Съдийската колегия отличи 18 магистрати за безупречно и професионално изпълнение на служебните задължения, като седем от тях дойдоха лично във Висшия съдебен съвет да получат наградите си.

С „личен почетен знак първа степен – златен“, служебна благодарност и с парична награда от 1000 лева бяха поощрени Светла Цачева и Красимир Харалампиев от Върховния касационен съд. Двамата бяха пенсионирани наскоро.

Другите отличени с „личен почетен знак първа степен – златен“ и с 1000 лева са Фани Тенева-Найденова от Върховния административен съд, Румяна Казларова-Калъчева и Мария Тончева от Апелативен съд-Бургас, Христо Белев от АС-Пловдив, шефката на ОС-Русе Искра Блъскова, Лидия Томова от ОС-Шумен, Румен Катрев от Военен съд-Пловдив, Надя Георгиева от ОС-Монтана, Диана Лечева от ОС-Ямбол, Галина Мухтийска от ОС-Кюстендил и Валерия Аврамова-Христова от Районен съд-Севлиево.

Само с „личен почетен знак – златен“ бяха отличени Снежана Наумова и Татяна Александрова от Окръжен съд-Враца, Тонка Балтова-Стоева от ОС-Кърджали, а председателят на административния съд в Габрово Иван Цонков и Ирена Обретенова-Симеонова от АдмС-Варна бяха поощрени с „личен почетен знак втора степен – сребърен“.

Наградите на съдиите – по 1000 лв. 

И тази година Съдийската колегия ще раздава по 1000 лева награда на магистрат, който изпълнява безупречно служебните си задължения. Това решиха днес кадровиците.

На заседанието на Пленума на ВСС миналия четвъртък стана ясно, че в бюджета има предвидени 100 000 лева награден фонд, който се разпределя между двете колегии така – 52 000 лв. за Съдийската и 48 000 лв. за Прокурорската. Освен това, СК на ВСС е спестила малко над 26 000 лв.

Днес кадровиците трябваше да определят по колко да бъде поощрението. Атанаска Дишева предложи да се запази миналогодишния вариант, т.е. по 1000 лева на човек.

Председателят на бюджетната комисия Боян Магдалинчев обаче даде алтернатива – сумата да е плаваща, но не повече от една основна заплата, както гласи съдебният закон.

Мнозинството обаче подкрепи предложението на Дишева.

Същевременно днес колегията отложи разглеждането на предложението за отпускане на допълнителни 25 места за съдебни помощници в Софийския районен съд.

Както „Лекс“ писа, СРС е осигурил пари за този щат. Преди десетина дни председателят на съда Александър Ангелов е уведомил съвета за наличието на 2 361 097 лева – конфискувана сума от различни гаранции и депозити, която ще постъпи в съдебния бюджет.

Днес обаче стана ясно, че сумата няма да отиде в съдебния, а в държавния бюджет и СК на ВСС не може да се разпорежда с нея. Същевременно парите за тази година не стигат за обезпечаване на допълнителни 25 бройки за съдебни помощници в СРС. Това е така, защото Народното събрание одобри бюджета, предложен от Министерството на финансите, който е с 88 млн. лева по-малко от искания от ВСС.

Даниела Марчева, която беше вносител на точката, заяви, че много остро трябва да се постави въпросът с натовареността в СРС. Тя поясни, че отпускането на допълнителен щат за съдии няма да помогне и че трябва да се търсят други начини. Марчева изрази съжаление, че само представляващият ВСС Боян Магдалинчев защитава съдебния бюджет в парламента. По думите ѝ това трябва да прави цялата колегия, за да обоснове защо са необходими средства и за какви реформи.

Атанаска Дишева призова колегите си да изработят стратегия или общо виждане за съдебните помощници в страната. Всъщност от думите на Марчева стана ясно, че в Пловдив при малко над 50 съдии има шестима съдебни помощници, а в СРС – при щат малко над 200, те са едва десет.

Боряна Димитрова обясни, че в най-скоро време комисията „Съдебна администрация“ ще излезе с предложение за разпределение на съдебните помощници в няколко варианта. Към ВСС има работна група, която има идеи и за преразпределение на задачите им, като една от тях е съдебните помощници да поемат някои от задълженията на съдиите, например административни задачи.

Така или иначе решението на нови бройки за съдебни помощници в СРС беше отложено.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 19:58
Гост

И нито един награден в СРС и СГС. Там най-некадърните ли работят?

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 15:51
Гост

Тези съдии, които си вършат работата, за което получават заплата ги награждават допълнително, а тези, които не идват на работа и не си пишат актовете с месеци, години, защо им увеличават заплатите. До кога ще се работи увеличение за всеки, а не тези, които са заслужили. Те затова не идват изобщо на работа, защото си получават и без това всичко.

Делян
Делян
04 февруари 2020 11:58
Гост

За награди винаги намират време. Обаче да обсъдят поведението на главния прокурор Иван Гешев явно не.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 12:00
Гост

Чакай, тепърва ще се включва точката в дневния ред. Въпреки, че не виждам смисъл. Те пак ще си го изкарат морален и етичен.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 11:54
Гост

Поредната доза субективизъм! С това разделение на степените на медалите.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 11:55
Гост

А, сефте! Те я проявяват при провеждането на конкурси, та сега ли?

Филип
Филип
04 февруари 2020 11:45
Гост

И защо, който взима „личен почетен знак – златен“ не получава парична награда?

Йорданова
Йорданова
04 февруари 2020 11:44
Гост

Има много магистрати, които и на години за пенсия са в пъти, несравнимо по-добри от младите попълнения и не говоря само за опита. Чудя се, не е ли време задължителното пенсиониране след 65 години да бъде преосмислено и да се завиши границата.

Redmond
Redmond
04 февруари 2020 11:21
Гост

Има ли мотиви, защо някои са със сребърен, други със златен, а трети с първа степен? Излиза, че едни са три пъти по-добри от други, което пък поставя въпроса, защо последните изобщо трябва да бъдат награждавани.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 11:52
Гост

Това не е редно. Някои колеги биха се обидили. И поне да бяха дали по 1000 лева на всички.

GGG
GGG
04 февруари 2020 11:13
Гост

Ей, награди кат’ вестници

ДП, ДМС и още нещо
ДП, ДМС и още нещо
04 февруари 2020 11:21
Гост

тъй тъй, а и по-лесно се дават отколкото се приключват дисциплинарки, ей някои колеги по година и половина две чакат, за да разберат какво става с тях. не получават ДМС и въобще, ама това е друга тема

защо
защо
04 февруари 2020 11:12
Гост

Винаги в такива случаи си поставям въпроса защо трябва някои да се пенсионира, за да бъде отличен за брилянтната си работа? Както може да ти образуват дисциплинарка по всяко време, е редно ВСС да отличава колегите преди да напуснат.

SlimK
SlimK
04 февруари 2020 11:15
Гост

Защото е проформа и няма значение дали е брилянтен, или не награденият.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 11:15
Гост

Всъщност какво значение има? Пука ли му на някого, че ВСС ще му даде личен почетен знак? Не мисля, поне на мен – не. Но разбирам какво казвате.

цачева
цачева
04 февруари 2020 11:02
Гост

Светла Цачева – брилянтен съдия! Ще липсва! Да е жива и здрава, много е допринесла за здрави разум в правораздаването.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 11:05
Гост

И аз съм учил от нея в съдийското училище, още когато нямаше НИП. И споделям същите впечатления.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 11:43
Гост

Леле, как минава времето само. Все едно вчера дойде във ВКС. Изключителен човек и професионалист. Успех от сърце!