Съдебни лекари от цялата страна се събират на протест в Пловдив, защото МВР им дължи огромни суми за хонорари за работата им като вещи лица. Медиците в Пловдив разказаха пред „Нова телевизия“, че полицията им дължи между 10 000 и 15 000 лева, условията им за работа са срамни, а нова техника не са виждали от 30 години. Затова вече отказват да посещават произшествия на МВР и да правят огледи. Те ще се съберат днес пред Катедрата по съдебна медицина.

От МВР пък съобщават, че от началото на годината са превели над 65 000 лева, а останалите дължими пари ще бъдат изплатени до края на годината.

“Досега имаме 3-4 транша, които са направили от Дирекция на полицията в Пловдив. Това са суми, които се изплащат за дела през миналата година. За тази година нищо не са изплатили. Ние обслужваме нуждите на полицията, съда и прокуратурата“, каза д-р Марин Балтов. Съдебните медици получават заплати от болниците, но д-р Балтов обясни, че основното възнаграждение е около 620 лв., като има и допълнително заплащане за стаж и извънреден труд.

Проблемът в момента е само с изплащането на пари от страна на МВР. Експертизи възлагат още прокуратурата и съдилищата, но там проблеми с парите няма.

“С нормативни документи заплащането от съда и прокуратурата беше уредено. То е регулярно. С тях абсолютно никакви проблеми нямаме. Аз не бих нарекъл това, което правим, протест. Това е подготовка за конференцията на съдебните медици, която предстои. На нея ще обсъдим всички тези проблеми“, каза доц. Светлозар Спасов. Той допълни още, че се срамува от материално-техническата база в катедрата и понякога купуват консумативи със собствени пари.

Над 4 млн. лв. са задълженията засега към съдебните медици в страната, заяви малко по-късно вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в парламента, цитиран от БТА. По думите му този проблем е натрупан с годините, но МВР прави всичко
възможно с наличния бюджет да изплаща постепенно задълженията.

Младенов се надява с бюджета за 2019 г. и с отпуснатите допълно средства да може да се изчистят задълженията. Според него проблемът не е организационен и не може да се предвиди колко реализации ще има МВР, при които ще се нуждае от експертиза и поради това не винаги може да се предвиди необходимият финансов ресурс.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минко
Минко
26 октомври 2018 11:57
Гост

Хубаво е, че в такива моменти колегите са сплотени и се борят за правата си.

5-ко
5-ко
26 октомври 2018 11:47
Гост

Работата на вещите лица е отговорна и неблагодарна за съжаление.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 11:46
Гост

И МВР-то ли го закъсаха с пари както МФ?

Доктор Дулитъл
Доктор Дулитъл
26 октомври 2018 11:51
Гост

Ще се докарат до там, че след като не са коректни с плащанията, колегите да не ходят по огледи в качеството си на вещи лица.