Съдии от окръжно и апелативно ниво ще оценяват свои колеги, кандидати за върховни съдии. До тази ситуация се стигна поради пропуски в Закона за съдебната власт. А за нея се разбра на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Колегията днес трябваше да допълни поименните състави на конкурсните комисии с членове на Комисията за атестирането и конкурсите по обявените конкурси за повишаване в длъжност „съдия“ в Гражданската и Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Зам.-председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев обаче заяви, че предлага два варианта за решение. Според единия в конкурсната комисия може да влязат само онези членове на КАК, които са върховни съдии и са специализирали в съответната материя. Другият пък е разширен – в комисиите влизат и магистратите от по-долно ниво.

Шекерджиев обясни, че подкрепя втория вариант. На първо място действащите магистрати, които са членове на КАК, може да не са на върховно ниво, но имат ранг „съдия във ВКС и ВАС“. Освен това сред тях нямало съдии от Наказателната колегия на ВКС, което би създало проблеми при формирането на комисията за конкурса за повишаване именно там, ако се приеме стесненият вариант. От думите на Шекерджиев става ясно, че в закона има пропуски по този въпрос, а разпоредбите в момента са такива, че не забраняват на окръжни и апелативни съдии да оценяват работата на кандидатите за върховно ниво.

Даниела Марчева обаче заяви, че е гласувала срещу това окръжни и апелативни съдии да оценяват кандидатите за ВКС, защото в един момент може да се окаже, че тези, които участват в конкурса за повишаване пък ще ревизират актовете на онези, които извършват класирането в конкурса.  Марчева призова членовете на колегията да възложат на правната комисия на съвета да изготви съответни законодателни промени, с които този проблем да бъде преодолян.

Вероника Имова застъпи тезата на Шекерджиев, макар и тя да изрази притеснения, че в един момент може да се окаже, че дори и районни съдии с ранг „ВКС и ВАС“ оценяват работата на свои колеги, които са на по-високо ниво. Имова обаче заяви, че в момента законът не забранява подобна хипотеза и кадровиците не бива да поставят такива граница. Още повече, че действително в КАК няма наказателни съдии от ВКС.

Атанаска Дишева предложи да се направи разграничение. В момента в КАК има двама граждански съдии от ВКС и един от Търговската колегия на съда и само от тях тримата да се избере член на конкурсната комисия, която ще оценява кандидатите за ГК на върховния съд. Докато за конкурсната комисия за НК на ВКС да се допуснат в жребия да участват и магистратите от по-долните нива.

„Разумът на законовите норми е по-квалифицирани по презумпция съдии да изпитат колегите си, кандидатстващи за съответния орган на съдебната власт. Досега такава е била практика. С последните изменения в ЗСВ стана възможно и районен съдия да има ранг „ВКС и ВАС“. При следващи конкурси може член на КАК да е и районен съдия. Проблем е съдия от по-долно ниво да участва в преценката на професионалните качества на свой колега от по-високо ниво“, заяви Дишева.

Идеята ѝ за разделяне не бе споделена от останалите. Цветинка Пашкунова призова за еднакъв подход както при формирането на комисиите за Гражданската и Наказателната колегия. Не може да използваме различни критерии и подход, заяви тя.

С 11 на 3 гласа колегията реши да включи в жребия и съдиите от КАК от по-долни нива.

Така за членове на конкурсната комисия за повишаване на съдии в Гражданската колегия на ВКС бяха избрани:

Мариана Костова – член на КАК

Драгомир Драгнев – съдия във ВКС

Майя Русева – съдия във ВКС

Маргарита Георгиева-Димова – съдия във ВКС

Проф. Методи Марков – НБУ

Резерви – Деспина Георгиева от КАК и доц.д-р Тодор Коларов от НБУ

А в комисията за конкурса за повишаване в Наказателната колегия на ВКС влизат:

Лада Паунова – съдия във ВКС

Мина Топузова – съдия във ВКС

Капка Костова – съдия във ВКС

Иванка Шкодрова – член на КАК

Доц.д-р Бойко Рашков – УНСС

Резерви – Иван Стойчев от КАК и проф. Иван Сълов от ВСУ

Коментирайте

avatar