И все пак съдебните инспектори получиха т.нар. „кариерен бонус“. Депутатите подкрепиха на второ четене в пленарна зала промените в Закона за съдебната власт, с които се дава възможност на главния инспектор и инспекторите, след изтичане на мандата им, да бъдат възстановени на по-висока длъжност от заеманата преди избора им.

Решението беше взето със 72 гласа „за“, трима бяха „против“, а петима се въздържаха.

Вчера правната комисия на Народното събрание не подкрепи тази идея. Но днес в пленарна зала председателят на правната комисия Данаил Кирилов призова колегите си да я гласуват, защото това е компенсация за магистратите, които в продължение на четири години са били инспектори и са били откъснати от работата си.

Съдиите наричат това предложение „кариерен бонус“. Като вносители, ние не смятаме, че е кариерен бонус, а справедлив изход за магистратите, които са се откъснали от упражняване на работата си, получили са доверие в една публична процедура и са били определени да изпълняват длъжността съдебни инспектори. През времето, през което са упражнявали тази работа, губят възможността да се развиват в професионалната йерархия. Ето защо, не е справедливо това време да остане неотчетено с оглед кариерното им развитие. Това е справедливо решение. Има случаи, в които инспекторите биха могли да бъдат поставени, ако не в зависимост, то в позиция да съобразяват контролните си правомощия, изпълнявайки правомощията си. Например, ако инспекторът е бил окръжен съдия или окръжен прокурор, но извършва проверки в по-горните звена на съдебната система. Той си дава сметка, че връщайки се обратно, ще бъде в субординационна връзка с този, когото е проверявал. Ще бъде злепоставян и няма как да бъде безпристрастен. Вярно е, че този дебат го водим за трети път. Това за нас е справедлива компенсация за времето, през което е изпълнявана добросъвестно контролна дейност в полза на правосъдната система“, заяви Кирилов.

Други изказвания по темата нямаше и предложението беше одобрено като бе отхвърлен първоначалният текст – съдебните инспектори да се върнат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност.

Парламентът прие окончателно и текстa в ЗСВ, според който при предсрочно прекратяване на мандата на главния инспектор, неговият наследник започва нов мандат, а не довършва стария.

Предложението беше прието със 73 гласа „за“. Дебат по темата нямаше.

Без дискусия минаха и другите изменения в ЗСВ – за отпадането на задължението член на Комисията по атестирането и конкурсите да участва и в конкурсните комисии, за изготвянето на нова атестационна оценка при обсъждане на възражения на магистрати, за това делата срещу кадровите решения на ВСС, с изключение на тези по дисциплинарните производства и за одобрени подзаконови нормативни актове, да са на една инстанция, както и за възможността вече и Висшият съдебен съвет да налага наказание „забележка“, а не както беше сега – само административните ръководители.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво
Браво
28 март 2019 16:19
Гост

Верните кадри в съдебната система ще стана още по-мотивирани и верни!

Надя
Надя
27 март 2019 18:50
Гост

От 240 депутати 72-ма „за“ и законът е факт! Пародия!

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 12:56
Гост

Ами направете го и за инспекторите от Инспектората на МП. Те също се откъсват от работата си, защо за тях да не важи?

Miki
Miki
27 март 2019 12:56
Гост

Garvan garvanu oko ne vadi.

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 12:55
Гост

Не е голям проблем за магистратите, че и ВСС ще налага наказания. Все пак това е само забележка.

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 12:52
Гост

Защо така правната комисия на Народното събрание даде на заден?

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 12:53
Гост

Да не е заради призива на Данаил Кирилов.