Какво правим, ако стигнем до ситуация, в която не освободим колега, който е навършил пенсионна възраст? Този въпрос зададе днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов секунди преди да се стигне точно до това положение – Съдийската колегия се раздели 6 на 6 гласа за пенсионирането на съдия Виолина Джиджева.

Причината за разделението бе подновеният дебат за това откога трябва да се освобождават съдии при навършване на 65 години. Миналата седмица имаше дискусия на тази тема като бе възложено на Комисията за атестирането и конкурсите да излезе с принципно решение по въпроса. Днес зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев заяви, че комисията предлага Джиджева да бъде пенсионирана, считано от 1 февруари, а иначе съвсем скоро ще бъде готово и внесено и принципното решение за всички магистрати.

Даниела Марчева обаче се върна към дебата от миналата седмица. Тя изрази становище, че с навършването на 65 години съдията престава да бъде магистрат.

Същата позиция изрази и Драгомир Кояджиков. И в този ред на мисли предложи Джиджева да бъде освободена от 14 януари, когато е навършила пенсионна възраст.

Олга Керелска обаче не се съгласи, тя добави, че освобождаването става с решение на ВСС. На това Марчева заяви, че решението е само с констативен характер.

Вероника Имова и Боян Магдалинчев изразиха изумлението си от тълкуването на колегите си. Магдалинчев попита какво става с актовете на магистрат, който е навършил 65 години, но все още не е освободен с решение на ВСС. Стават нищожни с навършването на пенсионна възраст, отговори си Магдалинчев и изрази несъгласието си с подобно тълкуване.

„Правното основание настъпва с навършването на 65 години. Съдийската колегия освобождава магистрата с нарочен акт. С този акт се прекратява правоотношението, а не юридическият факт, който е основание за освобождаването. Иначе стигаме до абсурд, за който не искам да мисля“, заяви на свой ред Имова.

Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков възразиха. Марчева цитира становище на Венецианската комисия, според което с навършването на 65 години се прекратява службата на съдията, което е и гаранция за неговата независимост.

Спорът бе прекратен с напомнянето, че в спешен порядък КАК ще излезе с принципно решение.

И докато членовете на съвета гласуваха едновременно за двете предложения за датата, от която Виолина Джиджева трябва да бъде пенсионирана, председателят на ВКС Лозан Панов попита колегите си какво ще направят, ако заради подобни спорове, не вземат решение да пенсионират някой съдия. И точно в този момент се появи резултатът от вота – шестима кадровици подкрепиха предложението на КАК Джиджева да бъде освободена от 1 февруари, шестима пък гласуваха за алтернативата – от 14 януари. След този резултат, Кояджиков оттегли своето предложението и така Джиджева ще бъде пенсионирана от 1 февруари.

Коментирайте

avatar