Съдийката колегия на Висшия съдебен съвет защити магистрати от Върховния касационен съд (ВКС) и осъди изявление на заместник-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов срещу тях по повод произнасяне по дело, по което той е страна. Кадровиците приеха в специална декларация, че думите на зам.-шефа на НС рушат честта и достойнството на съдии от ВКС.

Става дума за спор между Валери Симеонов и Слави Трифонов. Преди три години „Шоуто на Слави“ излъчи репортаж, в който се казва, че в притежавания от Симеонов мотел „Козият рог“ са настанявани военни, за което е плащала държавата и затова зам.-шефът на парламента е в конфликт на интереси.

Лидерът на НФСБ заведе дело за непозволено увреждане срещу Трифонов и бТВ като поиска 30 000 лева обезщетение за неимуществени вреди. Две съдебни инстанции отхвърлиха иска му. Състав на ВКС с председател съдия Веска Райчева не допусна делото до касация, като прие в определението си от края на октомври, че фактите са коректно поднесени и е установено, че собственик на мотела е „Скат ООД“, а Валери Симеонов притежава 90% от фирмата и в „Козият рог“ наистина са били настанени военнослужещи. Зам.-председателят на парламента беше осъден да плати разноските по делото.

По повод произнасянето на ВКС, Симеонов заяви преди седмица пред в. „24 часа“ следното: „Такова съдебно решение би било позор за селски съд в Буркина Фасо. Решението е изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона – достатъчно е човек да го прочете, нищо повече. Но все е за тези, които обичат да четат, а на тези, които не обичат, бих им препоръчал да видят на коя дата е проведено заседанието и на коя дата е публикувано определението на Върховния касационен съд четвърто екзекуторско отделение. Чували ли сте за решение на ВКС, което е два дни след провеждане на заседанието? Аз такъв случай не знам, което ме убеждава, че решението е било написано предварително, вероятно под диктовка и просто е било препечатано, пуснато и публикувано на втория ден. Както се казва, мастилото още не е изсъхнало, а определението вече е публикувано. Работата е стъкмена предварително“.

В писмо до Съдийската колегия от Съюза на съдиите заявиха, че думите на Валери Симеонов накърняват авторитета на съдебната власт, на парламента и злепоставят ВКС и поискаха кадровиците да защитят върховните магистрати.

В приетата днес декларация се казва: „Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява институционална подкрепа към съдиите от съдебния състав с председател Веска Райчева от IV-то гражданско отделение на Върховния касационен съд, постановили определение по гражданско дело № 1894/2020 г.

Колегията намира за недопустима използваната лексика в изявлението на Валери Симеонов – заместник-председател на 44-тото Народно събрание и лидер на политическа партия „Национален Фронт за Спасение на България“. Изрази като „позор за селски съд в Буркина Фасо“, „изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона“ са неоснователни твърдения за некомпетентност и пристрастие на съдебния състав при разрешаване на правния спор. Подхождаме с разбиране, че като страна по делото Валери Симеонов има право на лично мнение по постановения съдебен акт, но считаме, че в качеството му на публична личност, заемаща висок държавен пост, същият не може да употребява обидни квалификации и сравнения по отношение на съдебния състав от Върховния касационен съд.

Съдийската колегия за пореден път призовава всички представители на властите и партиите в България да се въздържат от обидни и манипулативни внушения спрямо съдиите. Такива изявления рушат доверието в съдебната власт, върховенството на закона и принципите на правовата държава“.

Същевременно и председателят на ВКС Лозан Панов е поискал институционална подкрепа от СК на ВСС. В писмо до колегията Панов напомня, че в доклада за върховенството на закона на Европейската комисия има констатации за риск за независимостта на съда, който се „доказва от броя на съдиите, подложени на нападки и целенасочени критики въз основа на съдържанието на техните решения, или от реториката, използвана неотдавна от публични личности“. Шефът на ВКС призовава кадровиците „ясно да покажем с навременни действия – преди приемането на поредните мерки по планове и стратегии, че няма да позволим да се накърняват независимостта на българския съд, авторитетът на правосъдието в Република България и доброто професионално име на колегите върховни съдии, а и на съдиите от предходните две съдебни инстанции, които са се произнесли непротиворечиво по отношение на предявени от Валери Симеонов искове срещу Станислав Трифонов и бТВ“.

Дължим на българските съдии защита срещу недопустими, груби и безпочвени изявления като това на заместник-председателя на Народното събрание“, посочва още Панов. И добавя, че свободата на изразяване е един от основополагащите принципи в демократичното общество, като тя включва и коментар на съдебни решения. Но мненията трябва да се базират на факти и аргументи, а не на персонални нападки и обидни квалификации към съдиите и на внушения за съдържанието на постановените актове. „Ако сега замълчим и не подкрепим ясно и категорично българските съдии, изпълняващи законосъобразно и съвестно професионалните си задължения, но станали обект на недопустими квалификации и оценки за решенията им от висш представител на законодателната власт – страна по дело, всички прокламирани досега и предвиждани за реализиране в бъдеще мерки за върховенството на закона ще са само кухи, бюрократични фрази, с които няма как да заблудим партньорите ни в Европейския съюз“, заявява още Лозан Панов. По думите му с обща позиция, с която думите на Симеонов бъдат обявени за недопустими, безпочвени и некомпетентни, СК на ВСС ще покаже на обществото, че всички граждани са равни пред закона и депутатите, както и представителите на другите власти, не се ползват с никакви привилегии, когато влязат в съда. „Ще защитим съдиите, които имат смелостта и авторитета да доказват това с актовете си“, казва още Панов.

