С 10 на 3 гласа Съдийската колегия отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева. Кадровиците, които бяха на мнение, че такова трябва да има, бяха Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Дончева беше направено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на 24 април. То се основаваше на два документа. От една страна Панов се мотивира с констатациите в акт на Инспектората към ВСС, в който беше посочено, че Дончева е нарушила принципа за случайно разпределение на делата, залегнал в чл. 9 от ЗСВ. От друга той сочи и доклада на ВКС от проверката на организацията на дейността на САС, при която също беше установено нарушение на случайния подбор на дела. Според Панов шефката на апелативния съд е извършила нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ – не е изпълнила „други служебни задължения“.

Повод за проверките в САС беше заявление на Милен Василев от Търговското отделение на съда до колегите му, което по-късно се появи и в социалните мрежи. В него съдията изразява несъгласие с това, че Дончева е иззела делата на състава му и сама е станала докладчик по тях. Между тях било и дело, свързано с КТБ, „имащо за предмет установителен иск на значителна стойност – над 102 млн. лв.“

ИВСС се самосезира по случая, а проверката беше възложена на Александър Мумджиев. Той установи, че Дончева е извършила редица нарушения и изготви предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея. Но със 7 на 2 гласа ИВСС го отхвърли. Междувременно от ИВСС разпространиха и решението на главния инспектор Теодора Точкова, в което тя на свой ред отхвърля една част от възраженията на Дончева като неоснователни, а други приема за недопустими.

След като ИВСС отказа да внесе предложение, това направи председателят на ВКС. Три месеца дисциплинарната комисия към колегията разглеждаше не само него, но и възражения на Даниела Дончева, свързани с неспазването на стандарти по дисциплинарни производства, изработени по европроект от предишния състав на ВСС. Въпросът за това дали правилата за дисциплинарната дейност на съвета трябва да се променят във връзка с тези стандарти беше поставен не само на заседание на Съдийската колегия, но и на Пленума на съвета. Но тогава се реши всяка колегия сама да напише такива правила.

Съдийската колегия днес не образува производство срещу Дончева за разместването на съдебни състави в Търговското отделение на САС и за делата на Милен Василев, тъй като давността за търсене на дисциплинарна отговорност е изтекла. По неофициална информация спорове е имало във връзка с друга заповед на шефката на САС – за разместване на съдии в състави в Гражданското отделение, но с 10 на 3 гласа колегията отново отказа да образува дисциплинарно производство.

Същевременно днес СК на ВСС образува дисциплинарка срещу Атанас Додов от СРС за неизписани дела. Наложи и наказание „забележка“ на съдията от същия съд Емилиан Лаков за забавени дела.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Питам за един приятел
Питам за един приятел
17 юли 2018 14:13
Гост

Интересно ми е защо точно в САС постоянно има проблеми с НЕслучайното разпределение.

Панчев
Панчев
17 юли 2018 20:01
Гост

Съвсем не е случайно,просто се получават едни съобщения по viber и всичко се нарежда…

Случаен минувач
Случаен минувач
17 юли 2018 14:09
Гост

Краен извод от днешното заседание – за кокошка нема прошка, но за милиони /при това 102/ нема закони. Редовите магистрати ще ударим с цялата строгост за пикливи нарушения, но от съдебната номенклатура не даваме и косъм да падне, тъй като нема да има Кой да изпълнява поръчките ни. Не е ли смущаващо?

Лалов
Лалов
17 юли 2018 13:59
Гост

Айде, Додов и Лаков го отнесоха. А в СРС колегите са свръхнатоварени. Съдийската колегия въобще не е обективна.

Магистрат
Магистрат
17 юли 2018 13:49
Гост

А защо допуснахте да изтече давността за търсене на дисциплинарна отговорност? Даниела Дончева няма право да иззема дела без причина. Трябваше да си понесе последствията за допуснатите груби грешки.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2018 8:17
Гост

Питай вносителя- Лозан Панов, защо внася предложение след като е изтекъл давностния срок?!! За какво беше целия този театър?!!

Иван
Иван
17 юли 2018 13:37
Гост

Лозане, пак удари на камък. Не ти върви нещо в последно време.