И да искат, съдиите няма да могат да присъстват физически на общото събрание, на което ще се изслушват двамата кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това следва от решението на Пленума на съвета днес, който прие, че събранието ще се проведе изцяло онлайн и изключи възможността за лично присъствие. Основният аргумент за това решение беше нарастващият брой на заразени с COVID-19 в страната.

Общото събрание на съдиите трябва да се проведе на 9 и 16 октомври. В заповедта за свикването му се предвиждаше на 9 октомври магистратите да се съберат в зала „Арена Армеец“ за определяне на избирателна и секционна комисии и изслушване на кандидатите. Залата беше предпочетена, защото дава възможност за спазване на дистанция от 1.5 м. Самото гласуване на 16 октомври пък ще се проведе в Съдебната палата.

В началото на седмицата обаче председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков предложи общото събрание да се проведе изцяло в онлайн среда. Във вторник Съдийската колегия обсъди и реши все пак да е хибриден вариант за провеждането му – онлайн и присъствено, и такова предложение беше внесено на днешното заседание на Пленума на ВСС.

Шефът на ВАС обаче отново предлага събранието да е само онлайн като аргумент за това е пандемията. И в Пленума се разрази спор по въпроса дали това отговаря на Закона за съдебната власт и какво съдържа заповедта на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която се въвеждат мерките срещу разпространението на коронавируса.

Георги Чолаков обясни, че отново се е върнал на варианта само за онлайн провеждане на събранието. Той се позова на заповедта на здравния министър, в която се казва, че мероприятия се провеждат при използване на 30% от капацитета на съответното помещение и с присъствие на не повече от 30 човека. В тази връзка шефът на ВАС обясни, че дори само при онлайн процедура, в залата ще присъстват председателят на събранието, двамата кандидати и екип от 20-30 души, които ще обезпечават технически събитието. Т.е. така те ще запълнят залата и няма да има възможност да присъстват съдии.

„Нямаме и критерии за присъствено участие в събранието, така ще поставим съдиите в неравнопоставено положение“, каза Чолаков.

Той определи като тежка процедурата, ако се реши да бъдат допускани магистрати със зелени сертификати и документи за преболедуване и актуални отрицателни тестове.

Атанаска Дишева напомни, че Законът за съдебната власт не предвижда общото събрание да се провежда неприсъствено. „Вярно, че не е съобразен с днешната обстановка, но идеята му е за непосредствено участие на съдиите в това общо събрание“, отбеляза Дишева.

Тя също отбеляза, че заповедта на здравния министър предвижда възможност за провеждане на различни мероприятия при определени условия – да се представят сертификати за ваксинация, документи за преболедуване и отрицателни тестове. И напомни, че подобни изисквания важат в повечето европейски държави и при тези условия се провеждат различни мероприятия. „Ние живеем в условията на пандемията и тези изисквания се прилагат навсякъде“, каза Дишева.

Наред с това тя заяви, че според договора с „Арена Армеец“, ВСС дължи 20% неустойка при прекратяването му до 10 дни преди събитието, какъвто е сегашният случай. Наемът е за над 70 000 лева.

Боян Магдалинчев, който е председател на бюджетната комисия, уточни, че договорът може да бъде разтрогнат по взаимно съгласие, при форсмажорни обстоятелства и др. като не е задължително да има неустойка.

Огнян Дамянов попита знае ли се дали 100% от персонала на „Арена Армеец“ отговаря на изискванията за ваксинация и преболедуване, че да се проведе там общото събрание. Той отбеляза и че ВСС  не знае колко съдии биха отишли на събранието, за да създаде организация по допускането в залата.

В правилата за избор на членове на съвета се предвижда възможност при извънредна обстановка събранието да се проведе дистанционно, напомни на свой ред Боян Новански.

С правила, които дори не представляват нормативен акт, не може да бъде изменян законов текст“, отговори Дишева. Тя уточни, че не знае дали служителите в зала „Арена Армеец“ отговарят на всички изисквания. „Има администрация на ВСС, има представляващ, които да се погрижат за това. Там вероятно се провеждат мероприятия. Ние имаме задължение да обезпечим с персонал, който да отговаря на изискванията в заповедта на министъра на здравеопазването“, заяви Дишева.

Председателят на ВКС Лозан Панов посочи, че залата е с капацитет 12 373 места, 206 ВИП и 96 специално оборудвани за журналисти места. „Колкото и съдии да дойдат в тази зала, тя може да осигури необходимия капацитет. В момента има АТР турнир по тенис, на който има зрители. Всичко е въпрос на организация“, заяви Панов и припомни, че всички магистрати са имали възможност да се ваксинират, дори когато е нямало такава опция за други сфери в държавата.

Колегите имат право да присъстват на такова събрание. Длъжни сме да създадем съответната организация. ВСС да създаде условия за допускането на съдиите до обекта“, каза на свой ред Цветинка Пашкунова.

