Съден за проповядване на религиозна омраза отрича да е оспорвал избора на апелативен прокурор на Пловдив, установи проверка на „Лекс“.

В писмо до Върховния административен съд (ВАС) Ахмед Абдурахманов твърди, че не той е депозирал жалбата срещу решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което в края на юли Тодор Деянов беше избран за апелативен прокурор на Пловдив.

Ахмед Абдурахманов беше сред подсъдимите заедно с Ахмед Муса за проповядване на антидемократична идеология, членуване в група, която се занимава с това, както и за проповядване на религиозна омраза. Само Муса обаче беше осъден на година затвор, а останалите или бяха оправдани, или наказателната отговорност беше заменена с административно наказание по чл. 78а от Наказателния кодекс.

На 29 юли ПК на ВСС избра тогавашния шеф на окръжната прокуратура в Смолян Тодор Деянов за ръководител на АП-Пловдив. На 6 август от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев му е връчил и акта за встъпване в длъжност.

На извънредно заседание на Прокурорската колегия на 10 август обаче стана ясно, че Ахмед Абдурахманов е оспорил в съда избора на Деянов, което препятства встъпването му в длъжност, защото според Закона за съдебната власт жалбата спира изпълнението на решението на кадровия орган.

Заради това ПК на ВСС, на основание чл. 60, ал. 3 от Административнопроцесуалния кодекс, допусна предварително изпълнение на решението за избора на Тодор Деянов за апелативен прокурор на Пловдив. Това се налага „с оглед защитата на особено важни държавни и обществени интереси, за да не бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта, и за да се препятства настъпването на значителни и трудно поправими вреди“, посочиха тогава кадровици.

Освен това беше изтъкнато, че с допускането на предварително изпълнение на решението няма опасност да се засегнат права и законни интереси, няма да бъде нарушен и принципът на съразмерност по чл. 6 от АПК, а и жалбата не е подадена от човек, който е участвал в процедурата, а от трето лице, което трябва да докаже, че е заинтересовано по смисъла на АПК.

ВАС образува дело, но председателят на Шесто отделение Любомир Гайдов даде срок на Ахмед Абдурахманов до 24 август да подпише жалбата и да внесе държавна такса от 10 лева.

В последния ден от срока обаче в съда е постъпило писмо от Ахмед Абдурахманов, който твърди, че никога не е подавал жалба срещу избора на Тодор Деянов за апелативен прокурор на Пловдив, нито пък има интерес от оспорването му.

Заради това Любомир Гайдов разпореди жалбата да бъде оставена без разглеждане, а делото да бъде прекратено. И тъй като жалбата не е подписана, а соченият за неин автор отрича да я  писал, излиза, че някой е злоупотребил с името на Ахмед Абдурахманов. Разпореждането на шефа на Шесто отделение на ВАС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред тричленен състав на съда.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Клм
Клм
11 септември 2020 11:31
Гост

Прокурорската колегия на ВСС поне малко грамотни ли са? Чували ли са, че при колизия между общата (АПК) и специалната (ЗСВ) норма, специалната дерогира общата? За мен „прилагането на АПК“ е просто скандално! Следващ въпрос – При дела с мое участие в различно процесуално качество, винаги е била правена проверка на редовността на жалбата досежно жалващия се. В случая не е ли? И следващ – Разсъжданията за съдимостта на Абдуррахманов в материала по-горе – кому и за какво е нужно? За създаване на отношение към жалбодателя, ако е такъв? Или индиректно навежда, че някой впоследствие „го е убедил“ да твърди,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 септември 2020 13:31
Гост

Стига, бе! Не ти ли искат документ за самоличност когато подаваш жалба?

Юрист
Юрист
09 септември 2020 13:48
Гост

Разбира се, че не искат – може да си само приносител на жалбата. Така стоят нещата и с всички останали документи – искови молби, обикновени молби или заявления, жалби и т.н.

Киро
Киро
09 септември 2020 13:56
Гост

Е, то така всеки може да му подлее вода.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2020 13:14
Гост

Е, няма ли начин да се провери кой е депозирал жалбата срещу решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет?

анонимен
анонимен
09 септември 2020 12:50
Гост

Ако действително този човек не е автор на жалбата, това е лошо. Може да се злоупотреби с всяко име, независимо от прекратяне на делото. Докато това стане, ще ти го размятат насам-натам и иди се оправяй

Фиона
Фиона
09 септември 2020 13:59
Гост

И на всичкото отгоре не е с чиста репутация.

that
that's a first
09 септември 2020 12:50
Гост

Подсъдим оспорва избор на прокурор that’s a first! Но пък интересно кой ще пусне жалба, представяйки се за него? Има интрига тука. Този човечец от Смолян как изкласи до апелативен на Пловдив акълът ми не го побира, явно се е заклел във вярност към Гешев и дойде да замени Даскалов, който беше класа! И явно беше принуден да се оттегли

анонимен
анонимен
09 септември 2020 12:51
Гост

Някъде ми беше попаднал материал, от който разбрах, че той се хвалил наляво и надясно, че е човек на ДПС. Ако е вярно, ето ти отговора

анонимен
анонимен
09 септември 2020 12:53
Гост

Е, то е повече от сигурно, че изборът му не е случаен. Някой го е посочил на Гешев, а той е обработил ПК. И това отново ме връща на новината, че няма нито един въпрос към Евгени Иванов, който иска да влезе във ВСС. Т.е. хората знаят, че нещата не стават по нормалния начин. Но защо мълчат, тзащо не се вдигнат всички вкупом.

Biser
Biser
09 септември 2020 14:02
Гост

Е, та като се вдигнаха срещу Гешев и правителството-ефектът е нулев.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2020 14:00
Гост

Явно с Гешев, или по-скоро за него се работи много трудно.

tashko
tashko
09 септември 2020 12:40
Гост

Какъв е този та-ак? Някой е подал жалба от негово име?

тема за размисъл
тема за размисъл
09 септември 2020 12:44
Гост

може пък няколко яки момчета да са го понабили и да се е отказал от жалбата

123
123
09 септември 2020 12:46
Гост

И защо? Защо му е на него, какво като обжалва? И най -вече, кой и защо го е накиснал?

анонимен
анонимен
09 септември 2020 12:54
Гост

Някой прокурор го е накиснал, който не е искал Деянов

Dimo
Dimo
09 септември 2020 14:03
Гост

Напълно възможно е.