалните запитвания. Кога ще закрият СРС, че не е ефективен, за да се върнат столичаните по родните си места, а и вече е време да ни преназначат я в СГС, АССГ, АС, СОС, малко да вдигнем нивото, че батака е голям. Пълна глупост е да се мисли, че преместването на съдии от една сграда в друга, е реформа. ДБ, НС и ВСС удариха дъното.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 23:45
Гост

Здрасти ССБ-ец, сега ли се усети! Ситуацията е такава заради твоите усилия , иначе никой от спецмагистратите нямаше желание да ти пречи, а сега даже ще са ги благодарни!

Прокурор РП
Прокурор РП
19 юли 2022 20:10
Гост

Хайде сега да видим какви осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта ще докара Градския съд…по скоро очаквам да се опита да разкара делата!

Прокурор
Прокурор
20 юли 2022 9:13
Гост

То финансовото обезпечаване на резултата вече е започнало. Все пак това е смисъла на тази реформа. Там, където е писан закона, оттам са й указанията как ще се процедира в СГС. Татяна Дончева тази сутрин направи намек.

Густо майна Филибето
Густо майна Филибето
19 юли 2022 18:46
Гост

Не ни оставяйте сирачета.Върнете няма Галка под тепетата.

сисадмин от ВСС
сисадмин от ВСС
19 юли 2022 20:05
Гост

Галя Георгиева е заявила желанието си да се върне в Пловдив. Така, че тя се връща в града под тепетата. Да ви е честита Галя Георгиева на всички пловдивчани. Много й здраве от столичани.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 12:20
Гост

Костова няма ли да си приберете…или не иска да среща бившия си, когото накара да напусне СП и да отиде прокурор в ОП Пловдив?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 17:50
Гост

Присъдружните глупости на ДБ, Пп, ссб, двама члена на ВСС и НПО-тата, за пореден път докараха неизброими проблеми и неуредици в съдебната система, този път с преназначаванията на колегите от специализираните съд и прокуратура. Как не ги е срам тези некадърници и Корумпета, просто не знам. Иначе са BORCI sre6ty Mafiqta (с посещения в чужбина и хонорари по Норвежкия механизъм и А за Б). Гнусари!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 23:48
Гост

Заради техните действия едно поколение ще си седи по места, а и те също, но поне ще се възползват от разни хонорари по механизми, грантове и др.такива.

Кирил
Кирил
19 юли 2022 17:38
Гост

Поредният конкурс за повишаване.

Лозан
Лозан
19 юли 2022 17:39
Гост

Като ги знам какви са бързаци.

Чавдар
Чавдар
19 юли 2022 17:35
Гост

И къде смятат на преместят Военно-апелативния съд?

Михаил
Михаил
19 юли 2022 17:33
Гост

Поредният концерт по желание.

Киро Куролацията
Киро Куролацията
19 юли 2022 19:27
Гост

Кофти ли ти е?
Завиждаш?

Мики
Мики
19 юли 2022 17:29
Гост

Това можеше да се случи порано, ако Иван Гешев не беше оспорил пред Конституционния съд измененията в Закона за съдебната власт.

Цецка Бачкова
Цецка Бачкова
19 юли 2022 16:36
Гост

Евала, машала, ашколсун!

Те на това му се вика съдебна реформа – от едната сграда в другата и по желание!

Бюджетът е вече 1 млрд., а правосъдие липсва.

Това е жълтопаветната умнокрасиви риформа с любезното финансово съдействие на А за Б и лично на Херакъл и компанията с местни изпълнители на американски джаз.

Дефиниция за реформа
Дефиниция за реформа
19 юли 2022 18:52
Гост

Да, каква е тази реформа наистина? Не знам защо на преместването от точка А до точка Б плюс изпълнение на желания му викат “реформа”. Че то и аз искам така – да ми изпълнят поне едно желание. Да им имам реформата.

Запознат
Запознат
19 юли 2022 15:56
Гост

Виржиния Петрова ли няма да поиска да е в АССГ ??

Адвокат
Адвокат
19 юли 2022 16:21
Гост

На Петрова силата не й е правото, но виж някой друга мръсотия…..

съдия от СРС
съдия от СРС
19 юли 2022 15:37
Гост

Не вярвах, че ще го кажа, но- Браво на Магдалинчев и Новански! Браво за достойната позиция с оглед устояване независимостта на спецсъциите! Сесебейската клика признава тази независимост само когато й отърва!

Васил
Васил
19 юли 2022 15:12
Гост

В края на 80-те години беше планирано да се издигне още един етаж на Съдебната палата, но падна социализма и после така и не се осъществи, дори не се повдигна отново тази идея.

Цецка Бачкова
Цецка Бачкова
19 юли 2022 16:37
Гост

Може направо небостъргач да се пръкне! Всички да са щастливи и доволни и според желанията.

Щерев
Щерев
19 юли 2022 17:54
Гост

Наистина там помещенията не стигат.

БОРН
БОРН
19 юли 2022 14:59
Гост

Предлагам прокуратурата да напусне съдебната палата , а не съдилищата които се предлагат.Така гражданите ще имат достъп до правосъдие на централно и общодостъпно място в столицата.

