Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев.

Решението беше взето при закрити врати с 9 гласа „за“ и два „против“.

До него се стигна, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени отказа на Съдийската колегия да образува дисциплинарно производство срещу Георги Ушев. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не участва в дебатите, продължили два часа, защото е вносител на предложението.

Панов поиска Георги Ушев да бъде наказан във връзка с мерките за неотклонение на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. В края на 2018 г. Специализираният наказателен съд измени мерките на двете от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като постанови тяхното незабавно изпълнение. Спецпрокуратурата протестира и поиска спиране на незабавното изпълнение, делото отиде в АСНС, но понеже имаше съмнения за правилното му администриране, Лозан Панов назначи проверка. Тя беше извършена от зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова и колегите ѝ Капка Костова и Галина Тонева. От доклада им стана ясно, че заседанието на 16 ноември 2018 г., в което съдия Иво Хинов измени мерките на двете подсъдими, е завършило малко преди обяд. Малко повече от час след това вече е постъпил протест с особено искане за спиране на изпълнението на определението на съдия Хинов. Около 13,30 ч. председателят на АСНС Георги Ушев е „посетил съдия Иво Хинов”, като го уведомил за необходимостта „особеното” искане да се администрира „възможно най-бързо” и да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне.

В доклада се казваше още, че АСНС е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), когато спешно спря изпълнението на определението на Иво Хинов, но ставало дума за инцидентен случай, а не за неправилна съдебна практика.

На 11 февруари 2019 г. шефът на ВКС, базирайки се на доклада, внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Ушев в Съдийската колегия. В него Панов твърди, че ръководителят на АСНС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър.

Съдийската колегия обаче с 9 на 1 гласа отхвърли искането за образуване на дисциплинарно производство, а председателят на ВКС обжалва отказа.

Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата, но петчленен състав на съда отмени решението на първата инстанция и върна материалите в Съдийската колегия. Според петимата върховни съдии не е направен анализ на събраните доказателства и по-конкретно на всички факти и обстоятелства във връзка с твърдяното нарушение. Касационният състав намери за неправилно позоваването от първата инстанция на Стандартите за провеждане на дисциплинарно производство, за да отхвърли жалбата на Лозан Панов. ВАС отбеляза, че в Глава 16 от ЗСВ е уредена дисциплинарната отговорност на магистратите, а Съдийската колегия има и подробни правила за дисциплинарната си дейност, в които са регламентирани редът и критериите за провеждането ѝ. Правилата имат нормативен характер, като се явяват действащо право, а не посочените от тричленния състав стандарти, казват петимата върховни съдии. И добавят: „Посочените нормативни актове, както и АПК, като приложим общ закон, определят кръга на правните разпоредби, които следва да бъдат преценявани при прилагането им от административния орган като дисциплинарен такъв, респ. определят и рамките за осъществяване на съдебен контрол върху издадения от него акт“ (повече виж тук).

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ж.Ж.
Ж.Ж.
20 април 2021 20:50
Гост

Спрете с това,че е невинна: Намерени ли са пари в нея при ареста и предмет ли са на подкуп?Това е въпроса!Ако не,а и са подхвърлени – това обстоятелство сочи на толкова тежко престъпление от прокуратурата,че скандалността му заличава всичко останало!

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 20:43
Гост

Панов да предложи дисциплинарка и на Анелия Щерева. Да му видим високите стандарти за почтеност. Даже, може да предложи СГС да бъде закрит, защото, ако има съд-синоним на корупция това е именно тази кочина на арогантни корумпета.

Обективен
Обективен
20 април 2021 18:38
Гост

Да си кажем честно – това да помолиш колега да предвижи по – бързо дело, което вече е решил, до въззивната инстанция и да образуваш дело при наличие на частен протест и самото дело, не е никакво нарушение. А що се отнася до специализираните съдилища и прокуратури, няма да ги закрият, бъдете сигурни! И дерзайте за собствените си успехи, не завиждайте толкова на другите!

Посейдон
Посейдон
20 април 2021 16:50
Гост

Съдиите от ВАС да се хвърлят дипломите: правилата били нормативен акт.
Това, колеги, се учи във втори курс още. Поне в ЮФ на СУ е така.

Стамат
Стамат
20 април 2021 16:38
Гост

За съжаление, евентуалното избиране на колегата Ушев за ръководител на САС ще бъде, в най-добрия случай, проява на лош вкус, най-меко казано, а пък директно изречено, ще бъде брутална гавра с всякакви принципи, ценности и правила в системата.
Фигурата на „вечните началници“ трябва да изчезне.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 15:35
Гост

Браво и да живей!
Образуването на дисципинарка срещу фамозния Ушев в момент, в който го готвят за нов председател на САС, е крайно неподходящо за кукловодите на прехода. След неизбежното скорошно закриване на АСпНС на момчето трябва да се намери подходящо ръководно място. Не върви някак след толкова изпълнени поръчки да го оставим да се мъчи като прост редови съдия.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 15:38
Гост

И как реши, че го готвят за нов председател на САС? На боб ли хвърляш?

