Съдии от Висшия съдебен съвет възразиха срещу опитите да бъдат въвлечени в дебат за защита на прокуратурата в конфликта ѝ с президента Румен Радев. Това стана на днешното заседание на Съдийската колегия на ВСС.

Няколко бяха поводите да бъде повдигнат въпросът за създалото се напрежение. От една страна това беше решението на представляващия ВСС Боян Магдалинчев да изпрати покана до държавния глава за спешна среща във връзка с ескалацията на напрежението. От друга – декларацията на Прокурорската колегия, която иска институционална подкрепа от ВСС за прокуратурата. И от трета – едноличното решение на Магдалинчев да насрочи заседание на Пленума за утре.

Темата беше поставена от Боряна Димитрова след края на днешното заседание на Съдийската колегия. Тя поиска да знае кой е решил, че трябва да се отправи покана към Румен Радев за среща, защо се говори от нейно име без тя да е уведомена за това и че не е щастлива от факта, че чете изявления от ВСС без да знае за това.

Тези досъдебни производства в един момент ще влязат в съда. Ние сме арбитър и работата ни е да гарантираме равно отдалечено място на съдиите от участниците в процеса и от политиката. Нямаме място в работата на прокуратурата и в политиката на политиците. Кой упълномощи някой да говори от мое име и от името на българските съдии“, заяви Димитрова.

Тя добави, че работата на Съдийската колегия е да отстоява независимостта на съда с индиферентно отношение по политическите процеси в страната и без да се меси в работата в прокуратурата и предложи кадровиците да вземат решение в този смисъл.

Тя изрази възмущението си от това, че чете по медиите как органът, в който участва, развива някаква дейност и говори от нейно име и то това, че получава съобщения, че за утре в 10.30 часа е насроченото заседание на Пленума на ВСС.

Боян Магдалинчев заяви, че миналата седмица се е събрал екипът за реакция при кризи, в който влизат той и говорителите на двете колегии – Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова. Те са решили да отправят покана към президента заради изявления, че прокуратурата се е сраснала с мафията и че се е превърнала в рупор на определени среди, както и че осигурява щит на някои престъпници.

Ние не сме съд, а административен орган и като такъв сме призвани да отстояваме независимостта на съдебната система. Има искане от Прокурорската колегия за институционална реакция и затова реших да предложа на министъра на правосъдието да подпише дневен ред на ВСС за утре“, така Магдалинчев обясни едноличното си решение за свикване на заседание на Пленума за утре.

Боряна Димитрова му отговори, че СК е призвана да брани независимостта на съда, защото са част от съдийската общност. „Не разрешавам българският съдия да бъде ползван за политически цели“, каза още тя.

Даниела Марчева напълно я подкрепи. Тя напомни, че Съдийската колегия има приети стандарти за независимост, от които до момента винаги се е ръководила и прилага във всички случаи на накърняване на независимостта на съда. Тя добави, че Прокурорската колегия има свои правила за защита на независимостта, които също прилага.

Това разграничение на регламента за това кога е налице накърняване на независимостта на съдии и кога на прокурори има своята законова опора и е напълно логично. Макар и част от независимата съдебна система, прокуратурата има своята особеност на адвокат на държавния и обществен интерес, докато съдът е арбитър, той по дефиниция е безпристрастен. Всеки от нас има своя гражданска позиция по отношение на безпрецедентната активна работа на прокуратура, но тук сме в качеството си на членове на СК и следва да се ръководим изцяло от това, което законът предвижда за нашите правомощия“, каза още Марчева.

По думите ѝ правомощията на Пленума са да разглежда бюджетни въпроси и такива, свързани със сградите.

СК като орган не може да се обвързва с реакция по отношение на казуси, свързани с пряката дейност на прокуратурата и общественият  отзвук в широк смисъл от тях. В този смисъл изразяването на институционална подкрепа от СК на ВСС по повод външна намеса и въздействие на държавни институции, обществени организации, медии и граждани в работата на прокуратурата, чрез участието на членовете на СК в Пленума би означавало, че съдът ще се ангажира косвено с позиция по повод процесуални действия на прокуратурата, което за мен е недопустимо от гледна точка на закона и на позицията на съда като институция, ангажирана да осигури законосъобразен съдебен процес. По никакъв начин не следва да нарушим нашия неутралитет и този на всички съдии, които представляваме в СК“, каза още Марчева. И предложи СК да не изразява позиция по повод искането на Прокурорската колегия, защото в противен случай ще нарушат собствената си независимост.

Красимир Шекерджиев най-напред сподели, че с учудване е разбрал за поканата към президента. И добави: „Когато следващия път правите такива неща, моля застанете с имената си, а не като ВСС“.

