Ако съдебен служител е касиер, заплатата му е 823 лв., но ако е назначен като касиер-специалист, възнаграждението му е почти двойно – 1617 лв. Същото важи и за дърводелците – ако са само работници по поддръжката, те получават 823 лв., но ако са и специалисти, заплатата нараства на 1617 лв.

Тази аномалия във възнагражденията за една и съща длъжност в съдилищата откри Комисията „Съдебна администрация“ (КСА) към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС).

До установяването ѝ се стигна, след като на 11 април членовете на колегията обсъдиха въпроса какво се крие зад длъжността „специалист“ в общата администрация на съдилищата и трябва ли той да получава по-висока заплата от деловодителите и секретарите. Тогава кадровици заявиха, че специалистите само копирали документи, но за сметка на това получават по-високи възнаграждения от деловодителите и секретарите, които са в най-голяма помощ на съдиите. Освен това беше отбелязано, че счетоводители, управители на сгради и служители „Човешки ресурси“ се назначават и като специалисти и така получават повече пари. Затова СК на ВСС възложи на ресорната комисия да събере допълнителна информация за това какво всъщност се крие зад длъжността „специалист“ (виж повече тук).

Според Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата специалистът е част от общата администрация на съдилищата. Изискванията за тази длъжност са хората да имат средно образование и поне две години професионален опит. Възнагражденията са от 997 лв. до 1617 лв., а ако специалистът е във Върховния касационен съд и Върховния административен съд, заплатата е от 1052 лв. до 1716 лева.

В общата администрация на съдилищата са и следните длъжности – счетоводител, управител сгради и служител „Човешки ресурси“ (изискванията и размерът на възнагражденията са същите като на специалистите), както и касиер, домакин, работник по поддръжка сгради (със заплата от 823 лв. до 1030 лв.).

Според правилата за прилагане на класификатора длъжност „специалист“ има във ВКС и ВАС, „в съдилищата, в които щатът за магистрати е над 50 броя, както и в апелативните, окръжните и административните съдилища със седалище на апелативните“.

Като специалисти се назначават хора, които изпълняват функции, различни от посочените в класификатора, става ясно още от правилата. Според тях длъжности като специалист-управител сгради или специалист-шофьор са недопустими, но няма проблем да има специалист-информационни технологии, защото в класификатора няма изрично записана такава длъжност.

Проверката на комисия „Съдебна администрация“ е установила, че към края на април има 97 щата за специалисти в 18 съдилища – ВКС, ВАС, апелативните съдилища в София и Пловдив, Военно-апелативния съд, административните съдилища в Пловдив, Търговище, АССГ и АССО, СГС, както и окръжните съдилища в Перник, Варна и Кърджали, Специализирания наказателен съд (преди закриването), Военен съд-София и районните съдилища в столицата, Варна и Пловдив.

Преди около месец Съдийската колегия отново обсъди въпроса за специалистите. Тогава шефът на ресорната комисия Боян Новански заяви, че са получени отговори от председатели на съдилища, в които се обяснява какво точно правят специалистите като всеки от ръководителите разбираемо е защитавал наличието на тези длъжности в съда, който ръководи.

При все това, са били установени и аномалии, за които разказа Драгомир Кояджиков: „След като извършихме тази справка за т.нар. „специалисти“ по различните органи, се констатираха доста несправедливости. Например касиерът в определени съдилища се нарича „специалист-касиер“ и в единия случай касиерът в един съд взема 810 лв., а специалистът-касиер получава 1600 лв. Целта на комисия „Съдебна администрация“ е тази несправедливост да се прекъсне. Сега има служители, които се водят „специалист – дърводелец“ и само „дърводелец и елтехник“, а в нашия класификатор има длъжност „работник поддръжка сгради“. Разбирате ли? Работник поддръжка сгради в един съд получава 900 лв., а работникът по поддръжка от друг съд, който обаче е на длъжност „специалист“, получава 1600 лв. Това не е справедливо! Тази несправедливост, нашата амбициозна цел е да бъде преодоляна. Идеята е да разговаряме с всички административни ръководители на органите, които са на вашето внимание. Те са десетина или 12 органа, където има такива длъжности, за да може да се преодолее това различие“.

