Съдия Галина Захарова е с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, честност, безпристрастност и силно проявено чувство за справедливост, съчетани с богат административен опит и безспорен авторитет сред колегите ѝ. Това записа Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия в доклада си за професионалните качества на съдия Захарова във връзка с процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Галина Захарова беше единодушно номинирана за поста от Пленума на ВКС (виж повече тук). Изборът е насрочен за 14 януари догодина. Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари.

В рамките на процедурата трябва да бъдат изготвени становища за професионалните и нравствени качества на кандидатката.

Първо се събра КАК, като заседанието беше излъчвано онлайн. Членовете на комисията единодушно заключиха, че Галина Захарова има доказани ръководни и административни умения, мотивация за заемане на длъжността и в пълнота отговаря за изискванията на закона за председател на ВКС (виж повече тук и тук).

В четвъртък предстои заседание на етичната комисия, което също ще се излъчва онлайн.

Заключенията за професионалните качества на съдия Захарова са изготвени въз основа на представените от нея документи – автобиография, кадрова справка, концепция, мотивите към предложението за номинацията ѝ, данни от доклади от извършени проверки от ИВСС, информация и статистика, предоставена от ВКС.

В доклада на КАК е анализирана дейността на съдия Захарова от 2018 г. насам. Цитирана е проверката на Инспектората към ВСС, обхващаща периода 2016-2017 г. През това време Захарова първо е била редови съдия, а от средата на 2017 г. – председател на Второ наказателно отделение. ИВСС казва, че в НК на ВКС е създадена много добра организация на административната дейност, процесът на обслужване на гражданите е максимално оптимизиран, интернет страницата на съда се актуализира всекидневно, като се предоставя информация за графика на съдебните заседания и за подлежащите за публикуване решения. По отношение на Второ НО, ИВСС изтъква, че деловодните книги по наказателните дела са по утвърден образец и съгласно правилника за администрация на ВКС. В това отделение няма спрени и прекратени по давност дела. Прекратяването на дела ставало в първото заседание по обективни причини – оттеглени жалби или искания за възобновяване, недопустимо производство по искане за произнасяне по мярка за неотклонение, неотговарящ на изискванията касационен протест, липса на предмет на производството поради предходно произнасяне на ВКС и др.

ИВСС е установил още, че делата се разпределят на случаен принцип съобразно поредността на постъпването им, няма нарушения при образуването и разпределението на производствата.

По отношение на натовареността на Галина Захарова, то през 2018 г., докато е ръководила Второ наказателно отделение, тя е била на 75%. В края на същата година тя е била включена в аналитичното звено към НК на ВКС и по решение на общото събрание е била с натовареност 10 на сто.

След като е назначена за зам.-председател на ВКС и ръководител на НК, тя е освободена от звеното и натовареността ѝ вече е 50%. Такава е до пролетта на тази година, когато отново влиза в аналитичното звено. Тя продължава да участва в съдебни заседания и да разглежда дела – както такива на неин доклад, така и като част от състав.

Като ръководител съдия Захарова е била в много работни групи за промени в различни закони и за изготвяне на анализи като този за дейността на военните съдилища, участвала е в  изготвянето на множество становища по конституционни дела и по законопроекти, била е част от екипите, които са провеждали разговори с представители на Европейската комисия и Венецианската комисия, била е лектор и участник в множество семинари и конференции, някои от които свързани с практиката на Европейския съд по правата на човека. Тя активно участва в подготовката и изготвянето на тълкувателни решения. Отговаря и за много други административни дейности като например да следи за равномерното натоварване на съдиите и изготвя предложения до председателя на ВКС за командироване на магистрати поради бавното протичане на конкурсите.

Малко повече от час отне изчитането на целия доклад. Съдия Захарова, която участва в заседанието на КАК чрез видеоконферентна връзка, нямаше възражения по него, нито допълнения.

И членовете на КАК единодушно решиха, че тя в пълнота отговаря на законовите изисквания за заемане на длъжността председател на ВКС.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
АМАН
АМАН
09 декември 2021 6:36
Гост

От стари каки готови за реформа на старата съдебна система.