777
777
19 юли 2022 19:28
Гост

Аз предлагам да млъкнеш, селски!
Стига тъпи остроумия…

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 14:47
Гост

Колега от СГС, внимавай какво си пожелаваш. Даже и на шега не споменавай името на т.нар. съдия – преюдициално запитване, че и европейците вече не могат да смогнат да му отговарят. Работа, няма да отхвърли.

Литмус
Литмус
19 юли 2022 19:29
Гост

Тъпо…

СГС
СГС
19 юли 2022 14:38
Гост

В СГС също вече приритваме от нетърпение. Въззивното гражданско отделение спешно се нуждае от поне 3 нови състава, че вече насрочваме за след 1 година. Очакваме Иво Хинов да овършее делата, че няма кой друг.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 20:00
Гост

Споко, част от спецовете да заявили Гражданско и Търговско отделение.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 14:38
Гост

Старите хора са казали: Сто пъти мери, а един път режи. Ама кой да мисли. ДБ прави съдебна реформа на пук, затова пак на пук, на следващите избори народа май ще ги остави да гледат под черта. Дори и да влязат в следващия парламент, пак ще са изтривалка, пардом патерица на някого.Видя се кой, колко може. ДБ и ССБ – нищо не могат. Забравих, могад – да разтягат локуми и със зъби и нокти да се доберат до управление, било на държавата или на съдебната власт. Страшни боклуци!

Страшни боклуци
Страшни боклуци
19 юли 2022 14:50
Гост

Точно така! Страшни боклуци! ДБ и ССБ са най-големият проблем на системата. Не ВСС с политическата квота, не ВАС, в който професионализмът и независимостта са силно под въпрос, не поръчковата Прокуратура, не мръсните домогвания на ДПС окончателно да овладее системата. Колко трябва да си зле (тъп, злобен, продажен?), за да ги пишеш тия глупости?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 15:04
Гост

Да, отговор напълно в стила на ДБ и ССБ реториката – всичко е противопоставяне, черно и бяло, и щом не си от нашите, и даже ни критикуваш, си от лошите. Ама този модел е толкова познат и друг не могат да измислят. Много повърхностно и комсомолско. Жалка идеология.

Нов
Нов
19 юли 2022 15:22
Гост

Абе ти не можеш да пишеш без правописни и стилистични грешки, бе човек, къде си тръгнал да разсъждаваш… ДБ, ССБ – всички са виновни, пък твоите дето ще са над чертата /ама не се знае с колка/ с кадровите и безброй още безпринципни решения са първи за харесване…Айде не се излагай повече, че не само в България, ами и света се смее вече с нашите Главни, подГлавни и сенчестоГлавни какво ли не…

Съдия в САС
Съдия в САС
19 юли 2022 14:23
Гост

Гражданско и търговско отделения в САС с радост очакват новите си попълнения от спецсъдии. Колеги с такава висока квалификация ще паснат като дялан камък дори и в друга материя. След като доста от тях искат да станат адм. съдии, където законите са над 100, то няма никакъв проблем да се справят и доста по-малкото граждански закони.
Довършването на 50 нак. дела не е проблем за тях – все пак ще вземат по-голяма заплата от обикновените апел. съдии, тъй че ще понесат и повече работа.
Венсеремос!

зрител във възторг
зрител във възторг
19 юли 2022 13:39
Гост

Бурни аплодисменти за Магдалинчев и Новански, моля

Просто адвокат
Просто адвокат
19 юли 2022 13:38
Гост

Леле, добре че не станАх спецмагистрат

Киро Куролацията
Киро Куролацията
19 юли 2022 17:06
Гост

Кофти ли ти е,аланколу?

Смърч
Смърч
19 юли 2022 13:37
Гост

Подкрепям идеята за изнасяне на военните магистрати от съдебната палата

Кремена Будилян
Кремена Будилян
19 юли 2022 13:35
Гост

Във ВСС понякога се взимат решения, колкото да се вземат – без дебат, без довои, без аргументи. Докога така?!

Михайлина Ненова
Михайлина Ненова
19 юли 2022 13:34
Гост

Всеки път, когато прочета новина, свързана със закриването на спецсъдилищата и се потрисам от яд. Първо се ядосвах като ги създаваха, защото от една работеща сравнително ефективно съдебна система, направиха една неработеща такава. С времето нещата започнаха да се нареждат и сега ново 200

Петър Радулов
Петър Радулов
19 юли 2022 13:33
Гост

Ах, как обичам ВСС като работи

Синоптик
Синоптик
19 юли 2022 17:58
Гост

На високосна година се хващат да работят.

Марин Петров
Марин Петров
19 юли 2022 13:32
Гост

Добре че са увеличи щата във ВКС и ВАС, че там буквално бедстваха колегите

Милен Иванов
Милен Иванов
19 юли 2022 13:31
Гост

Желание пред атестация. Браво! То така всеки може

Поет
Поет
19 юли 2022 13:30
Гост

Красота!

Велур Памуков
Велур Памуков
19 юли 2022 13:30
Гост

Ей, развали се предваканционното спокойствие на ВСС заради това на извънредно заседание на Съдийската колегия