Кадровиците единодушно възложиха на ресорната комисия до 30 септември да изготви анализ и доклад за сключените трудови договори на специалистите, за да е ясно какви точно функции изпълняват те в отделните съдилища и дали няма припокриване с дружи длъжности от класификатора.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 септември 2022 10:03
Гост

Най-натоварени в съдебната система са секретарите и деловодителите, а са с най-ниски възнаграждения. Всички знаят колко са натоварени, но нито отпускат допълнителни бройки, нито увеличават заплащането. Един секретар или деловодител трябва да получава минимум 2000 лв. заплата, а не смешните 1189 лв. Парите за ранг трябва да се увеличат, както и ДТВ да не се дава възможност на съдебния администратор да го реже или увеличава по симпатии. Служителите с над 10 г.стаж да се водят специалисти. Да се направи като учителите -младши, старши, главен и т.н Реформа не се прави само с въвеждане на нови задължения на персонала, а със… Покажи целия коментар »

Коментарно
Коментарно
07 септември 2022 2:23
Гост

Мда-а-а, сега ми стана ясно къде се крият проблемите в и със съдебната система. Чистачката кака Минка замита леко с метлата, и както при ефекта на пеперудата от Теорията на хаоса, съдебната система седи право, ама съди криво.

случаен човек повикан неслучайно
случаен човек повикан неслучайно
26 август 2022 16:53
Гост

Касиер с правомощия на касиер – това звучи гордо. В частна фирма ми предложиха работа, като изпълняващ съвместно длъжностите, както следва: Главен счетоводител, оперативен счетоводител, Труд и работна заплата, Личен състав, Касиер, Приемчик, Фактурист и нещо като началник склад за определени стоки, които се складираха около импровизираното офисче в халето, където се помещаваше фирмата, в което офисче имаше две бюрца и едно шкафче и няколко постоянно звънящи телефона, което предполга, че трябваше да изпълнявам и длъжността на нещо, като секретарка и служител в кол център, като плеираха за осигуровка на половин работен ден вероятно на минимална работна заплата, защото работата… Покажи целия коментар »

*_*
*_*
26 август 2022 14:52
Гост

А какво да кажем за „служител по сигурността“ ?

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 21:13
Гост

Всичко знаят от ВСС. Знаят, че съдебният секретар, съдебният деловодител и съдията са екип и работят всичко заедно. Знаят и какво и колко работят съдебния администратор и административния секретар, знаят и кой колко взима, но никой не иска да пипа тези така златни длъжности. Нищо няма да се промени. А хората, които ги заемат са се самозабравили, колят и бесят, гонят служители, не ги атестират, режат от ДТВ-то им, защото са им дали толкова много права, че се мислят за незаменими, разхождат скъпите си тоалети по цял ден из съдебната палата, люлеят се в скъпите си кресла и мачкат наред… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 15:27
Гост

А дали има и „специалист-съдия“ и „съдия“, че да знам къде да се впиша?

Ганка
Ганка
23 август 2022 23:49
Гост

От години се пише за съдебните админи, за огромните им заплати и никаквата работа която вършат. Защо никой не взима отношение? Защо заплатите им не се намалят наполовина и да се вдигнат тези на секретарите и деловодителите които са гръбнакът на съдебната система? Докога ще взимат най малко от всички в съда? ДОКОГА??? Поздравления за този който се е сетил за най натоварените и най нископлатените. Защо един Пиар взима два пъти колкото секретар или деловодител? ЗАЩО??? Обосновете се,моля. С какво е по натоварен от секретар който е в зала два или три пъти в седмицата и се налага да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 19:37
Гост

Ако са със стаж над 20- 25 години, с бакалаварски, магистърски специалности отговарящи за дейността. Години наред работят, а получават за средно образование и това са много служителите. Предлагам да се направи анкета в системата и обобщят данните, защото поставените съдебни администратори или системни администратори няма да подадат вярната информация.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 21:07
Гост

Спешно актуализиране на класификатора и достой заплащане на квалифицирани кадри.

