Стотици страници с предложения за доработки и въвеждането на нови функционалности в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) са изготвили магистратите, които участват в работната група за „поправка“ на системата. Вчера изтече срокът за представяне на докладите и всички подгрупи са ги предоставили във Висшия съдебен съвет (ВСС), който ги е препратил на фирмата-разработчик „Информационно обслужване“.

След внедряването на системата в съдилищата, което започна поетапно през лятото на тази година, във ВСС започнаха да постъпват становища от съдилища от цялата страна, в които изразяват недоволство от ЕИСС и настояваха за нейното спиране или бързо преработване.

Заради нарастващото напрежение в системата, през септември ВСС реши тя да бъде внедрена навсякъде, както е по график, а от 18 септември да спре да се използва, с изключение от 17-те пилотни съдилища и онези, които искат да работят с нея.

Същевременно съветът създаде работна група, в която освен кадровици, влязоха по петима съдии от Върховния касационен съд, от районите на апелативните съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, на Военно-апелативния съд, от Апелативния специализиран наказателен съд, от СГС и от СРС.

Те се разделиха на подгрупи по нива – районно, окръжно, апелативно и ВКС, като всяка от тях изготви доклади с конкретни предложения, които вече са внесени във ВСС. Фирмата-разработчик „Информационно обслужване“ до 10 декември трябва да е извършила доработките, да ги е тествала в пилотните съдилища и едва тогава ЕИСС ще заработи навсякъде.

В отговор на запитване на „Лекс“ от ВСС обясниха, че от 25 септември до 13 октомври са били проведени девет срещи, на които са посочени приоритетните области за „поправка“ на ЕИСС. Това са:

  • Еднократно въвеждане на пин код за квалифицирания електронен подпис в рамките на една работна сесия;
  • Намаляване на броя „кликове“ в ЕИСС, което ще облекчи работния процес;
  • Отделяне на функциите по образуване, разпределяне и насрочване на делата;
  • Гъвкавост при диференциране на потребителските роли в системата, по начин който да следва спецификата на функциите на магистратите и съдебните служители;
  • Намаляване на периода на изравняване на делата, с оглед равномерната натовареност на съдиите;
  • Разширяване на потребителските права за работа с ЕИСС на системните администратори от съответните съдилища, с оглед по-голяма оперативност по места.
  • Преработка на модула за натовареност така, че да съответства на правилата и на решенията на работната група, която бе създадена именно заради проблемите с натовареността.

В доклада на районните съдии се дават конкретни предложения за опростяване на системата и за доработки във връзка със заповедните производства, открити и закрити съдебни заседания, разпределение на делата, книги, регистри, статус на делата, търсачки и много, много други. Има и конкретни идеи как да се съкрати броят на кликовете, за да се опрости работата на магистратите и служителите (виж доклада тук).

Междувременно 83 магистрати от Софийския районен съд (СРС) излязоха с поредно обръщение до Съдийската колегия и „Информационно обслужване“, в което подкрепят работата на всички подгрупи и изразяват признателност за труда им.

Като същевременно правят и допълнителни предложения за подобряване на ЕИСС (виж тук) и дават идеи за доработването на модула за натовареност, който, според съдиите от СРС, не функционира добре. Предложенията са провокирани от факта, че след въвеждането на ЕИСС в съдилищата се оказа, че магистратите ръчно и сами трябва да вкарват данните за натовареност, въпреки че е заложено това да става автоматично.

Считаме, че коректното и автоматизирано измерване на натовареността на съдиите е важна част от функционирането на съдебната система, като е предмет и на препоръки от ЕК, както и предмет на обсъждане и работа в продължение на последните около 10 години. Ето защо настояваме този модул от системата да функционира ефективно, бързо и удобно“, пишат съдиите от СРС (виж идеите тук).

Те предлагат работната група да получи мандат и да продължи да прави предложения за отстраняване на недостатъците на ЕИСС, които евентуално биха се установили при доработките, както и да извърши оценка на състоянието на системата, след като  „Информационно обслужване“ приключи с отстраняването на проблемите.

Поддържаме искането си при възобновяване на работата с ЕИСС в съдилищата, последната да осигури най-малко такова удобство на извършване на процесите, каквото съществува при досегашните системи – изискване, което продължаваме да смятаме за базово при оценката на която и да е деловодна система“, посочват още от Софийския районен съд.

От СРС са разработили и специален сайт, на който всеки съдия от страната може да сподели информация с колегите си по въпросите за електронното правосъдие и по-специално за проследяване на напредъка по отстраняване на недостатъците на ЕИСС.

От ВСС уточняват, че предложенията от окръжните съдии са структурирани по съответните модули на ЕИСС, като отделно са представени бележки във връзка с „Резултат/Степен на уважаване на иска“, проблемите в модула за натовареност, както и аналитични предложения от Софийския военен съд.

Докладът на апелативните съдилища пък съдържа детайлно изложение на конкретните затруднения при работата с ЕИСС по модули и посочване на възможните решения.

Що се отнася до Върховния касационен съд, то членовете на работната група са акцентирали върху особеностите в работата на магистратите и съдебните служители там.

Очаква се докладът на работната група да бъде обсъден от ВСС на заседанието му на 22 октомври.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 23:53
Гост

В тази система не може да се сложи вярна дата на проведеното публично заседание, хора Генерира датата на обявяването и като дата на проведеното заседание. Най-малкият проблем е, че има разминаване между хартиения носител и отразеното в системата. Освен това, форматира както си иска, разместват се абзаци и нищо не може да се направи. Това е боклук, който не подлежи на доработки и поправяници. Тези от ВСС да прочетат, надявам се, че да разберат какъв фейк са внедрили. Това е доработена система за общинска администрация, а не за съд. А цялата информация е не в съдилщата, а в Информационното обслужване.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 18:25
Гост

Явно тази система не работи. Да търсят нова и от ИО да си плащат неустойките.

Вероника
Вероника
16 октомври 2020 18:26
Гост

Ти чуваш ли се? Нали тези от ВСС, които лобираха за нея няма да се съгласят.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2020 11:46
Гост

Явно трябва да идваш на работа.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 16:28
Гост

Пожелавам им успех, защото определено си е мизерия

Ангелов
Ангелов
16 октомври 2020 18:28
Гост

Пълна. Така не може да се работи.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 16:27
Гост

Трябват зрели решения за проблема, не глупости

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 16:27
Гост

Дано се реши този проблем, защото положението не е хубав. Не е хубаво!

Възмутен
Възмутен
16 октомври 2020 18:41
Гост

Не може за един акт да вкарвам по сто пъти пин код.

Оптимист
Оптимист
16 октомври 2020 22:46
Гост

Хаха, като сте възмутен колега, да бяхте пробвали да постановите актове. Щяхте да разберете, че ПИН се иска еднократно при първо подписване за деня. И това е така от 15.09….Явно не работите много…

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2020 11:45
Гост

Колега, не им изнася защото трябва да идват на работа, а не да висят по кафенета и ресторанти и да редят ли редят! Тунеядци, които си мислят, че държавата и всички са им длъжни. С те са независими- правят си каквото и както си искат. Да не забравяме, че след прокуратурата ще дойде ред и на съда. С такъв нарастващ бюджет не си оправдават заплатите! И това скоро ще стане ясно и на тях няма да им се размине. Раздут щат, много хора, минимална работа и натовареност от поне половината състав. Докога си мислят, че ще продължава това?

Тошков
Тошков
16 октомври 2020 16:27
Гост

Излагация с тия мизерии. Не може толкова време да се влачи този проблем!

Oblena
Oblena
16 октомври 2020 16:26
Гост

Подкрепям решенията. Добри са.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 16:26
Гост

Абе няма ли читави програмисти бе. Стига бе. Какво е това нещо с месеци

Ася
Ася
16 октомври 2020 18:39
Гост

Пълен цирк.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 16:26
Гост

Изчоплена работа. Не се е случвала такава излагация, като с тая система

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 16:26
Гост

Аман от тия глупости с тая система. Аман!

Стаматова
Стаматова
16 октомври 2020 16:25
Гост

Да де, то само нероден Петко не е родил идея. Ееее… наакана работа!

Drob4ev
Drob4ev
16 октомври 2020 16:25
Гост

С милион идеи са излезли, да