Работата с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще бъде възобновена поетапно на регионален принцип и съобразно натовареността. Това реши днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет след над четиричасов дебат по темата как и от кога да рестартира ЕИСС.

Кадровиците единодушно приеха следния график:

От 1 януари работата в ЕИСС възобновяват съдилищата във Великотърновския съдебен район и военните съдилища;

От 1 март системата започва да се използва в Бургаския и Варненския район, както и от специализираните съдилища.

От 1 април магистратите от Пловдивския район ще започнат да въвеждат новообразуваните дела в ЕИСС.

От 1 май всички съдилища от Софийския районен ще се включат към ЕИСС.

А от 1 юни това ще стори и Върховният касационен съд.

Графикът е изготвен съобразно данните за натовареност по апелативни райони. Онези съдилища, които искат да работят със системата преди датата, на която това трябва да стане, ще имат такава възможност.

Същевременно ще продължи да съществува работната група, която ще отговаря за синхронизиране и усъвършенстване на ЕИСС.

Съдиите и служителите задължително ще минават през обучение.

Решението на Съдийската колегия ще бъде представено на Пленума на ВСС в четвъртък, защото той е компетентен по въпросите за информационните системи в съдебните органи.

Миналата седмица ВСС се опита да реши въпроса, но го отложи, защото имаше няколко варианта и искаше първо да се изчистят всички неясноти. Тогава председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков предложи в първите шест месеца на 2021 г. ЕИСС да се ползва в тестова среда, а основна да бъде деловодната система на дадения съд. Боряна Димитрова пък предложи поетапното „пускане“ на ЕИСС по видове дела. Кадровиците решиха първо Съдийската колегия да обсъди въпроса, да определи критериите за поетапното въвеждане на новообразуваните дела и тогава с темата отново да се занимае Пленумът.

И така днес бяха обсъдени пет варианта за рестарт на системата.

Първите две са на шефа на ВАС Георги Чолаков и Боряна Димитрова. Първото е следното: От 1 януари 2021 г. ЕИСС да се въведе в експлоатация във всички съдилища в България, с изключение на СРС, СГС и ВКС. От Нова година първоинстанционните дела на районните и окръжните съдилища да се образуват в ЕИСС, а второинстанционните на окръжните и апелативните съдилища да се образуват в системата, само ако на първа инстанция делата са били образувани в ЕИСС, включително преди 1 януари 2021 г. (т.е. делата от пилотните съдилища и онези, които работят вече със системата).

Останалите второинстанционни дела, образувани по обжалване на актове по първоинстанционните дела, образувани в САС или АСУД, се довършват във всички инстанции по тези деловодни програми, вкл. да се архивират чрез тях.

СРС и СГС трябва да въведат в експлоатация ЕИСС най-късно до 30 юни 2021 г., като дотогава или могат да ползват старата си програма и ЕИСС в тестова среда, или да въвеждат делата поетапно, за което да уведомят ВСС.

ВКС може да използва едновременно ЕИСС и сегашната си деловодна програма, като последната ще има ролята на основна система за периода 1 януари-30 юни 2021 г., а ЕИСС ще работи в тестова среда до 30 юни 2021 г.

Вторият подход, който двамата предлагат, е да се предостави възможност на съдилищата да кажат дали ще продължат едновременно да ползват две системи като ЕИСС е в тестова среда и дали ще преминат изцяло на новата система.

За съдилищата, които пък искат поетапно въвеждане, то да става по следния график:

От 1 януари районните, окръжните и апелативните съдилища започват въвеждането в ЕИСС на всички граждански (първоинстанционни и въззивни) и частни граждански дела (първоинстанционни и въззивни), както и фирмените.

От 1 март пък да започне образуването на заповедни производства от районните и окръжните съдилища.

От 1 април районните, окръжните и апелативните съдилища да започнат да въвеждат търговските и административните дела.

От 1 юни да се вписват всички наказателни производства.

А от 1 юли вече и ВКС, и СГС, и СРС да се включат към ЕИСС.