Андреев
Андреев
23 август 2022 20:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Комисията на ВСС
Комисията на ВСС
23 август 2022 19:29
Гост

А колко и какви заплати е получавала Главната секретарка на ВКС ?
Може би е получавала две заплати -за Главен секретар и още една за съдебен помощник.
Това защо не се проверява ?
Това не е ли за КОМПИ ?

Без специалност
Без специалност
23 август 2022 17:51
Гост

Съдебен помощник във ВАС, без да е специалист става съдия в АС, стига да е на ❤️ на ръководството и да е роднина на съдия от ВАС.
Синекурните от ВСС гласуват единодушно от днес за вчера и всички са очаровани от честния избор.
За кариерно израстване, без специалист, пак по същия начин. Специалисти!

Анонимен
Анонимен
23 август 2022 17:05
Гост

1617 лв трябва да е заплатата на съдебните служители. Те са специалистите в съдебната система, те са дясната ръка на всеки съдия. Останалите са пълнеж. Специалист касиер, специалист дърводелец?!? Да не забравяме, че говорим за съдебна система, а не за счетоводна кантора или дърводелски цех.

Гост
Гост
23 август 2022 16:34
Гост

Защо всички забравят призовкарите. Те също са специализирана администрация, а са с най-ниските възнаграждения. Започват с минимална работна заплата+20 лв. /съгласно Класификатора/.Изключително натоварени, по цял ден по адреси, без значение от климатичните особености на времето и без да знаят на какви хора ще попаднат. Често са заплашвани и бити от агресивни клиенти и нападани от кучета, но незнайно защо са най-неглижираните съдебни служители от ВСС.

Хари
Хари
23 август 2022 14:52
Гост

Така ще е. Защото класификаторите обикновено се правят за “ свои хора“, на които е обащано да им се вдигнат заплатите.

Симо
Симо
23 август 2022 14:50
Гост

Въобще не ме учудва, че са били установени аномалии.

Димо
Димо
23 август 2022 14:47
Гост

E, как се живее с 800 лева на месец?

Пипи
Пипи
23 август 2022 14:48
Гост

На кой му пука. Това за тях са подробности от пейзажа.

Демокрация
Демокрация
23 август 2022 12:56
Гост

Истината е че държавните служители взимат повече от служителите в частния сектор особено в провинциите разликата е огромна, държавните служители ползват куп привилегии, пенсионират се изцяло от държавата, някой се пенсионират рано и взимат 20 заплати на куп. По този начин се омаложават хората в частния сектор, който обикновенно работят с един почивен ден в седмицата, а други ПРИВИЛЕГИРОВАНИ работят 2 дена, 2 почиват, това ако е справедливост и равнопоставеност, ще останат само държавни служители и синдикати

Анонимен
Анонимен
23 август 2022 13:09
Гост

Повечето дори не осъзнат колко са привилегировани, знаят само за 20-те заплати, не осъзнават се осигуряват на парите който реално получават и се осигуряват изцяло от държавата.

7777
7777
23 август 2022 11:48
Гост

Много раздути щатове има. И всичко се случва бавно. Роден съм в един от големите необластни градове. Майка ми, вече пенсионерка, цял живот е била съдебен служител. До 97-ма, 98-ма година имаше 4 съдии, 4 прокурора, 2 съдия изпълнители, последните изпълняваха и длъжността нотариус. Сега 12 съдии, 11 прокурори, 2 държавни съдебни изпълнители и 2 съдии по вписванията. Съзебните служители са сигурно повече от 50. Преди в съда 10-12, в прокуратурата 5-6 служители. Ненормална работа.

