Председатели на две районни съдилища бяха избрани днес от Съдийската колегия. Петя Гатева получи втори мандат като ръководител на Районен съд-Троян, а Георги Георгиев – на районния съд в Тутракан. И двамата бяха единствени кандидати за постовете.

По време на изслушването Гатева заяви, че в Троян няма проблем с кадрите в съда. Там работят петима съдии и 20 съдебни служители, които били изключително добре подготвени и помагали на магистратите. През 2015 г. бил назначен петият съдия и така и натовареността намаляла. Докато преди години магистратите там гледали 46-47 дела месечно, сега бройката е 32.

В отговор на въпрос за Системата за измерване на натовареността (СИНС), тя заяви, че може би наистина времето е най-обективният критерий за определянето ѝ, но на самата нея ѝ се искало нещата да са по-прости. Гатева отбеляза обаче, че СИНС не отчита времето, което един съдия отделя, за да чете съдебна практика, което не било малко. Не се отчитала и отговорността, която всеки съдия носи при разглеждането на дела.

Георги Георгиев на свой ред заяви, че ВСС трябва най-напред да реши каква е целта на измерването на натовареността – дали да има срочно произнасяне, дали да е качествено и т.н.

Той каза, че в момента в Тутракан има три щата за съдии, но са заети само два, като на единият е той. Георгиев изрази надежда един ден щатът да се увеличи на четири бройки, които да бъдат попълнени и така срочността и качеството на работата ще се подобрят. В отговор на въпрос обясни, че той гледа граждански дела, а колегата му – наказателни.

Цветинка Пашкунова заяви, че убедено ще го подкрепи, защото е толерантен, диалогичен и умее да работи в екип, подготвен е, мислещ и отговаря професионално на въпросите.

Атанаска Дишева също каза, че ще го подкрепи.

И двамата кандидати бяха единодушно избрани за председатели.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 11:13
Гост

В Тутракан трите щата за съдии са крайно недостатъчни, за да се спазват и сроковете и правораздаването да е качествено.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 11:12
Гост

Хубаво е, че избраха Петя Гатева за втори мандат. Тя е перфектен ръководител и колега.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 11:20
Гост

Тя правилно отбелязва, че Системата за измерване на натовареността е зависима от времето.