Съдиите от Специализирания наказателен съд единодушно подкрепят колежката си Мариета Райкова за шеф на СНС. Това става ясно от протокола от проведеното общо събрание, на което са изслушани двете претендентки за председателския пост – Мариета Райкова, която в момента е зам.-шеф на съда и Мария Карагьозова от Софийския районен съд.

Изборът ще е на 5 февруари от Съдийската колегия на ВСС.

Магистратите от СНС изразяват съмнения, че Мария Карагьозова ще се справи като техен ръководител, най-вече поради непознаване на работата на този съд, правомощията му и обстановката.

Съдия Карагьозова познава нашия съд единствено от докладите, които е прочела. Аз даже останах с впечатление, че тя не се е запознала конкретно с правомощията и законовата рамка, по която работи нашият съд и че няма и бегла представа за действителната дейност на съда, а камо ли за микроклимата. Имам чувството, че не се е запознала с работата на нашия съд и съответно с работата, която би трябвало да извършва един административен ръководител – да администрира, да подпомага и съответно и да създава условия за това. Още повече, законът изисква за кандидатстване за председател на съд на по-високо ниво и изключителни основания“, казва съдия Николай Димитров.

Той добавя, че не вижда какво налага и обуславя изключителността на Мария Карагьозова, имайки предвид чл. 169, ал. 1 от Закона за съдебната власт, според който само по изключение магистрат от по-ниско ниво може да бъде избран за председател на по-горен съд.

По думите му тя не е запозната със спецификата и с действителната дейност на СНС. „Ако бъде избрана за административен ръководител, ще има един период, в който тя ще експериментира и ще се обучава за такъв, грубо казано, „на гърба на всички нас“. Какво имам предвид – конкретно, тя сама заяви, че никога не е давала разрешения за СРС. Ясно е на всички нас, които работим в този съд, че председателят и заместник-председателите разглеждат около 1000 искания всяка година, всеки един от тях, което ангажира значително време и ресурс на съответното длъжностно лице. Досега съдия Карагьозова няма опит с такива произнасяния. От друга страна, самата тя заяви, че делата, които разглежда нашият съд, са с доста по-висока степен на фактическа и правна сложност и аз не съм убеден, че съдия Карагьозова с опита, който има като районен съдия, ще има реална възможност едновременно да навлезе в проблематиката по тези дела и същевременно да бъде и административен ръководител на съда и да организира неговата дейност“, изтъква още Димитров.

Той изразява категоричната си подкрепа за съдия Мариета Райкова, защото по думите му, тя притежава всички професионални качества да бъде председател на СНС, която от пет години работи в спецсъда и всички я познават.

Подобни аргументи излага и зам.-шефът на СНС Пламен Панайотов. Според него Мариета Райкова напълно отговаря на изискванията за председател.

От другия кандидат не чул реална идея за подобряване на администрирането на съда. И Панайотов е убеден, че ако Мария Карагьозова бъде избрана за председател, ще се създаде сериозен времеви и кадрови вакуум в управлението на съда и това ще се отрази много негативно на работата му.

Разрешенията за използване на СРС е една от много сериозните функции, които осъществява председателят и възлага на своите заместници да я осъществяват… Тя заяви, че не познава тази дейност. Тази дейност е изключително специфична, изискват се много усилия, както от гледна точка на време, така и на познания, за да бъде осъществявана, адекватно осъществявана, законосъобразно осъществявана, не просто като „пощенска кутия“ и като парафиране на определени желания на службите и на прокуратурата. Смятам обаче, че тя не познава и колектива… Общите приказки, които изрази, са намерения, които биха важали за всеки един колектив“, казва Пламен Панайотов.

Той добави, че визията за управление на Мариета Райкова напълно съвпада с неговата и я подкрепя.

И Виржиния Петрова споделя, че подкрепя Райкова, като обяснява, че е важно председателят на СНС да бъде от този съд, чиято дейност е много различна от останалите.

Според нея отговорите на Мария Карагьозова на зададените от съдиите въпроси са били повърхностни, което води до извода, че не е запозната със спецификите в работата на СНС.

Колегата Карагьозова не изложи убедителни мотиви за желанието си да се кандидатира за председател именно на този съд и аз лично го възприемам като едно желание след един твърде продължителен период, в който е била административен ръководител, отново да премине на ръководна длъжност“, е мнението на Пламен Евгениев. Добавя, че има сериозен риск дейността на службите да бъде блокирана, защото председателят на СНС се произнася по искания за специални разузнавателни средства не само за организирани престъпни групи и корупция, но и за контратероризъм, разузнаване и контраразузнаване. А назначаването на човек, който не е имал представа от тази работа, би довело именно до създаване на сериозни затруднения.

Съдиите Елена Попова и Мариета Неделчева също изразяват подкрепата си за Мариета Райкова.

Неделчева, която е заместник-председател на СНС, а в момента е и временен ръководител на спецсъда, казва, че колежката ѝ Райкова е консенсусна личност и всички въпроси се решават след разговори и изслушване на мнението и на отсрещната страна.

При гласуването 16 съдии са подкрепили Мариета Райкова, а Мария Карагьозова не е получила нито един глас.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 13:21
Гост

Аре, спецпрокурорите, стегнете се и най-после си изберете шеф.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 12:43
Гост

Естествено, че колегите ще изберат магистрат от този съд. Това е напълно лоялно, а не израз на субективизъм.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 12:22
Гост

Мария Карагьозова може да е много добра като магистрат, но трудно би се справила на този пост, защото е далече от действителната дейност на съда.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 12:20
Гост

Правилен избор. За да си председател на спецсъда трябва да познаваш специфичното естество на работата.