Анонимен
Анонимен
23 август 2022 14:40
Гост

преди 97 г. колко търговски и трудови дела е имало, записите на заповед са били екзотика, дела срещу топлофикации и за сметки за ток едва ли са се водили, а за невърнати кредити да не говорим.

Анонимен
Анонимен
23 август 2022 14:56
Гост

Дори и идея нямаш, колко и какви дела имаше едновреме.Имаше материя, която дори не си и чувал.Само касациите ще спомена – превозваха ги с камиони от ВКС, когато смениха подсъдността.

Анонимен
Анонимен
23 август 2022 16:35
Гост

На времето първо не е имало толкова много дела и всичко е било само на хартия, сега се прави и хартиено дело и електронно, то са бумащини колкото искате, с три програми работим, книги, регистри, тук пиши, там пиши. С новото недоностче ЕИСС дела, които обикновено обработваш за 20 минути, тук 1 час ти отнема. Задълженията на съдебния служител се увеличиха значително през годините, за разлика от възнагражденията. И за да спазиш сроковете и да свършиш работата си за деня, защото на следващия ден те чака нова, се налага да стоиш и да работиш и след работно време. Почти всяка… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 август 2022 10:45
Гост

Сетихте се.Преди 25 години 5 човека вършеха повече работа от 20 сега.Надувайте щатовете и въвеждайте тъпите си електронни системи, плодете всякакви синекурни длъжности, и всичко ще става още по-бавно и по-бавно.

До анонимен
До анонимен
24 август 2022 10:21
Гост

А,ти изобщо, нищо не разбираш от работата на съдебните служители в условията на ежедневни иновации и значително по високи изисквания. моля не се изказвай много неподготвен.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 10:53
Гост

Посипвам си главата с пепел.

Много компетентен магистрат
Много компетентен магистрат
23 август 2022 9:57
Гост

Добър ден, Минке! Сега ли го разбрахте? Проблемът с несправедливото заплащане на различните служители стои от години, вие сега се сетихте. Че и имали „амбициозната задача“ да прекратят това. Сякаш ще изкачват Еверест. Да ви открехна умници и за една друга работа- има едни съдебни администратори или как точно там се водеха, които минават за началници на цялата адмнинистрация в съответния орган. Тия получават по- високи заплати от някои магистрати

Веселата коза
Веселата коза
23 август 2022 8:52
Гост

Административните ръководители са отговорни

Костов
Костов
23 август 2022 8:53
Гост

И не само!

Чавес
Чавес
23 август 2022 8:51
Гост

Това се знае от много време, изненадана съм, че се преструват, че сега са го установили

Фильо
Фильо
23 август 2022 8:51
Гост

Ооо, разработили са се

Портиерката
Портиерката
23 август 2022 8:50
Гост

А във ВСС няма ли специалисти, познавах едни големи специалисти по интриги

Цветанов
Цветанов
23 август 2022 14:56
Гост

Те за това взимат високи заплати.

Симо
Симо
23 август 2022 8:49
Гост

Много специалисти, много нещо

ХХХХХХХХ
ХХХХХХХХ
23 август 2022 13:26
Гост

Ами какво ще кажете за специалистите-домакини?

Красимир
Красимир
23 август 2022 14:57
Гост

Много вождове, мално индианци.

Даниел К.
Даниел К.
23 август 2022 8:49
Гост

Кояджиков е напълно прав

Валентин
Валентин
23 август 2022 8:48
Гост

Държавни пари лесно се разграбват… така е и в този случай

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
23 август 2022 8:47
Гост

Администрацията е изключително важна, но не маже да има такава огромна разлика в месечното възнаграждение

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 август 2022 13:21
Гост

Може

Магдалена Жотева
Магдалена Жотева
23 август 2022 8:46
Гост

Специалист със средно образование и поне 2 г стаж… това е смешно!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 август 2022 8:42
Гост

Моля, моля, касиер-спрциалист е съвсем друга порода животно. Длъжността може да предполага и друг тип функции, като поддържане на разумни стойности на оперативни загуби, нощни услуги и прочие. Нищо не знаете вий…😂