И продължи по темата: „В тази Съдийска колегия е имало кризи, минали сме през доста неща, преживяли сме тежки нападки срещу съдии и съдилища, митинги пред две съдебни палати. И тогава колегите Боян Магдалинчев и Цветинка Пашкунова търсиха контакт с нас, изготвяли сме декларации, които са станали общо достояние. Вие сте излъчени в тази структура, но какво се случи в петък, та не ни потърсихте? Какво толкова стана, та не се държахте по начина, по който се държахте преди? Колегата Магдалинчев може и да се чувства като член на колективен орган. Но аз, като човек, избран от близо 1000 съдии, съм техен представител и те очакват определено поведение от мен и аз ще съобразя чии интереси представлявам.

Виждам какво се случва в прокуратурата. Виждам институционалната реакция. Видях главния прокурор и море от прокурори зад него. Аз няма да се наредя там, защото тези, които са гласували за мен, няма да се наредят там. Не е работа на Съдийската колегия да участва в подобен Пленум с една единствена цел – да окаже институционална подкрепа“.

Шекерджиев заяви още, че когато съдиите са имали нужда от подкрепа, тя е била оказвана само от Съдийската колегия, на която никога не е хрумвало да иска извънреден Пленум.

Той призова колегите си, ако искат да правят нещо, да го правят в лично качество, защото му е много неприятно да научи от медиите, че ВСС прави нещо.

Цветинка Пашкунова обясни, че екипът за реакции при кризи се е събрал в края на миналата седмица да обсъди ситуацията и да помисли какво да прави, за да бъде спряна ескалацията на напрежението, да се установи междуинституционален диалог и по предложение на пиар на ВСС е взето решението за покана към президента. По думите ѝ, ако тази покана беше приета, тогава екипът е щял да уведоми всички членове на съвета и който иска, да отиде на срещата.

Идеята беше да обясним какви са правомощията на прокуратурата и на съвета, какво е нашето отношение и по какъв начин да балансираме нещата, за да преодолеем възможността за възникване на конфликти. Не сме проявили самоволност и не сме пренебрегнали вашите права и интереси“, каза Пашкунова. Тя поясни, че становището ѝ е било, че при налични атаки към прокуратурата, тя е тази, която трябва да вземе отношение.

Но тя също изрази своята изненада както от искането на Прокурорската колегия за изразяване на институционална подкрепа от ВСС и за вече свиканото за утре заседание на Пленума. Боряна Димитрова отговори, че не е било нужно СК да бъде замесвана по този начин. А Шекерджиев обясни, че членовете на Съдийската колегия нямат място утре на масата на Пленума.

Друг прочит на дебата направи Олга Керелска. Тя заподозря, че повдигането на темата днес и предложението да се вземе решение, че СК няма да се намесва е защото нейни колеги не искат да вземат отношение за действията на главния прокурор.

В един момент обаче дебатът се насочи към действията на Боян Магдалинчев, като членове на СК му потърсиха сметка за тях. Те призоваха да се спазва колективното начало в работата на колегията и всички кадровици да бъдат овреме уведомявани за покани и събития, които пристигат.

В крайна сметка дискусията отново се върна към темата за поканата към президента, искането на Прокурорската колегия и свикването на Пленум, след като председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви следното: „След като публично линчувахме колегите Пашкунова и Магдалинчев, разбрахме и защо са го направили. Изцяло подкрепям позицията да не взимаме отношение, защото Съдийската колегия не е органът, който следва да защитава независимостта на прокуратурата и това не е защото се страхуваме да кажем мнението си за действията на главния прокурор, а защото не ни е работа“.

Със седем на четири гласа СК реши следното: „Съдийската колегия отстоява независимостта на съда в индиферентно отношение по политически процеси в страната и ненамеса в работата в прокуратурата“.

След вота Атанаска Дишева заяви, че ще отиде утре на заседанието на Пленума и ще изрази своето становище по въпроса.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 22:57
Гост

Не ги е срам!!! В толкова случаи на поругани съдии се скатаваха като плужеци, а сега се присетили. Не се впечатляват от това, че съдии са непрекъснат обект на най-долна пропаганда, а се завтекли да бранят най-долни беззакония на прокуратурата. Да се махат час по-скоро! Това е най-безгръбначният съвет от всички досега. Има само 3-ма свестни, но са крайно недостатъчно, а и само им тровят живота.

