След като два месеца достъпът до Съдебната палата в София беше силно ограничен днес тя отваря за граждани и адвокати.

Върховният касационен съд огласи правилата, по които те ще влизат докато все още има пандемия от коронавирус.

Те са приети след съгласуване с председателите на съдилищата, настанени в палатата със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов.

В тях се отправя специална молба „за търпение, толерантност и разбиране от страна на гражданите и адвокатите към наложените мерки, целящи опазване на здравето и живота на всички хора в сградата, очакваме правилата да бъдат спазвани, за да се осигури нормалната работа на съдилищата“.

Ето как ще става достъпът в Съдебната палата от днес:

  • през служебния вход на сградата откъм ул. „Алабин“ ще бъдат допускани единствено магистрати и съдебни служители;
  • през главния вход откъм бул. „Витоша“ и през входа откъм ул. „Позитано“ ще могат да влизат адвокати и участници по дела.
  • няма да се допускат лица с външна симптоматика на заразяване;
  • всички лица, влизащи в Съдебната палата, трябва да носят маски и ръкавици, като в случай че нямат, на входовете да бъдат осигурени и налични такива;
  • на входовете да се поставят дезинфектанти;
  • в сградата на Съдебната палата да се въведе, където има възможност, еднопосочно движение, като се поставят съответните обозначения за това;
  • пред всички гишета на деловодства и регистратури да се следи за спазване на дистанция между лицата съгласно указанията на здравните органи, като не се допуска струпване на хора;
  • в адвокатските стаи да се вземат необходимите мерки за спазване на физическа дистанция между лицата.
Движението по коридорите вече е двупосочно.

Освен това с друга заповед на председателя на ВКС е наредено, че от днес всички съдебни зали в  палатата трябва да се отворят. Те трябва да се хигиенизират и дезинфекцират ежедневно от служители на ВКС, а дезинфекцията между съдебните заседания да се осъществява от съответните съдилища.

Самият ВКС обяви, че ще заседава съобразно графика на насрочените за разглеждане дела.

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева издаде заповед, че присъствието на съдии и служители в сградата на 14, 15 и 18 май 2020 г. ще се извършва по дежурство, според утвърдените графици. Тя разпореди, че днес заседанията по мерките за процесуална принуда продължават да се гледат в зала № 11 чрез видеоконферентна връзка и в зала № 3 при необходимост.

Софийските градски и районен съд обаче обявиха, че отсрочват всички заседания, които трябваше да се проведат до 22 май (повече за правилата в двете съдилища и за общите мерки, които разпореди Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет виж тук).

Пред една от сградите на Софийския районен съд се изви дълга опашка.

От Специализирания наказателен съд съобщиха на свой ред, че от днес продължава да работи съобразно приетите от Съдийската колегия правила и мерки. Влизането в сградата ще се става при спазване на дистанция и наличие на маски, ръкавици, шлемове. От спецсъда обясняват, че има възможност и за дезинфекциране.

До съда няма да бъдат допускани лица с признаци на респираторни заболявания – хрема, кашлица и други грипоподобни симптоми. А посетителите, след като си свършат работата, ще трябва незабавно да напуснат зданието.

Деловодствата ще работят с граждани от 9 до 12 часа и от 14 до 17 часа.

ВАС възобнови разглеждането на всички дела, достъпът до сградата остава ограничен

От днес Върховният административен съд (ВАС) възобнови разглеждането на всички видове административни дела.

Независимо от това въведените в съда противоепидемични мерки се запазват. Това означава, че достъпът до съдебните зали се предоставя само на участниците по насрочените за деня дела, както и на страните по следващото от списъка, уточняват от ВАС.

Влизане в сградата на ВАС се осъществява след дезинфекция и измерване на телесната температура като тя трябва да бъде под 38 градуса. Посетителите трябва задължително да носят маски и ръкавици. Ако някой е забравил, например, то от съда имат възможност да предоставят предпазни средства. Всяка сутрин на входа на сградата се обявяват номерата на делата и часовете на заседанията, които се провеждат в рамките на деня.

Забранява се достъпът на хората, които не участват по делата за деня. Предвидено е обаче изключение за тези, които отиват в регистратурата и адвокатската стая. За посещение в двете служби има регламент – допускът е само от 8.30 до 15.00 часа, като той се осъществява по предварително изготвен график, след подаване на предварителна заявка чрез имейл, телефон, факс, поща или куриер.

Хората, които не са подали предварителна заявка, ще могат да отидат в регистратурата и адвокатската стая между 15.00 и 16.30 часа от понеделник до петък, като това ще става при изчакване извън сградата на съда. В регистратурата едновременно може да се присъстват не повече от двама човека, а в адвокатската стая – не повече от трима, извън работещите там.

Създадената организация на работа е с цел да се избегне струпване на много хора и да се осигури нормално функциониране на службите на съда. Ръководството на ВАС призовава да използват възможностите за подаване на заявки за достъп до услугите на съда чрез имейл, телефон, факс, поща или куриер. За подпомагане на страните, е определен специален служител, който приема постъпилите заявки, изготвя графици за достъп и изпраща отговори по запитванията“, уточняват от ВАС.

Посочени са и телефони и мейли за подаване на заявки.

За служба „Регистратура“ това са факс 02 9404132 или на електронен адрес edocuments@sac.justice.bg. За извършването на административни услуги или справки по делата, насрочени за разглеждане в открито съдебно заседание, се извършва след предварително искане на тел. 029404337, факс 029404132, електронен адрес edocuments@sac.justice.bg или на адреса на съда чрез пощенска или куриерска услуга. В искането заявителите задължително трябва да посочат телефон и/или електронен адрес за контакт, на които административният секретар съгласува времето за извършване на справката или административната услуга и потвърждава включването на хората в график за допускане до съда, с посочен ден и час.