Предложението на Даниела Марчева е изцяло базирано на данните от натовареността. Нейната идея е от Нова година нисконатоварените съдилища да започнат да вкарват дела в ЕИСС, от 1 април това вече да правят среднонатоварените, а от 1 юни – високонатоварените.

Също така работната група да продължи да съществува като обсъжда въпросите, свързани с ЕИСС, като се проведе и задължително обучение на магистратите и служителите.

Олга Керелска пък дава два алтернативни варианта.

Първият е всички пилотни съдилища и онези, които пожелаят, да работят с ЕИСС от 1 януари 2021 г.

„При обжалване пред по-горната инстанция, делата, които са разгледани в ЕИСС, се разглеждат от по-горния съд също в ЕИСС, с изключение на ВКС, където делата се образуват в деловодната система АСУД, с която съдът работи към настоящия момент. Всички останали съдилища възобновяват работата си в ЕИСС едновременно, считано от 1 март 2021 г. например“, предлага още Керелска.

В рамките на този двумесечен срок „Информационно обслужване“ отстранява недостатъците на системата, констатирани до момента от съдилищата и работната група.

Алтернативното ѝ предложение е ЕИСС да „тръгне“ по апелативни райони. Например първо това стане във Велико Търново, защото там пилотните съдилища са на всички нива и така има връзка между тях. Военните съдилища също да въвеждат дела от 1 януари, защото са изявили желание за това.

От 1 март системата да тръгне отново в Бургаския и Варненския район, а от 1 май – в Пловдивския и Софийския съдебен район.

ВКС да се включи към ЕИСС от 1 юни.

На заседанието стана ясно, че съдилищата са против едновременното използване на две системи, независимо че ЕИСС ще бъде в тестова среда. Това е така, защото ще се наложи двойно „вкарване“ на делата, което ще блокира работата на съдилищата.

В крайна сметка взетото решение е комбинация от няколко предложения.

В заседанието участваха и представители на „Информационно обслужване“, които бяха твърдо против идеята да се работи в две системи едновременно. Според тях това ще обърка номерацията на делата и в Единния портал за електронно правосъдие – може с един номер на излязат две дела.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Харакири
Харакири
15 декември 2020 20:12
Гост

Ситуацията е парадоксална – нещо НОВО май не е толкова ДОБРО след като се въвежда първо в съдилищата , които не са натоварени . Не би ли следвало точно натоварените съдилища да драпат за „новото“ и „по-доброто“ , че да им облекчи работата ??? Защо никой не каже истината . ЕИСС не е правена с мисъл за съдиите и служителите и за да им помага , а “ да се вземат едни пари“. Колкото и да парфюмират ла…то ЕИСС , то пак си остава ла…но , което никой с акъла си не иска . И защо ли да го искаме… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 5:51
Гост

Че на теб каква ти е друга работата освен да си пишеш актовете в срок? Стига мърмори, а си налягай парцалите, а ако не ти харесва се пръждосвай, защото никой не ти е длъжен!

Венелин Анастасов
Венелин Анастасов
16 декември 2020 10:08
Гост

Да, прав си – ЕИСС не е правена с мисъл за съдиите, които са свикнали някой друг да им върши работата и за служителите, които са свикнали като роботи да бият по клавиатурата. ЕИСС е обектно-ориентирана с-ма, която не е сигурно дали ще улесни работата на служителите, но ще направи нещата в съдебната система прозрачни, и последователни. Всички, които плюят по системата са онези хора, които използват компютър за хейтене във Фейсбук и до там, онези, които ако се разменят местата на два бутона в уеб-сайт спират и почват да викат „Системата е скапана“. 21-век сме хора, стига с глупостите!

Харакири
Харакири
16 декември 2020 22:24
Гост

Да ЕИСС е много „обектно ориентирана“ – определен обект да се нагуши и налапа , а другите да му сърбат попарата . На мен никой НИКОГА не ми е вършил работата . Ако и разните заинтересовани инженерчета си бяха свършили работата , то нямаше да има рев и противопоставяне !