След като изслуша съображенията, правосъдният министър проф. Янаки Стоилов призова ВСС да реши каква да е формата за провеждането на общото събрание, след което главният секретар ще бъде натоварен със задачата да го изпълни. „Излишно е да говорим за състоянието на служителите в зала „Арена Армеец“. Започна да ми изглежда, че зад формата на събранието стои нещо друго, което не е свързано с технически и здравен въпрос. Други въпроси излизат на преден план. Става дума за права, приемането на двете възможности удовлетворява правата и на двете страни. Щеше да има проблем и ако беше само присъствена форма, защото някой може да се почувства в голям риск“, заяви Стоилов.

И Лозан Панов сподели тезата му: „Прозират други мотиви и съображения да се преминава от една процедура в друга“.

В крайна сметка мнозинството прие общото събрание на съдиите да се проведе изцяло онлайн. Четирима членове на ВСС искаха хибридна форма – Атанаска  Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Лозан Панов.

Спор по темата се разрази и малко по-късно, когато ВСС трябваше да гласува план-сметката за провеждането на събранието. От дебатите стана ясно, че бюджетната комисия е изготвила такава само за онлайн събрание, което пък даде повод на Атанаска Дишева да заподозре, че комисията е знаела предварително какво ще е днешното решение на Пленума. „Всички членове на Прокурорската колегия и членовете на Съдийската колегия от парламентарната квота промениха решение на Съдийската колегия отпреди два дни, когато единодушно или с голямо мнозинство беше решено общото събрание да се проведе и присъствено, и дистанционно. Имахте ли предварително сигурно знание, та да внесете и приемете план-сметка, който не включва никакъв наем на зала?„, попита Дишева.

Боян Магдалинчев обясни, че са разработени и двата варианта като този за виртуалното провеждане на събранието ще струва 332 530 лева.

Дишева поиска да знае и защо са предвидени 130 000 лева за 182 системни администратори и 250 квестори като няма да има присъствено общо събрание. Магдалинчев заяви, че трябва да се преброят гласовете при избор на членове на комисии – секционни и избирателна.

Всъщност на 13 март т.г. се проведе изцяло виртуално общо събрание на следователите за избор на член на съвета. Тогава беше осигурена техническа възможност следователите да гласуват електронно за членове на комисии. В съобщението на ВСС по темата се казва следното: „Висшият съдебен съвет е първият в България, който успешно организира и проведе виртуален форум с участието на над 300 магистрати, които се регистрираха чрез личен профил в специално създадена уеб базирана платформа. Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет бе излъчено в реално време, като участниците имаха възможност за изказване и електронно гласуване, което технически е обезпечено от „Информационно обслужване“ АД“ (виж тук).

Малко по-късно Пленумът упълномощи представляващия ВСС Боян Магдалинчев да прекрати договора с „Арена Армеец“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
......
......
30 септември 2021 20:12
Гост

Колко глупости изприказваха и време похабиха днес. Особено Дишева, Керелска и сие. Тези хора съвсем изтрещяха.

ПиХ
ПиХ
30 септември 2021 15:20
Гост

А, още едно основание за незаконност на избора 🙂

Димитър
Димитър
30 септември 2021 14:18
Гост

Нормално. При тази статистика…

Мики
Мики
30 септември 2021 14:19
Гост

Здравето на човек преди всичко.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 12:09
Гост

Съберете се в една зала, изпозаразете се и после обвинете ВСС, че ви е докарал ковид. Тикви!

Йосиф
Йосиф
30 септември 2021 11:44
Гост

Истинска излагация отново в съдебната система бе. До кога ще търпим?

Симеон
Симеон
30 септември 2021 14:19
Гост

Нищо не можем да направим за съжаление.

Daniel
Daniel
30 септември 2021 11:43
Гост

И Лозан Панов сподели тезата му: „Прозират други мотиви и съображения да се преминава от една процедура в друга“.

Да каже, не да увърта!

Филип
Филип
30 септември 2021 14:16
Гост

А това му е запазена марка.

Гравкосен
Гравкосен
30 септември 2021 11:43
Гост

Много сексуално ми стана от тая новина….

Чмивес
Чмивес
30 септември 2021 11:43
Гост

Много важно. Ще изслушват точно тия хора, които са за разпускане още утре. Цялото ВСС е за оставка!

Борисов
Борисов
30 септември 2021 11:42
Гост

Да свикват бе. С оглед на фката, че никой не иска да се ваксинира и всеки простоват българин смята, че ваксината ще го убие, защото световния заговор точно него и неговия блок в Люлин 6та част иска да затрие. За сравнение в Испания и Португалия пускат пълен капацитет на стадионите за мачове. Демек там се посправиха с положението засега. Но тук сме дървени философи.

Димо
Димо
30 септември 2021 14:17
Гост

Хората се държат като неандерталци. Не се разбраха, че единствено ваксината е изход.

Zeta
Zeta
30 септември 2021 11:41
Гост

Това новина ли е вече? Че нещо ще се случва онлайн?

Каменов
Каменов
30 септември 2021 11:41
Гост

Нали цяло лято не им стига да си проведат избора и изслушванията. Какво друго да стане по време на засилваща се вълна (поредна) на пандемията.

Бош
Бош
30 септември 2021 11:40
Гост

Еми очаквано. По време на пандемия като трябва да се случват нещата така ще е.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 11:40
Гост

Цялото ВСС да се разпусне първо