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 16:27
Гост

Елементарна логика – в ПЗР на внесения закриващ закон се предвижда съдиите от АпНС да бъдат преназначени в други апел. съдилища. Ясно, че ще пожелаят да дойда в САС, а не в АС Варна или АС Бургас. Логично е при това положение Ушев да се пробва за овакантяващия се тази година пост „шеф на САС“, за да не остане капо.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 17:01
Гост

За твое дведение внесен „закриващ“закон все още не е приет „действащ“ закон. А логиката си я прибери от там, от където ти я подават!

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 15:14
Гост

ВСС е за бесилото, не за законодателни промени.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 15:33
Гост

ти май забравяш да си пиеш хапчетата редовно!

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 16:20
Гост

Ще се изразя по-подробно. Отказът на ВСС да образува дисциплинарка, въпреки решението на действащия съд, тотално потъпква всички принципи на правовата държава и се изплюва в лицето на правораздавателната дейност. Нарушението, което ВСС отказва да санкционира, от своя страна представлява най-долен израз на феодално-мутренската власт. И ВСС, като единствен орган, натоварен с правомощията да опазва демокрацията от подобни брутални безчинства, заслужава най-тежкото наказание, приложимо във една феодална държава. Дай ми хапчета, с които да не виждам това, и ще предозирам с тях.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 16:23
Гост

И ако нямаш такива хапчета, си заври някъде стотинките, които ти плащат същите безлики феодали, за да спамиш дезинформация в интернет-А.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 16:55
Гост

Няма решение на „действащия“ съд в такава насока. Прочети го и тогава умувай!

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 19:30
Гост

Решението на съда, което го „няма“, ли трябва да прочета?

Анонимен
Анонимен
21 април 2021 10:17
Гост

Абе вземи прочети нещо!

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 14:58
Гост

Много нагло от тяхна страна.

Чолаков спи ли
Чолаков спи ли
20 април 2021 14:58
Гост

Дори не се церемонят да прескочат решение на петчленен състав на Върховния административен съд.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 15:30
Гост

Ти това решение чете ли го?

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 14:56
Гост

Надявам се всички кукли на конци във ВСС, пазещи интересите на задкулисието, съвсем скоро да бъдат изметени!

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 14:54
Гост

Иванчеава ще си излежи присъдата докато тези образуват дисциплинарка.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 15:31
Гост

и какво значение има наказателно дело с подсъдима Иванчева с образуването или необразуването на дисциплинарно производство?

Джош
Джош
20 април 2021 14:54
Гост

Таковахте мамичката на Иванчева.

Мафия
Мафия
20 април 2021 14:55
Гост

Съсипаха я. Така се случва с честните хора.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 15:36
Гост

ВСС ли я съсипа, бе тупан?

Михаил
Михаил
20 април 2021 14:53
Гост

Изобщо не съм изненадан, че Съдийската колегия е отменила искането. Панов им е като трън в очите.

Hari
Hari
20 април 2021 14:53
Гост

Бори се човекът, но с рещу тази мафия му е много трудно.

Flarken
Flarken
20 април 2021 14:52
Гост

Пълна каша е в тая страна. Егати.

Memo
Memo
20 април 2021 14:51
Гост

Явно ще оставят Ушев на мира 😀

Стоян
Стоян
20 април 2021 14:51
Гост

Иванчеава просто се набърка в интересите на големи строителни предприемачи и за това я осъдиха.

Тошков
Тошков
20 април 2021 14:52
Гост

Точно това стана. Ама точно.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 14:54
Гост

Метод за работа на ГЕРБ. Така правят. Идва един пичага и се води, че е братовчед на някого от ГЕРБ или на самият Борисов и трябва да му разпишеш там едни документи. (Нищо работа). Ама ако зачетеш какво ти тикат да разпишеш се оказва, че е в ущърб към тия дето са гласували за теб. Ако не искаш да го разпишеш ще те махнат. Казват, че си измамник, крадец, наркоман, корумпиран. И после те съдят. И така оня с подписа си получава подписа, строи си каквото му е кеф и си го продава за маса пари, а ти духаш не… Покажи целия коментар »

Иванов
Иванов
20 април 2021 14:55
Гост

Е има ли изненадани? Общината се управлява по повече от гнусен метод.

Olq
Olq
20 април 2021 14:55
Гост

Ами Артекс как си строят грозните сгради където им падне? Нали по тоя начин. Даваш и те ти дават. Закона – мамата еб** съм!

Тодор Р
Тодор Р
20 април 2021 14:56
Гост

Те законите са за да не живеем в джунглата. Ама кой да ги спазва. Народа. Демек глупаците. Ние сме над тях. Тоя модел в света ще рухне. Може да не е скоро, но ще рухне.

Обретенов
Обретенов
20 април 2021 14:57
Гост

Не искам повече ГЕРБ да управлява и София. На следващите избори Фандъкова си заминава. Да не говорим и за останалите герберски твари по Варнаи къде ли не още. Само в Бургас се справя човека, нищо, че е от ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 15:40
Гост

Иванчева се опита да вземе едни пари, но защото е тъпа не можа и сега си тегли последствията! Другото са героични приказки без никакво покритие!

Лозан
Лозан
20 април 2021 14:49
Гост

Въобще не съм изненадан, е АСНС е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 14:56
Гост

Закривай! Поръчков съд си е. Факт!

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 16:47
Гост

А от кво си изненадан? от сексуалната си неудовлетвореност ли?