Харакири
Харакири
16 декември 2020 22:31
Гост

И за какъв се мислиш , че ти да определяш кое е „прозрачно“ и кое е „последователно“. Ти си един обикновен ЛАКЕЙ на съдебната система , нещо като чистачката с парцала си и трябва да си знаеш мястото . Ако не ми помагаш – навън заедно със софтуерчетото си ! В Конституцията на РБ пише за съдии , прокурори , следователи . За самозабравили се инженерчета и чистачки-дървени философи нищо не пише !

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 18:23
Гост

E, колко пъти ще ги обучават тези съдии и служители.

Воланд
Воланд
15 декември 2020 18:21
Гост

Браво, че са се обединили този път и не се изпокараха!
Решенията са смислени.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 18:19
Гост

Нали щяха да проверяват кой е участвал в комисиите за тази система. Колко пари е взел за това.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 18:21
Гост

Голата истина в, че някой си пробута свои хора и усвои пари по този повод. Само че не си направи добре сметката.

Харакири
Харакири
15 декември 2020 20:15
Гост

Не е проблемът , че са откраднали пари . Проблемът е , че са били твърде некомпетентни и са приели нещо , което не върши работа . Няма лошо ако въпросните 6 милиона отекат в канала , по-добре е отколкото да отече цялото правораздаване …

Воланд
Воланд
15 декември 2020 20:57
Гост

Не са 6 милиона, а 1 милион. Това дори е малка сума за подобна информационна система, която на практика обхваща всички съдилища в страната.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 18:00
Гост

Тази система не зная дали въобще ще тръгне на 100%.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 18:02
Гост

Тегава история. Вече стават смешни. Само предлагат и нищо не правят.

Белгязов
Белгязов
15 декември 2020 15:46
Гост

Такава драма не е имало. Ще каже човек, че няма кой да оправи системата и тя да заработи нормално. Нима живеем в 19ти век?

Дивчо
Дивчо
15 декември 2020 17:13
Гост

Нормално да има драма – проектът беше ръководен от ноторно известното тъпо парче Гергана Мутафова, която не се интересува от нищо освен от хонорара. Европарите се получават съгласно писмени отчети, на които нашите са царе. А какво е свършено реално – все таз. И затова се стигна дотук – тъпото парче очаквано се провали в ръководната си роля, нямаше комуникация с никого и съответно се въведе един правен недомислен абсурд, който после трябваше да бъде подложен на мораториум. Важното е, че бонусите се раздадоха <3

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 17:16
Гост

Този път ИО се изложиха много.

Венелин Анастасов
Венелин Анастасов
16 декември 2020 10:19
Гост

ИО не са се изложили според мен – каквото заданието, такъв и проекта 🙂

Каменов
Каменов
15 декември 2020 15:46
Гост

Дано най-после този казус се разреши

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 15:45
Гост

Смешно ми е вече с този ЕИСС/

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 15:36
Гост

Ужас

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 15:35
Гост

„При този вариант ще има пълна отчетност и електронно правосъдие, което ще започне от 1 януари 2021 г.“, обясни Боряна Димитрова, която представи вариантите, изработени с шефа на ВАС.

Чудесно е да се случи.

Цицеров
Цицеров
15 декември 2020 15:33
Гост

И така се стигна до петте предложения, които се обсъждат днес.

Хора, сериозно ли е това? Хубаво е, че има някаква последователност, обаче не е сериозно толкова време да се туткат с това. Не ги карат да колонизират Марс

Ananieva
Ananieva
15 декември 2020 15:30
Гост

Този ЕИСС голямо чудо бре. Все не могат да го рестартират и им създаде огромни главоболия. 😀

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 15:31
Гост

Aми като не са мислили в началото, сега ще се закучи работата и тя се закучи де. Вече половин година не се случва нищо в положителна насока освен умуване

Ananieva
Ananieva
15 декември 2020 15:31
Гост

Такава приказка има – Мислила планината, мислила и родила мишка