Съдийската колегия не успя да вземе решение за това дали да накаже или не обявения от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов. Но отново ще се занимава с казуса на 21 септември поради липсата на взето решение с поне 8 гласа „за“.

Както „Лекс“ писа, с 2 на 1 гласа дисциплинарният състав предложи той да не бъде наказван. Основният спор между членовете на състава Атанаска Дишева и Боряна Димитрова, от една страна, и Даниела Марчева от друга е бил дали действията на спецсъдията по казуса с Николай Малинов са такива по образуването, движението и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория не, защото не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност (виж повече тук).

Преди да пристъпи към гласуването, в Съдийската колегия е имало дебат за това дали е допустимо производство, отнасящо се до правораздавателната дейност на съдията. С 6 на 4 гласа мнозинството в колегията е решило, че такова е допустимо.

После е имало гласувало по предложението на дисциплинарния състав Миталов да не бъде наказван като гласовете са се разделили 5 на 5.

Второто предложение е било той да бъде наказан, според мотивите в особеното мнение на Даниела Марчева, като то е било подкрепено от шестима от членовете на съвета, а четирима са били против.

Според чл. 33, ал. 4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) решенията на Съдийската колегия по дисциплинарните производства се взимат с най-малко 8 гласа „за“. Т.е. днес кадровиците не успяха да решат дали да накажат Миталов или не.

По-късно обаче Съдийската колегия отново се занима с казуса по предложение на Атанаска Дишева. След обсъждане, продължило час и половина, кадровиците отмениха гласуването за това Миталов да бъде наказан и обявиха, че точката отново ще влезе в дневния ред на колегията на заседанието на 21 септември поради липсата на взето решение.

Дисциплинарното производство срещу Андон Миталов беше образувано в началото на миналата година по предложение на тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска неговото уволнение (виж тук). То беше вследствие на решението на Държавния департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на Андон Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е „замесен в сериозна корупция“ (виж тук). Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ заради „сериозна корупция“.

Всъщност името на Миталов нашумя покрай случая с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионство. В края на 2019 г. стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

През есента на 2019 г. шефът на „Русофили“ беше обвинен и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България.

След като беше освободен срещу гаранция от 50 000 лева, на Малинов беше наложена забрана да напуска страната. Адвокатите му поискаха от Специализирания наказателен съд да отмени изобщо забраната, като поводът бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда.

Макар съдия Андон Миталов да беше сезиран с искане да отмени изцяло забраната, той разреши на Малинов само временно да напусне България, без да се произнесе по искането за отпадане на забраната изобщо. Според НПК обаче, такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, може да се обжалва пред съда.

Затова тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане да провери работата на съдията и евентуално да предложи той да бъде наказан или да му бъде извършена извънредна атестация заради влошаване на качеството на работата (виж тук).

От ИВСС обявиха, че не са установили нарушения на съдия Миталов при решението му да пусне Малинов да пътува до Русия, за да получи орден от Владимир Путин. От инспектората уточниха, че са извършили предварително проучване и са констатирали, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От Инспектората допълват, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия (виж тук и тук).

След като САЩ обявиха, че съдията е замесен в сериозна корупция, правосъдният министър по онова време поиска уволнението му като основанията за това са свързани с казуса с Малинов. В предложението си за образуване на дисциплинарно производство Данаил Кирилов изтъкна, че престижът на съдебната власт и на държавата е накърнен и свидетелство за това е изявлението от Държавния департамент на САЩ (виж тук).

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гербидж
Гербидж
31 август 2021 21:22
Гост

Трябва да го накажат. Как така ще пуска обвинен в шпионство в полза на руснаците да получава медал от Путин? Виж, ако беше пуснал обвинен да получава медал от американския дядка Бидето, тогава трябваше да го наградят.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 17:46
Гост

За какво да го наказват? Защото американците пуснаха една голяма гола пръдня?

Виолина
Виолина
31 август 2021 18:20
Гост

Миталов, дори изказът ти сочи, че не ставаш за съдия.
Цялата ти биография изобилства с корупционни скандали- още от времето на Филчев.
Като професионалист си пълна „пръдня“ /да използвам твоята лексика, че да ме разбереш/.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 18:30
Гост

Ти си някое злобно тролче, точно „пръдня“ е подходящ термин за американското изхвърляне. Аз съм Миталов, колкото ти си Виолина, хаххахаха

джам
джам
31 август 2021 16:22
Гост

Пак двойни стандарти- Ченалова я опраскаха, че е „гнила ябълка“ по обвинение на френският посланик, а този като Пеевски го пазят. Да си ходят незабавно!!

Вълчо Димитров
Вълчо Димитров
31 август 2021 16:14
Гост

Миталов не е съдия от вчера, че да го наказват. Да наказват, тия с 5-годишен опит.

Мики
Мики
31 август 2021 13:39
Гост

По- лош ВСС не сме имали до сега.

Краси
Краси
31 август 2021 13:40
Гост

Да си подават оставката и да си тръгват с достойнство.

Ласли
Ласли
31 август 2021 13:37
Гост

За кой ли път САЩ трябва да ни насочват?

Гиги
Гиги
31 август 2021 13:38
Гост

И те търсят под вола теле.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 13:36
Гост

Ами вие дори решение не можете да вземете, както и за Гешев. Ето затова искат да ви разпуснат.

Чочо
Чочо
31 август 2021 13:34
Гост

Е, все пак е нарушил НПК, след като не е поискал разрешение от прокурор.

Лозан
Лозан
31 август 2021 13:36
Гост

Теябваше просто да му бъде извършена извънредна атестация.

Фики
Фики
31 август 2021 13:30
Гост

Не виждам нищо нередно, че е пуснал Малинов да пътува до Русия, за да получи орден от Владимир Путин.

Димо
Димо
31 август 2021 13:28
Гост

Въобще не ме учудва, че ВСС не са постигнали единомислие по въпроса.

Оставка
Оставка
31 август 2021 13:29
Гост

За кой ли път. Направо да се закриват тези.

Лазар
Лазар
31 август 2021 13:15
Гост

Тези спецове няма ли да ги закриват вече.

Дичо
Дичо
31 август 2021 13:16
Гост

Чакам с нетърпение. Обаче нещо се бавят с риформата.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 13:13
Гост

Редно бе да се поиска разрешение от прокуратурата.

Филип
Филип
31 август 2021 13:14
Гост

Явно съдията не мисли така.

Страхил
Страхил
31 август 2021 13:12
Гост

При всички случаи не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност.