Съдийската колегия иска част от висящите атестации да се поемат от бъдещите помощни атестационни комисии (ПАК). За целта кадровият орган ще изпрати предложение до правната комисия на парламента за редакция на преходна разпоредба в проекта за изменения на Закона за съдебната власт, с които се възстановяват ПАК.

В сегашния проект §56, ал. 2 от ПЗР на ЗСВ гласи: „Неприключените до влизането в сила на този закон процедури за атестиране се приключват по досегашния ред“.

Съдийската колегия тази разпоредба да придобие следното звучене: „Неприключените до влизането в сила на този закон процедури за атестиране се приключват по досегашния ред, когато атестационният формуляр е приет с решение на Комисията по атестирането и конкурсите“.

Въпросът за редакция на текста беше поставен от заместник-председателя на съдийската Комисия за атестиране и конкурси Красимир Шекерджиев. Той обяви, че към настоящия момент КАК е провела 226 атестационни процедури. Към 30 септември 2019 г. висящите са 245, предстои откриването на още 90 и комисията към Съдийската колегия няма да се справи с тях в обозримо бъдеще. Това на свой ред ще доведе до забавяне на атестациите и съответно на конкурсите, които вече са обявени.

Предлагам всички атестации да бъдат поети от помощните атестационни комисии, а КАК да осъществи само контрол на извършеното от тях. В противен случай КАК няма да се справи и няма да успеем да приключим конкурсите. Нека се върнем към нормалността“, заяви на заседанието на колегията във вторник Красимир Шекерджиев.

Атанаска Дишева обърна на внимание на факта, че част от атестациите вече са в напреднала фаза. Член на КАК е посетил местоработата на атестирания съдия, проверил е негови актове, присъствал е на заседания и предстои комисията да се произнесе, а после и колегията. Затова тя предложи да се направи разграничение на атестациите, които да се довършат от КАК и които да бъдат поети от ПАК.

В крайна сметка кадровиците се обединиха около вече цитираната редакция на §56, ал. 2 от ПЗР на ЗСВ.

В дебата обаче отново стана дума за състава на Комисията за атестиране и конкурси и дали броят на членовете ѝ трябва да се редуцира. В момента те са 18, четирима са кадровици, трима са излъчени от Пленума на Върховния административен съд, а 11 от Върховния касационен съд.

Но тъй като съставът се определя с правила, приети от колегията, този въпрос беше оставен за разрешаване след окончателното приемане на промените в съдебния закон.

Наред с това обаче колегията обсъди друг въпрос, поставен този път от председателя на ВАС Георги Чолаков, а именно в кой момент изтича мандатът на член на КАК, избран пленумите на ВКС или ВАС.

Поводът за това питане е, че в края на април т.г. Пленумът на ВАС избра Марина Михайлова за член на комисията. Според ЗСВ мандатът е едногодишен, т.е. този на Михайлова трябва да изтече догодина. Същевременно обаче останалите членове на КАК бяха посочени през есента на миналата година и в момента тече процедура за избор на нови.

Кадровият орган обаче реши, че „мандатът на членовете, попълнили състава на КАК след конституирането ѝ, се прекратява с изтичането на една година след избирането им с решение на Съдийската колегия“.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 октомври 2019 8:43
Гост

КАК, ПАК – голям батак.

J,ek
J,ek
02 октомври 2019 12:21
Гост

ВСС е единодушен само в случай…..че решава да прехвърли работата си на някой друг и така да има повече време за почивки и семинари . Нали преди имахме ПАК и той отбиваше номера и пишеше атестации под индиго ? И с резултатите от работата на ПАК….ще правят конкурси ?? И как ще стане при 99-100 точки за всички кандидати ? По ръст или по хубост ще ги избират ? Най-добре е бабките и дядковците от ВСС да подават оставки . Нито имат желание за работа , нито идеи какво да правят …Жалко , че въобще гласувахме за част от тия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 11:53
Гост

Постоянно го кърпят този ЗСВ. Само и само да си прокарват лобистките идеи.

Озадачен
Озадачен
02 октомври 2019 11:49
Гост

Не съм сигурен, че създаването на ПАК е необходима част от съдебната реформа. Да се отделя човешки ресурс и да се създава още едно бюрократично звено… Наистина ли?

Стоян
Стоян
02 октомври 2019 11:48
Гост

Много добро предложение. Така няма да се бавят конкурсите.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 11:43
Гост

Тези помощни атестационни комисии са напълно излишни.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 11:44
Гост

Явно именно за това се стараят да им осигурят работа.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 11:49
Гост

Пълни глупости. Не четете ли, че КАК се е затлачила с атестации. Въпрос на физическа възможност.

Изненада
Изненада
02 октомври 2019 11:42
Гост

Как няма да искат. Те не могат да попълнят състава на КАК, поради липса на желаещи. Много ми е любопитно дали ще попълнят и ПАК-овете…

Така е
Така е
02 октомври 2019 11:44
Гост

Нормално е да не могат. Съдиите се познават, не искат да си цапат ръцете. А това ще важи с по-голяма сила за ПАК по места.

Съгласен
Съгласен
02 октомври 2019 11:46
Гост

То най-неприятното в атестационните комисии е, че оттам минават всички компроматни войни. Затова в състава са разни „наши“ хора. Изпълняват поръчки, прецакват развитието на кадърните съдии, които не са от „нашите“…

Невярно
Невярно
02 октомври 2019 11:48
Гост

Глупости. Това е доста далеч от истината. Компроматни войни наистина има, но те минават през ВСС, където няма случайни хора и през кафявите медии. Иначе КАК се занимава само с фрепантни случаи на нежелание за работа у съдиите.