Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) обмисля да разхлаби мерките за достъп до съдебните сгради и зали. Това стана след получен сигнал от неправителствената организация „Центъра за съзидателно правосъдие“ срещу отказа на председателите на окръжния и административния съд в Разград да допуснат граждани да присъстват на определени съдебни заседания.

В тридневен срок членовете на СК на ВСС ще представят конкретни предложения за промяна на правилата за работата на съдилищата в условията на пандемия, които ще бъдат обсъдени на следващото заседание.

Иначе в сигнала си центърът твърди, че Висшият съдебен съвет се е престарал с ограничаването на достъпа до залите, което, според него, нарушава основни човешки права. Организацията призовава Съдийската колегия да възстанови правовия ред в съдебните зали като се гарантира присъствието на гражданите по дела.

Във връзка с писмото Олга Керелска заяви, че действително има няколко разпоредби, които се отнасят до достъпа на хората до залите, извън страните, вещи лица и свидетели. Тя добави, че на всички им е известна промяната в обстановката като се разрешиха много дейности – спортни и културни мероприятия, отваряне на игрални зали, молове и т.н.

Може би е назрял моментът да обърнем внимание на правилата и да променим поне тези разпоредби, които касаят възможността и на други лица да присъстват в заседанията по едни или други дела“, каза Керелска.

Тя посочи, че има предвид три текста. Първият предвижда, че в сградите са допускат само страните по дела, адвокати, вещи лица, свидетели и хора, които искат да получат административна услуга, включително и във връзка с дейността на Бюро съдимост, на държавните съдебни изпълнители и съдии по вписванията.

Във втория се указва на съдилищата от коридорите да бъдат прибрани всички пейки, бюра, столове и други, а там където това е невъзможно, тяхното използване да бъде ограничено с ленти.

А третата разпоредба гласи: „В съдебните зали да влизат само участниците – страни и адвокати в конкретното производство. В зависимост от възможностите на всеки съд, вещите лица по делата е препоръчително да изчакват извън съдебните сгради или залите до поканването им, а свидетелите, непосредствено след изслушването им да напускат съдебните зали и сградите, освен ако съдебния състав реши друго“.

Според Керелска тези текстове трябва да бъдат променени, както и да се прецени дали следва и други да претърпят редакция.

Цветинка Пашкунова посочи няколко други мерки, които се отнасят до достъпа на журналисти в съдебните сгради. Тя добави, че засега извънредната епидемична обстановка е до края на май, но се очаква да бъде удължена. Затова призова колегите си да обмислят конкретни предложения, които да бъдат обсъдени на следващото заседание на Съдийската колегия.

Няма пречка да променим правилата, към момента обаче нямаме готовност. За следващото заседание да се коригират мерките за публичността“, каза Цветинка Пашкунова.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също посочи, че трябва да се даде достъп до сградите предвид ситуацията, която е в страната, но все пак СК на ВСС трябва да гарантира здравето и живота на всички, които ги посещават.

За кратко кадровиците спориха кой трябва да се занимава с предложенията за корекции. Според някои всеки от тях може да внесе такива, а правната комисия да ги обобщи, други предложиха да има работна група, а трети – да се действа по-оперативно и в тридневен срок да се представят предложенията, които после директно да бъдат обсъдени от СК на ВСС следващия вторник.

Мнозинството възприе третия вариант за действие.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
26 май 2021 12:54
Гост

Слава богу, поне в Съдебната палата не прибраха пейките. Но да чакаш в Районен съд , си е приключение, особено в тези затворени коридори

Кирил
Кирил
25 май 2021 12:39
Гост

Не виждам пречка да се допускат граждани да присъстват на заседанието.

Христо
Христо
25 май 2021 12:43
Гост

Ако няма възможност да се спазва дистанция, са си напълно прави.

Anonimen
Anonimen
25 май 2021 12:37
Гост

Разумно предложение. Подкрепям!

Петър
Петър
25 май 2021 12:35
Гост

Крайно време е да се върнем към нормалния си живот.

Обретенов
Обретенов
25 май 2021 10:33
Гост

Време е малко да живнем поне лятото. Преди децата да тръгнат на училище и дали наистина или не, но ще има увеличение на случайте.

Петър
Петър
25 май 2021 12:50
Гост

Да, поне отпуската си да изкараме нормално.

JJ Oper
JJ Oper
25 май 2021 10:33
Гост

Супер. Дано се случи.

Меринчев
Меринчев
25 май 2021 10:32
Гост

Дано се разхлабят, защото сега влизането е крайно трудно.

Nikolov
Nikolov
25 май 2021 10:32
Гост

Категорично щом могат на стадиона да влизат хиляди, то какво остава за съд.

Абагард
Абагард
25 май 2021 10:31
Гост

Ооо спокойно. Съзидетелните да питат Кацаров. Бившия комунист ще им каже, че няма пандемия. Ма те така казваха и за Чернобил едно време.

Ben
Ben
25 май 2021 10:31
Гост

Стига с тия забрани, дали в Разград или другаде. Не е нормално това.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 10:30
Гост

Сега да разхлабват, защото не се знае есента дали пак няма да има нова вълна. Те обичат вълните и щамовете.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 10:30
Гост

Подкрепям разхлабване на мерките. Случайте са пренебрежимо малко.

Asparuhov
Asparuhov
25 май 2021 10:29
Гост

Определено през лятото няма защо да са толкова строги мерките

Десислава
Десислава
25 май 2021 10:29
Гост

Ами време си е да ви кажа

Anonimen
Anonimen
25 май 2021 12:37
Гост

Да. Вече има и ваксини. Така, че нищо не пречи да се разхлабят мерките.