Магистратите от Софийския апелативен съд настояват Висшият адвокатски съвет да предприеме незабавни мерки спрямо адвокат, който нападал техни колеги чрез тенденциозни оплаквания и доноси.

Наред с това съдиите искат и Висшият съдебен съвет да даде ясен институционален отговор на атаките срещу колегите им, които по думите им представляват преднамерен опит за влияние върху правосъдната дейност.

В специална декларация, приета на общото събрание на САС, се казва още: „Ние, съдиите от Апелативен съд – София, изразяваме категоричното си несъгласие с безпрецедентната кампания на адвокат Н. Д. (Николай Димитров – б.а.), срещу когото вече е образувано дисциплинарно производство пред съответната адвокатска колегия, предприета от него срещу колегите ни от 10-и състав (Цветко Лазаров-председател и членове Нина Стойчева и Ралица Димитрова – б.а.) в последните месеци, при която посредством непрестанни атаки срещу личността на отделните съдии се засяга по недопустим начин личното достойнство и доброто им професионално име“, започва декларацията.

Съдиите определят поведението на адвоката като неприемливо, защото при провеждане на съдебни заседания на 10-ти състав на САС и чрез подаване на „тенденциозни жалби и сигнали“, той оказвал натиск върху вътрешното им убеждение, а и върху независимостта на съдебната власт, като така пряко влияе на общественото доверие в нея.

Обръщаме внимание, че всеки съдебен акт се постановява по конкретен правен спор, разглеждан в отделен процес, при различна фактическа обстановка и за крайния изход на делото от значение е и активността на страните, като във всички случаи решението се взема по вътрешно убеждение на състава след съвещание в приложение на чл. 235, ал. 2 от ГПК и проверката по правилността му е гарантирана от предоставената на страните възможност за иницииране на инстанционен контрол. Единствено инстанционният контрол, който се осъществява от ВКС, може да бъде релевантен за правилността на актовете ни. Ето защо, подаването на тенденциозни сигнали, жалби, молби за отвод, неподплатени с основания, голословни оплаквания, доноси и пр., целят преодоляване на случайния избор, установен в чл. 9 от ЗСВ, на което ние решително се противопоставяме“, се казва още в декларацията.

Според магистратите поведението на Николай Димитров уронва и престижа на адвокатската професия и е очевидно несъвместимо с нея. Заради това настояват ВАдС да упражни правомощията си като санкционира и не допуска в бъдеще подобно поведение.

Очаква се декларацията да влезе в дневния ред на Съдийската колегия.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Санкции
Санкции
28 юни 2019 10:16
Гост

Да се спори къде има повече нагли юристи – в съда или адвокатурата е безсмилено. Единственото логичен ход е да се следи от съответните органи – ВСС и ВАдС да не с едопуска подобно поведение в която и да е гилдия. Сега е нагъл адвокат клеветник, онзи ден беше нагла председателка на някой провинциален съд, която си го смята за феодално владение и т.н.

байчо
байчо
28 юни 2019 6:54
Гост

ЦвЕтко Лазаров СРЕЩУ който има десетки сигнали и няколко преписки в службите ли ? Егати съдийската солидарност. Сплотена общност.

Бай Иван
Бай Иван
27 юни 2019 19:53
Гост

ай са,адвокатите са виновни,да не говорят,и да водят дела – мечтата на нашенските магестрате…е, нема да стане,вашта леля – корумпуараната съдийска каста е дотолкова отвратителна,че няма търпимост към нея- що не кажат колко е довореието в съдебната система?

Been
Been
27 юни 2019 17:37
Гост

Показаха го няколко пъти по телевизията и си повярва много

ewy
ewy
27 юни 2019 18:24
Гост

Въпросният адвокат и още 7-8 подобни на него кантори бяха причината да се промени подсъдността по застрахователни дела , за да не се водят дела само пред СГС . Става въпрос за изключително агресивни и нагли адвокати , вечно недоволни от съда , вечно считат , че обезщетенията им са занижени , държат се нахално в съдебната зала и пр. И това е само върхът на айсберга , защото много по-престъпни са схемите , в които са набъркани , проникването им в органите на МВР , дознание , прокуратура , 112 , въобще навсякъде ….А колко са измамените от тях… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
28 юни 2019 0:02
Регистриран

Изключително агресивни и нагли са съдиите.Те не спазват законите.Не осигуряват свободно пледиране.Прекъсват и не записват точно думите ни в протокола.Подаваме молби за поправка на протокола,а те не ги уважават.Дори отказват да дадат ход на делата посъщество когато са против топлофикация или срещу ЧС.Втората инстанция потвърждава винаги акта на първата.Стигаме до извода,че са организирана група и нищо не може да ги накара да прилагат правото на ЕС.Това е квази правораздаване и не е полезно.В ЕС правата на човека се защитават всякога Тук не. И то от съд.

Популистка
Популистка
28 юни 2019 10:12
Гост

Пак ли не си си пила хапчетата?

БайХ
БайХ
27 юни 2019 17:34
Гост

Ааа, това е онзи по застрахователните дела, дето търси жертви и с тях води дела срещу застрахователите за тлъсти пачки.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 16:03
Гост

Висшият адвокатски съвет трябва да предприеме спешни мерки срещу такива колеги, защото те наистина уронват престижа на гилдията.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 16:19
Гост

По-скоро ВСС ще направят това.

Кадровик
Кадровик
27 юни 2019 18:01
Гост

Ей, трол, ВСС не могат сума ти време да оправят сагата с военните съдилища, та сега сигурно ще се засилят по изключение. Не виждаш ли, че решават на първо четене само разпределянето на пари.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 16:01
Гост

Николай Димитров е срам за адвокатската гилдия.

адвокат
адвокат
28 юни 2019 7:33
Гост

Срам за съдебната система са немалко съдии, включително бившите офицери от живковата ДС, които днес правораздават (eдин от тях дори беше заместник председател на СРС). Срам е почти цялата цацаратура. Срам е недодяланата тиква от Банкя. Срам, който всички ние си причинихме с нашето позорно мълчание и страх. Не ни е срам! „Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат“……„Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша“ (Петко Славейков – из „Не сме народ“)