Той предложи декларацията да се изпрати на Народното събрание и на Министерския съвет.

Спорът днес беше по два въпроса –  дали да се добавят имената и на другите двама съдии от състава на ВКС, който се е произнесъл с определение и дали да се изпрати декларацията на правителството.

Шефът на ВАС Георги Чолаков и Боян Магдалинчев заявиха, че не следва да се добавят имената, защото те не са споменати поименно от Валери Симеонов. Двамата възразиха и срещу изпращането на декларацията на МС, защото лидерът на НФСБ е представител на законодателната власт.

Лозан Панов обясни, че се чертаят мерки по изпълнение на препоръките в доклада на ЕК и заради това е редно текстът да бъде получен и от правителството.

Мнозинството отхвърли идеята за включване на имената, както и изпращането на декларацията до МС.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 ноември 2020 9:48
Гост

Ако се касаеше за наказателно дело, разглеждано от същите гласовити представители на ССБ щяха при пълно нагъзване към върховенството на закона да постановят оправдателна присъда, твърдейки че физическото лице Валери, макар и мажоритарен собственик на капитала не е управител на дружеството, собственик на хотела, а средствата, постъпили в следствие на предоставените услуги от хотела са приход на ООД-ТО, НЕ НЕГОВ ЛИЧЕ ДОХОД. Със сигурност щяха да се досетят, че юридическите лица не носят наказателна отговорност например … както и че всеки има право на лично мнение … щом се приема, че хвърлянето на яйца по институциите е форма на протест… Покажи целия коментар »

Далавери Симеонов
Далавери Симеонов
04 ноември 2020 19:49
Гост

Не стига, че настанил в хотела си войници, за което плащала държавата….Имал и наглостта да води дело за клевета, а като го загубил и съда му бил виновен и го екзекутирал….
Уважаеми далавери, ами ще извадиш някой лев от тия, които открадна от държавата

колега
колега
03 ноември 2020 21:11
Гост

Мнението на Валери Симеонов относно съдебната власт и в частност конкретно определение на ВКС е мнението на един човек, опорочен от властта и собствените си изблици за мания. Българската съдебна система работи на пълни обороти. Всеки вещ в процесуалното право знае, че разликата между определение по допустимостта на жалбата и реалното изписване на проект на решение е като от земята до небето. Тъжната истина е, че последната Цитадела на правото остава единствено Съдът. Да, ще злослови срещу инстутуцията, нали все пак е засегната неговата светиня, гледа си от собстената кошара и му е неудобно. Нека по-често има подобни казуси, за… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
03 ноември 2020 18:29
Гост

няма как да се накърнява авторитета на съда, тъй като в България съда няма авторитет 🙂 всъщност Валери Симеонов си е прав

Любител
Любител
03 ноември 2020 16:26
Гост

Решенията по допустимост са в закрито заседание, и не е никаква рядкост да се постановяват близо до датата, фигурираща като заседание. Ама да мислиш не е като да гониш бабички с шалвари по КПП-тата.

Ненавист
Ненавист
03 ноември 2020 13:50
Гост

Само си представете, единия обижда безпрецедентно съда, другия е осъден на втора инстанция, а председателя прекръства министерството на труда и социалната политика на министерство на социалното подпомагане! Това са органите на управление на НС, тези хора искат да създават нова Конституция!

Ники
Ники
03 ноември 2020 13:47
Гост

Да наричаш ВКС „селски съд“, при положение, че самият ти си със селски манталитет. Пълна пародия.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:44
Гост

Ненормалник

По принцип питам
По принцип питам
03 ноември 2020 13:44
Гост

Как може да заведеш дело за непозволено увреждане, ако си увреден по рождение. Не, че има нещо общо с конкретния случай.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:44
Гост

Този може ли да се държи по по-безумен начин? Отива ли това поведение на държавен представител?

Мишо
Мишо
03 ноември 2020 13:51
Гост

Засегнаха му личните интереси.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:44
Гост

За мен е вероятно да не влезе в парламента повече!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:43
Гост

Този е просто смешен

Севделина D.
Севделина D.
03 ноември 2020 13:43
Гост

Аз мисля, че е време да се маха от парламента. Нямам търпение

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:43
Гост

Аз нямам търпение да стигнем до изборите за да може такива влечуги, каот него, да се разкарат от парламента

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:42
Гост

Този си е за затвора по много причини

Жоро
Жоро
03 ноември 2020 13:36
Гост

Не стига, че в хотела му са настанявани военни, за което е плащала държавата, ами и този се чувства обиден и засегнат.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:42
Гост

Това е едно безпардонно животно

Геро
Геро
03 ноември 2020 13:45
Гост

Нагъл до безобразие!

Севделина D.
Севделина D.
03 ноември 2020 13:42
Гост

Народа му го позволява бе. Нищо, че вече му искат оставката, но все пак си мисли, че всичко му е позволено. Пълен Ганьо

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:35
Гост

Поредната издънка на Валери Симеонов. Вечно с неговите нелепи изказвания.