Връчването на призовки, съдебни книжа и съобщения се извършва по телефона или по електронен път до отпадане на риска от зараза с COVID-19. Единствено при липса на посочен по делото телефон или електронен адрес, призовки, съобщения и съдебни книжа се връчват физически.

 

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Позорната система
Позорната система
15 май 2020 13:49
Гост

Откритите съдебни заседания по закон, всъщност за закрити съдебни заседание по решение на ВСС, който пък няма правомощия да решава такива въпроси.
Щом ВСС творят такива неща, а останалите съдии ги търпят и изпълняват чинно, горко ни.

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:57
Гост

Изключително разумно решение от страна на СГС и СРС.

Правото
Правото
14 май 2020 10:24
Гост

Жестока излагация на ВСС. Два месеца извънредно положение и НИЩО НЕ СЕ СВЪРШИ по въпроса за подновяване на работата . Защо решението им се взема един ден преди да изтече извънредното положение ? Кога да се създаде организация ? Защо не са преоборудвани с паравани съдебните зали ? Защо се стига в София до допълнителна седмица пропаднали заседания ? Всичко това са ПРОПАДНАЛИ ПАРИ – призовки са писани от съдебни служители , връчвани са от призовкари , делата се отлагат вече за 2021 г и пак писане на призовки и ново призоваване . И всичко защото ВСС нищо не прави… Покажи целия коментар »

Фердинанд
Фердинанд
14 май 2020 8:27
Гост

Кажете Борисов собственик ли е на Футболен Клуб Левски София бе, не си правете Трандамия с нас !

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:58
Гост

Дърпа се нещо. А и нямал право.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
14 май 2020 8:26
Гост

Бързате… бързатее! Едно време за ненужно бързане в училище ни биеха през ръцете

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:59
Гост

То и сега има много умници, които си просят боя, ама нейсе!

Линкаря
Линкаря
14 май 2020 8:26
Гост

Струва ми се, че се избързва и то много с всичко. Но може би всички политици по света са наясно, че от септември с песен пак у дома масово всички и затова бързат сега каквото направили направили?

Манолева
Манолева
14 май 2020 8:25
Гост

Късмет ще имаме ако заразените не се увеличават

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 11:01
Гост

Статистиката в момента никак не е розова. Не зная за късмета, обаче ние само трябва да си помогнем като се пазим.

Попов
Попов
14 май 2020 8:24
Гост

Това решение на Лозан Панов ли е?

Lalov
Lalov
14 май 2020 8:24
Гост

Добри новини за всеки, който тръпне отново да може да посети Съдебната…

Трепни, трепни...
Трепни, трепни...
14 май 2020 11:02
Гост

От токлова трептене само да не изтръпне някои.

анонимен
анонимен
14 май 2020 8:23
Гост

Ще се дезинфекцират ли по-начесто лентите на скенерите? Всички си слагаме чантите там?

Шумковски
Шумковски
14 май 2020 8:23
Гост

Успех в мерките. Сега сме в един разкрач дето на никъде. Смятаме, че вървим в посока тотоално отваряне на всичко, а може и да се върнем назад. С това увеличение на бройките заразени. Не върви добре работата

Иванов
Иванов
14 май 2020 8:22
Гост

Само още не схващам защо пред един вход се влиза и през друг се излиза. Какво значение има от къде влизаме и от къде излизаме. Ма едни такива безумни правилца се правят

Панов
Панов
14 май 2020 8:22
Гост

Според мен с шлемове и маски може да се работи. Нищо не пречи

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 11:58
Гост

В тия жеги, без климатик… Колко вентилатора ще трябва да се сложат?

Цветков
Цветков
14 май 2020 8:21
Гост

Хубаво е, че се опитват да се върнат към нормалността

дядо ви адвокат
дядо ви адвокат
14 май 2020 8:16
Гост

Дядо ви адвокат си е купил шлем и е готов за бой 🙂

дарт вейдър
дарт вейдър
14 май 2020 8:19
Гост

Е твоя работа, явно е някаква тактика на защитата, за която не съм чувал, ама гледам, че не са задължителни, а искат само маски и ръкавици. Представям си, ако имам и шлем, ще заприличам на коборг, нещо като Дарт Вейдър на съдебната палата, може пък да ми донесе успех

анонимен
анонимен
14 май 2020 8:21
Гост

Ще е забавно поне първите дни, аз имам две съдийки от САС, които чакам да видя маскирани, че досега ми спираше сърцето като ги срещна в зала

питанка
питанка
14 май 2020 8:10
Гост

Лозан още ли е шефче на палатата? Не стана ли Дончева

хан крум
хан крум
14 май 2020 8:15
Гост

Тц, още малко ще е той, оказа се, че не е толкова лесно да му я вземат. Не че има значение, който и да е, все това ще направи

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 11:59
Гост

Аз не виждам защо въобще ще му я взимат.

sirius
sirius
14 май 2020 8:08
Гост

Колеги, пожелавам успех на всички – да се пазим здрави, да си печелим делата и да се върнем скоро към нормалността

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 12:00
Гост

Най-вече да сме здрави.

това ли е?!
това ли е?!
14 май 2020 8:04
Гост

За това ли чакахме толкова време. Не че нещо друго следва от разпореждането на ВСС, но все пак очаквах заповеди за електронен достъп, регламент за адвокатските стаи…

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 7:58
Гост

Маски, ръкавици, дезинфектанти – това ще е животът ни още месеци наред.

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 12:01
Гост

За мен малко избързаха. Дано да няма втора вълна.