Иван Димитров е новият председател на Районния съд в Дупница. Съдийската колегия единодушно го избра за поста. Другият кандидат – Мая Гиздова, не получи нито един глас в своя подкрепа.

Иван Димитров е номиниран от общото събрание на съда и това беше един от аргументите на членовете на Съдийската колегия да го подкрепят. Другият е много доброто му представяне – демонстрираното от него чувство на отговорност и иновативни предложения, изложени в концепцията.

Цветинка Пашкунова отбеляза, че добро впечатление при представянето на Димитров е направило заявеното от него желание да продължи добрите практики, въведени от предишния председател Ели Скоклева – за равномерно разпределение на делата, повишаване на квалификацията на съдиите, преодоляване на противоречивата практика, сътрудничество с медиите за повишаване на доверието на обществото в съда и т.н.

Освен това, според Пашкунова, той предлага и иновативни идеи за подобряване на работата на РС-Дупница. Тя специално акцентира на факта, че Димитров е кандидатура на общото събрание, което единодушно го е подкрепило.

Всъщност от протокола от общото събрание става ясно, че и другият кандидат за поста Мая Гиздова е гласувала в подкрепа на Димитров. И това направи впечатление на Драгомир Кояджиков. Той изрази притеснението си от промяната в нейното поведение – първоначално подкрепя Иван Димитров, а в един момент решава сама да се кандидатира за поста. „Смущава ме тази промяна в поведението“, заяви Кояджиков, макар да направи уговорката, че и двамата са равностойни кандидати.

Мотивите на Олга Керелска да гласува за Иван Димитров бяха най-напред подкрепата от колегите му, както и вижданията му по съществени въпроси за кадровата политика на цялата съдебна система. „Видях мислещ човек, който трябва да бъде подкрепен. По-лесно беше да прочете концепцията си, но той демонстрира не само способност за мислене по важни за съдебната система, но с освободеност и смелост изложи вижданията си, разсъждава самостоятелно извън клишетата и предлага оригинални идеи, което е от особено значение за един административен ръководител. А и с оглед данните от атестациите, съдия Димитров се представя по-добре“, заяви Керелска.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че при равностойни кандидати, които притежават съответните качества, няма как да не натежи становището на колектива и затова той също ще подкрепи Иван Димитров.

Впечатли ме, че колегата Димитров има желание да продължи духа на добрите отношения, които са оставени в наследство от съдия Скоклева. Това е много важно в работата на един колектив. Той има визия за това какво трябва да се прави в бъдеще, познава проблемите вътре в съда. Освен всичко казано дотук, на мен ми направи впечатление и отговора на въпроса за натовареността на административния ръководител. Той каза, че ще бъде на 100% натовареност, като всички останали съдии и добави, че ако не се справи при тази натовареност с административните задължения, значи не е за тази длъжност. Той има отговорност към това какво да прави и как вижда нещата и последиците от това, ако не се справи“, каза на свой ред Боян Магдалинчев.

Севдалин Мавров пък не хареса само една част от представянето на Мая Гиздова – предложението ѝ за предоставяне на информация на медиите по висящи наказателни дела.

„Малко е опасно наказателен съдия да се среща с журналисти и да обяснява за делото без да се знае какво ще стане. Това не ми харесва като тенденция в цялата държава – наказателните дела почнаха да се разказват от полицаи и прокурори, да не стигаме докрай и със съдиите. Може би искаме да си направим реклама с едно дело, но това не бива да се прави“, заяви Мавров.

С 13 гласа „за“ Иван Димитров беше избран за председател на районния съд в Дупница.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lucy Frewer
Lucy Frewer
13 май 2023 11:14
Гост

news of the Lexus and all dynamics are held for the individuals. The reforms of the FMCSA Compliance Audit are pushed for the turns. The patent right is fit for the approval of the content production for the citizens.

Георги
Георги
06 ноември 2018 11:22
Гост

Абсолютно подкрепям мнението на г-н Мавров. Нистина наказателните дела започнаха да се разказват от полицаи и прокурори.

Иван
Иван
06 ноември 2018 12:22
Гост

Но не бива да се прекалява и със секретността.

Анчо
Анчо
06 ноември 2018 11:19
Гост

Адмирации за решението на Иван Димитров да е на 100% натовареност. Повечето председатели се възползват от поста си и поемат много по-малко дела.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2018 11:16
Гост

Не познавам лично колегата, но явно той е точният човек, при положение, че е избран единодушно.