Ева
Ева
15 юли 2020 8:01
Гост

Не съм фен на ВСС, но в случая пишете доста неверни неща. Кои съдии са останали незащитени? На заседанието вчера именно това се гласува- да не се защитава прокуратурата. Плюенето е спорт, но все пак изисква някакъв талант освен труд.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
14 юли 2020 20:09
Гост

ЛБП /лоби бар на правосъдието/.
Но такава е картинката в цялата Република Чалгаристан. От низините до върха – пълен абсурд.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 17:16
Гост

Защото след Бойко и Гешев идва техния ред

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 16:27
Гост

Какви ли рушвети са взели за да изберат Иванушка глупака?

компетентен
компетентен
14 юли 2020 15:38
Гост

Магдалинчев е този, който въвлича съдиите от ВСС, защото подкрепя вредното за РБ статукво ! Време е да си ходи и да гледа внуци, ако разбира се е съгласна след като я омаскари преди време.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 15:32
Гост

Онази дебелата от Прокурорска кол. не я ли прикриха от Апартаментгейт?

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 15:22
Гост

Жесток страх ги тресе! Те не са свикнали на напрежение.Чудят се как да се изсулят, за да не си навлекат гнева на Гешев, но не смеят и да му уйдисат на акъла, защото не са сигурни, че ще си изкара мандата. „Не е наша работа“. Падението е пълно, а страхът огромен.

Божков
Божков
14 юли 2020 15:42
Гост

Да, то си е за страх. Погне ли те мафията…

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 15:17
Гост

Тези съдии са преди всичко бтлгари и граждани. Нямат ли някакво мнение по въпроса?

Ангел
Ангел
14 юли 2020 15:20
Гост

Иска се смелост и доблест, за да заявиш позиция открито.

Ваня
Ваня
14 юли 2020 16:32
Гост

Те си заявиха позицията- ако подкрепят президента или прокуратурата, все са нарушили съдийскаъта независимост. Но и едните, и другите са недоволни, това е разбираемо.
Поздравления за СК!

Когато атовете се ритат...
Когато атовете се ритат...
14 юли 2020 14:51
Гост

Да се снишим, другари!

Пипи дългото чорапче
Пипи дългото чорапче
14 юли 2020 14:46
Гост

Проличаха кои са политиците в СК. Срамота, Дишева, Панов, Керелска и Пашкунова. Принципни били, но всъщност държат да изнасят политически речи.

Боби Босов
Боби Босов
14 юли 2020 14:34
Гост

На баба ми парашутните гащи. Кой ги замесва пък тях?

Йосиф
Йосиф
14 юли 2020 14:34
Гост

Ще си разплета чорапите…

Ян Богосян
Ян Богосян
14 юли 2020 14:33
Гост

Определено мисля, че народа си иска правилно Гешев да си подаде оставката, а някой от тези дами и господа ако е замесен с него, то и той трябва да го направи

Велизар
Велизар
14 юли 2020 14:32
Гост

Гешев да си подава оставката. А тия да спрат да са като пипани еврейки

Ристевски
Ристевски
14 юли 2020 14:32
Гост

Ма нали хората протестират против Кабинет, Борисов и ГЕШЕВ, не против прокуратурата. Какво всеки се е щипнал все едно е пряко замесен

Пипи дългото чорапче
Пипи дългото чорапче
14 юли 2020 14:47
Гост

Рекацията на ПРБ е срещу думите на президента, че мутрите са в прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 15:26
Гост

Не всички мутри са в ПРБ. Десетина от тях са в ПК на ВСС.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 15:14
Гост

Явно има и такива.. Бърсалките на Гешев.

Валентинова
Валентинова
14 юли 2020 14:31
Гост

Абее да ви кажа ми писва някойд а излиза с декларация. Да не протестират и това е бе. Кой ги замесва па тях?

Антананариво
Антананариво
14 юли 2020 14:31
Гост

Да идат до анатананариво! Кой го е еня дали се замесват или не? Искат да се деполитизират ма част ли са от този народ? Да. Значи…

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 14:30
Гост

С цялото ми уважение, сега ще пускате всеки час по някой с декларация относно протестите и противопоставянето на президент премиер ли ? Защото от оня ден има декларация на всеки по някакъв начин замесен с правото и е отразена много подробно и тук. Каква информация ми дава това?

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 14:46
Гост

Информацията, която ти дава, е че председателят на ВСС, заедно с други ноторни негови членове, е псевдополитическа фигура и подлога на лицата, срещу които са насочени протестите. Показва пълното погазване на принципите на правото и на самата цел на съществуването на ВСС от страна на председателя му. Накратко казано, дава ти информация, че Магдалинчев и цялата сган от псевдоюристи с политически амбиции трябва да си подаде оставката, заедно с правителството и главния прокурор, и действията им да бъдат разследвани и наказани. Сега по-ясно ли ти е?

Попов
Попов
14 юли 2020 14:29
Гост

Има си хас да не са