Съдийската колегия прие поканата на колегите си прокурори за провеждане на работно заседание по въпроса за оптимизиране на съдебната карта. Но решението беше взето с уговорки.

Основната от тях е, че неслучайно ВСС е разделен на две колегии – за да може въпросите, които се отнасят до съдиите и прокурорите да се разглеждат отделно. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов добави, че темата за реформа на съдебната карта е от компетентността на Съдийската колегия. „Ние сме автономни, може да вземем съвсем различни решения като подход, начин и т.н. Не виждам причина това да се случва заедно с колегите прокурори“, каза още Панов.

Даниела Марчева заяви, че по същество подкрепя мнението на шефа на ВКС. „Но е колегиално да отговорим на поканата и на тази съвместна среща да изложим нашите съображения“, поясни Марчева. Тя напомни, че по отношение на реформата на военното правораздаване и прерайонирането на Софийския районен съд представителите на държавното обвинение са били против.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и Боян Магдалинчев обявиха, че няма нищо лошо да поговорят по темата и да чуят мнението на прокурорите.

Атанаска Дишева също каза, че ще подкрепи предложението за съвместна среща, но даде идея на нея да бъде изслушана и Гергана Мутафова, като ръководител на проекта за изграждане на Единната информационна система на съдилищата, която е особено важна за реформата.

В крайна сметка с 8 на 1 гласа (против беше само Панов) поканата на ПК на ВСС бе приета като кога и къде ще се проведе заседанието и дали ще бъде изслушана Мутафова, двете колегии ще се разберат на заседанието на Пленума на ВСС на 13 юни.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Контрабас
Контрабас
12 юни 2019 19:25
Гост

Лозан пак е контра. Що така бе, Лозане, защо спъваш прогреса на съдебната ни система?

hrupam morkovi
hrupam morkovi
11 юни 2019 20:44
Гост

всеячески се опитаха и успешно посяха лозата да им пази сянка, а то кво стана … на дебелак 1, на дебелак 2 и на дебелак 3 им е трудно да я контролират да расте по техен вкус

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 15:44
Гост

Ей, този Панов. Вечната опозиция.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 15:43
Гост

За мен реформата на военното правораздаване е излишна. По скоро трябва да се мисли за решаването на проблема с натовареността в другите съдилища.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 17:28
Гост

Еми може поне малко да им се помогне се помогне, като се прехвърлят военни съдии в общите. Иначе няма никаква справедливост. При едни и същи заплати едните си клатят краката, а другите бахтанят.