друг глас
друг глас
07 декември 2021 11:59
Гост

Не проумяхте ли, че настощият конституционен „ред“ не само е изчерпан, ами и фалирал?! Всичко е „синджир марка“, особено в „правосъдието“. Така че, прав е онзи който ви дума за новата К. А дали ви уйдисва, дали ви е шубе – все тая! Това е положението. Правителство няма да има, ако още не сте го проумели и на пролет Кирчо и Кокорчо ще се кикотат, ама другаде! ИТН се вън от играта. И нарочените са системни партии са отново на кота 0. Така че, гответе се. Ще останем наистина без ВСС, ИВСС, както сме били винаги до 1991 г. когато… Покажи целия коментар »

Адвокат със сак
Адвокат със сак
07 декември 2021 8:29
Гост

Съдиите сами се хвалят – знаете ли – като адвокат с 20 годишен стаж, съм извъртял толкова „номера“, на мен ли ще ми пробутват това-онова.

Толкова са задълбочени съдиите – че – няма накъде, имам преки впечатления за глупотевини.

Разрушиха десетки човешки съдби, предизвикаха ракови заболявания на много хора и сега се „кискат“, айде – у лево.

Един глас
Един глас
07 декември 2021 7:42
Гост

На мен не ми допада едно, от една крайност отлитаме в друга. Циркът с тази КАК опозори Захарова. Тази КАК, начело със свинята си, е олицетворение на всичко, срещу което Захарова се бори. И сега какво? Как ви изглеждаше?

Захаросан пудел
Захаросан пудел
06 декември 2021 20:40
Гост

Страшна е. Невероятен професионалист … само не питайте на КОЙ? С три букви. Цв.Цв.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 21:06
Гост

Глупости , трол нещастен.Много си далеко.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
07 декември 2021 8:31
Гост

Случайна „патица“, мафията иска да си овладее поне съда.

Трябва им – Ал Капоне е умрял в мъки – от сифилис и това-онова.

В затвора.

Ал-Катраз.

Адвокат
Адвокат
06 декември 2021 19:59
Гост

Да се сети името й!

Юрист
Юрист
06 декември 2021 16:05
Гост

Колко ниско са паднали лайнометните контрапротестиращи в подкрепа на Гешев, да заливат с помия съдия с подобна безупречна репутация. Но, както е казал народът, на всяка свиня й идва Коледата и троловете на Пеевски трескаво пишаш небивалици като за последно.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 19:20
Гост

ама и ти си един юрист ….

Re:
Re:
06 декември 2021 20:45
Гост

Ти не си никакъв юрист, а си прост трол!

Значи всички които не одобряваме къдравото чудовище от ВКС … сме от отбора на Пеевски. Има обаче една подробност. Бих вечерял с него и винско. За разлика от теб и такива като теб, които са обрезани за истината … болшевици!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
07 декември 2021 8:35
Гост

Дайте ми някакви аргументи, че е безупречен съдия.

Аз от 20 години съм адвокат и нея не я познавам, не ми говори нищо.

само минавам
само минавам
06 декември 2021 15:16
Гост

Много уродлива, кръвосмесителна и номенклатурна псевдоединствена кандидатура.

АМИН

Мани
Мани
06 декември 2021 15:14
Гост

Бабичките се възпроизвеждат повсеместна, като в Адвокатурата!

Ралица, Доковска, Гиговица и все с подкрепата на Чичко Паричко по линия на Америка за България.

Не се изпуска власт току-така! Красивите и умните са винаги невинни! Господ го твърди, само не питайте КОЙ е техния? Цв.Цв. и помощното им.

Радио Ереван
Радио Ереван
06 декември 2021 15:03
Гост

Радио Истанбул да престане с хумора!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 13:01
Гост

Прокурорският КАК беше същия за Гешев. Цветя, рози, водка и сельодка!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 13:03
Гост

Идеални и единствени!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 13:44
Гост

С единствената разлика, че съдия Захарова е на светлинни години от Гешев. И като правни познания, и като интегритет, и като почтеност.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 14:10
Гост

Хайде стига слагачи! Да ви имам интегритета!

