По чисто формални причини Съдийската колегия отложи предложенията за повишаване на четирима съдии, класирани в конкурса за Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Оказа се, че в материалите към това предложение са качени мотивите за извършеното класиране на магистрати, участвали в конкурса за Гражданската колегия на ВКС. Грешката беше забелязана от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и той предложи точката да бъде отложена. Севдалин Мавров също поиска време, за да се запознае с мотивите на конкурсната комисия, макар да направи уговорката, че познава класиралите се съдии. А те са Красимира Медарова, Невена Грозева и Надежда Трифонова от Софийския апелативен съд, както и Бонка Янкова от Окръжния съд в Търговище, която през последната година беше член на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК).

Зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев призова колегите си да не отлагат повишаването на колегите си, като изтъкна, че нито един състав на ВСС не е правил такова нещо. Той поясни, че става дума за „чисто формална техническа неточност“, която беше отстранена в рамките на пет минути, докато се дискутираше предложението за отлагане. Шекерджиев каза още, че Наказателната колегия на ВКС от месеци е без четирима съдии, а днес с конституирането на новия състав на КАК, в който влезе  Мина Топузова, ще освободи пето място.

Даниела Марчева обаче заяви, че ВСС трябва да има възможност да вземе информирано решение, което означава, че всички материали трябва да бъдат качени и членовете на съвета да са запознати с тях. „Според Закона за съдебната власт ВСС проверява дали класираните кандидати отговарят на изискванията за професионални и на нравствени качества. По отношение на професионалните качества няма качени мотиви, добре би било да има, така членовете на колегията ще имат ясна представа какво гласуват“, заяви Марчева.

Председателят на ВКС Лозан Панов напомни, че става дума за последната съдебна инстанция и когато се работи, трябва да се внимава какво се поставя на вниманието на членовете на колегията, защото това касае правата и на другите участници в процедурата.

Шефът на ВАС поиска да се обърне внимание на главния секретар на съвета какво се качва при подготовката на заседанията.

Така повишаването на четиримата магистрати бе отложено за 11 октомври.

Същевременно се разрази и спор откога трябва да бъде пенсионирана съдийката от Търговската колегия на ВКС Мариана Костова.

През последната година тя беше член на Комисията за атестирането и конкурсите, като междувременно е навършила и 65 години. Предложението за нейното пенсиониране е било внесено от председателя на ВКС през юли. Днес то влезе в дневния ред на колегията по предложение на КАК с два варианта за датата, от която Мариана Костова да бъде пенсионирана – от днес, 2 октомври или от 4 октомври, когато изтича едногодишният ѝ мандат като член на комисията за атестиране.

Драгомир Кояджиков определи предложението като „ужасно безобразие“, като попита най-напред защо Лозан Панов е поискал пенсионирането ѝ през юли като тя е навършила 65 години в края на 2017 г. После разкритикува и КАК, чиито член е и самият Кояджиков.

Лозан Панов обясни, че в случая става въпрос за мандатна длъжност и според него Мариана Костова трябва да бъде освободена към датата на изтичане на мандата ѝ като член на КАК.

Същата позиция застъпиха Вероника Имова и Атанаска Дишева.

Имова обясни, че мандатът може да се приравни към дейност, която осъществява властнически правомощия. „Докато изтече мандатът, дори да настъпят основанията за пенсиониране, трябва да се спази чл. 37, ал. 8 от ЗСВ и тези магистрати трябва да си довършат мандата. Дължим им уважение и този спор защо не сме им прекратили по-рано правомощията за мен е обиден. Те са в комисията, за да дадат своята експертиза, която е изключителна ценна за работата на комисията“, заяви Имова.

Атанаска Дишева допълни, че според съдебния закон изискването членовете на КАК да са действащи съдии е към момента на избора, а не към периода на целия мандат. „През лятото нарушихме закона като допълнихме изискването да не навършват пенсионна възраст в хода на едногодишния мандат. Става въпрос за мандат. В първия състав на КАК двама колеги навършиха 65 години и ние ги освободихме без да дебатираме въпроса, който сега обсъждаме“, заяви Дишева.

Красимир Шекерджиев на свой ред изрази учудването си от думите на Драгомир Кояджиков, защото той е член на комисията за атестирането и би могъл да постави там всички въпроси.

Той припомни и друго – на предходното си заседание Съдийската колегия взе решение за пенсионирането на Александър Еленков, който също навърши 65 години преди няколко месеца, а предложението за това е било внесено в началото на юли, но Кояджиков тогава не намери това за безобразие.

Самият Шекерджиев застъпи тезата, че член на КАК, който е избран от пленумите на ВКС и ВАС, би следвало да отговаря на условията, на които отговарят магистратите. КАК е замислена като комисия, в която участват професионални съдии, които са действащи магистрати, каза още Шекерджиев.

„Далеч съм от мисълта да обиждам Мариана Костова, цяла година работя с нея в КАК. Моето изказване беше за това, което се случва в КАК. Защо пет заседания не се внася това предложение за разглеждане, а се внася сега“, каза на свой ред Кояджиков.

С 4 на 8 гласа мнозинството прие Мариана Костова да бъде пенсионирана от датата на вземане на решението. Същевременно колегията единодушно реши тя да бъде отличена със служебна благодарност и грамота, както и с „личен почетен знак първа степен – златен“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Надя
Надя
03 октомври 2018 7:44
Гост

Според тезата на Шекерджиев ВСС няма право на преценка, обвързан е от класирането на конкурсната комисия и задължително следва да вземе решения за повишаване според класирането. Затова държеше набързо да се „качи“ вярното мотивирано предложение за наказателните съдии. Споделяте ли тази негова теза?

Човек
Човек
02 октомври 2018 14:20
Гост

Жалко е, че ВСС демонстрира перфектност и принципност по най-маловажните и формални въпроси.

Анчо
Анчо
02 октомври 2018 15:33
Гост

В крайна сметка става въпрос само за 2 дни.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2018 20:46
Гост

Не, става въпрос за това, че очевидно никой не е погледнал предварително материалите за дневния ред. Марчева като иска толкова да се запознава с мотивите, което е похвално, е трябвало да види като се подготвя за заседанието, че са прикачени други и да се снабди навреме с правилните, а и да информира колегиално останалите. А и тя нали е в КАК?! В тази комисия би следвало да е прочела протоколите. Явно не е и то за нито едно отпдвете заседания.
Ако не беше допусната грешката, в заседанието ли щяха да се подготвят задълбочено, четейки мотивите на място?

Minko
Minko
02 октомври 2018 14:02
Гост

Драгомир Кояджиков трябва да е по-обективен, а не да проявява лично отношение.

Петров
Петров
02 октомври 2018 13:19
Гост

Красимир Шекерджиев си е абсолютно прав. Това е излишно протакане.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2018 13:17
Гост

Дали мотивите за извършеното класиране са приложени погрешно?