Дияна Петрова беше избрана за председател на районния съд във Велики Преслав. Тя беше подкрепена за поста с 9 гласа „за“. Другият кандидат – следователката Росица Томова, получи два гласа.

Гласуването обаче протече при размяна на остри реплики между кадровици за предизвестен избор и коментари като „няма да казвам какво направихте на метеното“.

След като подкрепа за съдия Петрова изказа Цветинка Пашкунова, думата взе Драгомир Кояджиков, който заяви, че ще гласува за Росица Томова – най-вече защото е била изключително искрена при изслушването си, докато другата кандидатка не му направила такова впечатление. „Не е вярно твърдението, че районният съд във Велики Преслав е добре административно организиран. Тази неискреност ме мотивира да подкрепя кандидата Росица Томова“, заяви Кояджиков.

Даниела Марчева също изрази подкрепата си за следователката.

Олга Керелска не се съгласи с Кояджиков. Тя заяви, че най-естествената подкрепа е за Дияна Петрова. „За Росица Томова основният аргумент е нейната искреност. Освен че тя призна, че Дияна Петрова е по-добрият кандидат, призна и че не познава работата на съда. Как една искреност може да доведе до избор на административен ръководител и сериозните изисквания към него. Това не е и нормалният начин за разрешаване на кадровия проблем там“, заяви Керелска, имайки предвид единия свободен щат в съда. На финала на изказването си Керелска заключи, че ако се стигне до гласуване в подкрепа на Росица Томова, това ще означава, че изборът е предизвестен.

Драгомир Кояджиков реагира на заключението ѝ по следния начин: „И двете кандидатки се представиха добре. Всеки тук се изразяваше колегиално и вие изведнъж няма да кажа какво направихте на метеното. Всеки има възможност да говори какво има предвид. Сега се правят внушения, които не са верни“.

Прецизирайте езика, който използвате. Използвате недопустим език“, отвърна му Керелска.

Вашият е недопустим с тези внушения“, отговори Кояджиков.

В спора се намеси Боян Новански, според когото сега вече има риск да остане сянка на съмнение върху избора. Иначе той се присъедини към мнението на Атанаска Дишева, която изрази подкрепата си за Дияна Петрова и си пожела да бъде все още член на ВСС, за да може да гласува положително за назначаването на Росица Томова за съдия. От думите на Дишева стана ясно, че е имало конфликт между предишния председател на съда и един от магистратите, но след освобождаването на ръководителя вече няма проблем.

Така с 9 на 2 гласа беше подкрепена Дияна Петрова като в полза на следователката гласуваха само Кояджиков и Марчева.

Той използва резултатите от вота, за да попита дали изборът е предизвестен. „Госпожа Керелска обърна предизвестения избор. Кажи си кое е предизвестено. Много нахално“, заключи Кояджиков.

Същевременно с 10 на 1 гласа Съдийската колегия избра следователя от Хасково Живко Янков за председател на районния съд в Ивайловград. Той беше единствен кандидат за поста, като на заседанието стана ясно, че там работи само един съдия. Живко Янков обясни желанието си да стане ръководител на съд не като кариерно развитие, а че иска да се развива като юрист.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Октопод
Октопод
15 май 2019 11:58
Гост

Вече и за малките съдилища борбата е безмилостно жестока. Тия спорове за всяко назначение ясно показват, че пипалата на октопода вече се простират от самия връх, чак до последното съдебно районче. И после ще пищим за справедливост и морал в правосъдието, но ще е късно!

Съдия
Съдия
14 май 2019 21:24
Гост

Разбира се, че Керелска е права,а езика на пуцаджията Кояджиков- елементарен и очевидно просташки. При конкуренция между дългогодишен съдия от същия съд и следовател, който иска да стане директно началник, изборът на втория би бил нелогичен и несправедлив. А дали Керелска е подготвена- много е подготвена- наскоро я слушах и заслужава уважения за позициите,които отстоява.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 12:19
Гост

Стават смешни с техните дребни свади и реплики от селски вечеринки.

Рита
Рита
14 май 2019 11:42
Гост

Олга Керелска както винаги се държи махленски и неадекватно.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 12:16
Гост

Абсолютно права е! Искреността не може да разреши кадровия проблем.

Kandida
Kandida
14 май 2019 16:46
Гост

Не става дума за мнението й за кандидатите, а за отношението й към останалите- поведение от типа „аз съм морален еталон и който не споделя моето мнение е порочен“ е просто неадекватно. Всъщност, в повечето случаи тя е абсолютно неподготвена.