само отбелязвам
само отбелязвам
06 декември 2021 15:05
Гост

Незаменима, неповторима и безсмъртна.

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

Чочо
Чочо
06 декември 2021 12:47
Гост

Много точно е казаното за нея.

Няма дядо Коледа, има дядо Мраз
Няма дядо Коледа, има дядо Мраз
06 декември 2021 12:47
Гост

Дядо Мраз не е измислен от комунистите. Още през 1910 г. Елин Пелин пише поема за дядо Мраз. Не за дядо Коледа.

Не на възродителниия процес с името Дядо Мраз!
Не на възродителниия процес с името Дядо Мраз!
06 декември 2021 12:52
Гост

Знаете ли кой съм аз —
дядо ви Мраз?…
Тежък лед ми е брадата,
от бял сняг ми е косата.
Ледни дишам ветрове,
страшни трупам снегове.
Дето щипна — почервее,
дето хапна, посинее.
Бягай в къщи и се сгрей,
гледай вънка и се смей!

автор: Елин Пелин, 1910 г.

Дядо Мраз и Дядо Коледа-има ги двамата
Дядо Мраз и Дядо Коледа-има ги двамата
06 декември 2021 12:57
Гост

Чук… чук… чук, чук, чук.
Дядо Коледа е тук —
до вратата ей го, чака
и с тояга трака, трака.

Стар е, бял е като сняг,
но на гости иде пак.
Подранил е като лани,
носи цял кош армагани.

автор: Калина Малина, 1934г

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 12:31
Гост

Има един-единствен, но основен недостатък – не е целувала ръка в Доган сарай подобно на Чолаков и Гешев, а задкулисието не иска още един мандат някой като Лозан Панов да им вади мафиотските им практики на показ.

Герасим
Герасим
06 декември 2021 12:38
Гост

Да, тези й качества от много хора се считат за недостатъци.

фалшив герой
фалшив герой
07 декември 2021 16:35
Гост

Хахаха, какво е извадил ЛП.? За тези седем години, единственото нещо, което е успял успешно да идвази Л.П. са болтовете от джантите на служебния му автомобил…

Г-ца Вера
Г-ца Вера
06 декември 2021 12:24
Гост

Дежурният трол много е бързал- нашряпал е от 12.14ч.до 12.16ч. десетина коментари, без нужния комсомолски плам. Вдигнете му заплатата на човека, не се скъпете.

Гики
Гики
06 декември 2021 12:18
Гост

Дано да я изберат. Тя направи много за този съд.

Ananieva
Ananieva
06 декември 2021 12:17
Гост

Обективен анализ са и направили

Стефка Хр.
Стефка Хр.
06 декември 2021 12:17
Гост

Надявам се да се справи. Тя е добър специалист.

Johan
Johan
06 декември 2021 12:16
Гост

Успех. Отзивите са реални

Надя М
Надя М
06 декември 2021 12:16
Гост

Определено е много свестно същество.

Дани
Дани
06 декември 2021 12:16
Гост

Тя е кадърна.

Ани
Ани
06 декември 2021 15:09
Гост

И недостъпна.

Каменов
Каменов
06 декември 2021 12:15
Гост

Желая и успех.

Anonimen
Anonimen
06 декември 2021 12:15
Гост

Тя би била отличен ръководител за ВКС.

Пънофф
Пънофф
06 декември 2021 12:16
Гост

За разлика от предшественика си.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 12:15
Гост

Който я познава ще потвърди

Милен
Милен
06 декември 2021 12:46
Гост

Невероятен човек и колега е

Haralampi
Haralampi
06 декември 2021 12:15
Гост

Желая и късмет

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 12:14
Гост

Определено и аз това съм чувал за нея.

Симо
Симо
06 декември 2021 12:41
Гост

Така е. Аз имам удоволствието да работя в момента с нея.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 12:14
Гост

Професионалист