Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес едва се събра и то само за десет минути, тъй като се оказа, че много от членовете ѝ вече са в отпуск, въпреки че за днес беше насрочено заседание с над 40 точки в дневния ред.

След като в обичайния час – 9,30 ч., в залата не бяха налични необходимите 8 членове на съвета, председателстващият заседанието Лозан Панов го отложи за 11 ч.

За да се постигне кворум и да бъдат обсъдени най-неотложните въпроси, Драгомир Кояджиков, на когото днес се е наложило да отсъства поради изключително тежък семеен проблем, пристигна по спешност.

По негова молба останалите присъстващи членове на колегията – председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Боян Новански, разгледаха само няколко точки.

Основната от тях беше да бъде приет окончателният списък на одобрените кандидати за младши съдии, съобразно заявеното им желание (виж карето). В петък те посочиха къде искат да бъдат назначени, а одобряването на списъка от колегията е важно да стане преди ваканцията, защото трябва да бъде изпратен в Националния институт на правосъдието, където наесен всеки кандидат за младши съдия трябва да премине задължителното деветмесечно обучение. Конкурсът беше за 31 свободни места в 15 окръжни съдилища, като най-много – 8, са тези в Софийския градски съд.

По време на десетминутното си заседание днес Съдийската колегия днес взе решение за пенсиониране на съдията от Трето гражданско отделение на Върховния касационен съд Диана Хитова от 6 август. Тя получи от ВСС служебна благодарност и грамота за постигане на високи резултати при изпълнение на служебните си задължения.

Пенсионирана беше и Нина Каменова от Районен съд Лом, която беше отличена с „личен почетен знак втора степен – сребърен“.

Така заседанието на колегията приключи и Лозан Панов постави въпроса кога членовете ѝ да се съберат отново.

„Предлагам 18 септември. Всички сме съобразявали отпуските си, както и това, че днес ще имаме заседания“, заяви председателят на Върховният административен съд Георги Чолаков, а срещу предложението му нямаше възражения.

За утре е насрочено последното заседание на Прокурорската колегия на ВСС преди летните отпуски.

 

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 юли 2018 13:03
Гост

Моля да обърнете внимание на отсъстващите. Ей така работят и в комисии. А трябваше да се обърне сериозно внимание на декларацията на СРС и на проблемите там. Колегите имат нужда от подкрепа.

Всеки Съблюдава Себе си
Всеки Съблюдава Себе си
24 юли 2018 13:12
Гост

Ние обещахме, че ще направим всичко възможно, ама друг път! На есен с песен. Има време. Е после някой друг съдия може да изгърми с наказание заради нерешени дела, но те са свикнали.

Петров
Петров
24 юли 2018 12:34
Гост

Заслужена награда за съдия Хитова!

Възмутен
Възмутен
24 юли 2018 12:08
Гост

Тия са се преработили. Цели 10 минути. 🙂

Весо
Весо
24 юли 2018 12:29
Гост

И започват да работят в 11. А иначе се правят на заинтересовани. Само гръмки думи. Адмирации за г-н Драгомир Кояджиков.

Anonimen
Anonimen
24 юли 2018 12:06
Гост

Безотговорно отношение! Да имаш 40 точки на дневен ред и да не присъстваш.

Погнусен
Погнусен
24 юли 2018 13:03
Гост

Като дойде време за избор на членове на ВСС драпат със сетни сили и обещават какво ли не. A след това ги хваща амнезия като че ли.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2018 14:33
Гост

Не е виновен този, който яде баницата, а онзи който му я дава