Съвместна акция под името „Хавала“ провеждат днес прокуратурата и МВР. Тя е насочена срещу незаконната миграция и каналджийство.

Надяваме се с тези действия правоохранителните органи да докажат, че могат да опазват външната граница на Европейския съюз и се надяваме страната ни в най-скоро време да стане част от Шенген“, обяви пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Акцията започна тази сутрин на територията на цялата страна. Тя се провежда по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев като в нея участват освен представители на държавното обвинение от петте апелативни района, така и служители на ГДБОП, ГДНП, Гранична полиция, СДВР, Жандармерията и ДАНС.

Извършват се претърсвания на адреси и автомобили, които се обитават и ползват от хора, за които има данни, че са свързани с каналджийство. Акцията е насочена срещу организатори на големи канали за трафик на хора, които тръгват от Турция, минават през България и продължават през Сърбия и Румъния за Централна и Западна Европа, обясни Сийка Милева.

Проверяват се и хората, за които има данни, че са набирали шофьори, превозвали са мигранти и са осигурявали помещения, в които временно са се настанявали чужденците.

Дългото затъмнение в отношенията между прокуратурата и МВР въз основа на политическите атаки върху съдебната власт даде своите горчиви плодове върху борбата за опазване на границата“, каза още Милева и напомни, че четирима полицаи са загинали при изпълнение на служебните си задължения във връзка в борбата с незаконната миграция.

Сега сме свидетели, че правоохранителните органи говорят на един език, има добро взаимодействие и се надяваме да постигнем добри резултати и да пресечем този род престъпност, която засяга доста страни и граждани“, изтъкна Милева.

Според данните на прокуратурата през 2022 г. петкратно се е увеличила незаконната миграция спрямо 2021 г. „Това са нива, които не сме чували и виждали от 2013 г. Забелязва се и ръст на установените мигранти във вътрешността на страната, граждани предимно на Афганистан и Сирия, а напоследък и на Мароко“, посочи говорителят на главния прокурор.

Миналата година са били образувани 1006 досъдебни производства, внесени са 523 обвинителни акта срещу 940 човека. Осъдените за каналджийство са 590, а оправдателните присъди са само четири.

Сийка Милева припомни, че преди дни главният прокурор беше на официално посещение в Турция, където се срещна с турския си колега и с вътрешния министър. По време на разговорите Иван Гешев е изразил готовността на прокуратурата да използва всички сили и средства за борба срещу този вид престъпност.

Засега няма данни колко хора са задържани при акцията, като се очаква утре да стене ясно срещу колко души ще бъдат повдигнати обвинения.

Главният прокурор Иван Гешев благодари в Туитър на прокурорите и МВР за добрата организация и допълни: „Само съвместната работа и партньорство могат да защитят хората и интересите на България“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 16:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Комисия за подбор
Комисия за подбор
16 януари 2023 15:49
Гост

Истината е че във всяко държавно учреждение било то МВР, СЪД е пробито от корупция.
Усеща се вече нуждата от масови уволнения без обещатения и назначаване на нови кадри който да имат морални, етични качества. Може да звучи крайно но това е самата истина.

болнични за почивка.
болнични за почивка.
17 януари 2023 0:39
Гост

Напротив, добре звучи но трудно осъществимо, няма да пуснат кокала, никъде няма да получават тези привилегии който държавните служители ползват, няма работа в частния сектор в която да ползваш болничния си за почивка и да те оставят да мързелуваш.

Калоян
Калоян
16 януари 2023 15:07
Гост

Само да не стане така, че тази акция е първата и последната.

Чавдар
Чавдар
16 януари 2023 15:08
Гост

Поредният PR на Гешев.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 14:55
Гост

Добре, че е МВР та Каскетното ведомство да свърши някаква полезна работа, а не само селски туризъм и хакване на крипто компоти.

Калина
Калина
16 януари 2023 14:54
Гост

Истината е, че според мен, Гешев трябваше да бъде сменен, чрез смяна на състава на ВСС още миналата година, когато и изтече мандата на това ВСС. Но и ДБ и ПП, които не спираа да говорят за съдебна реформа и смяна на Гешев, не направиха това, което се изисква от тях по закон – да излъчат нови членове на ВСС в НС. За мен това говори, че въпреки приказките наистина и ПП и ГЕРБ и ДПС и БСП и ДБ са навързани, като свински черва.

Харизанов
Харизанов
16 януари 2023 14:56
Гост

Е да, тя нали тогавашната министърка на правосъдието от ДБ пуска жалби към ВСС за работата на каскета, но те не минаха при гласуването от страна на ВСС. И това бе ясно и на децата. Явно се направи само за да се каже – еми ето, опитах се, не стана. Това ВСС е лошо.

Димо
Димо
16 януари 2023 15:10
Гост

А, хич не е! Работят обикновено за себе си.

Milen
Milen
16 януари 2023 14:57
Гост

Ако искаха реално да бъдат наказани политици за корупция, щяха да започнат точно от смяната на ВСС и после махането на Гешев. За да може най-после да се види дали има корупция по високите етажи на властта. Да се заеме реално съда с този въпрос, а не да се прикрива.

Попов
Попов
16 януари 2023 14:58
Гост

Да, той кокорчо викаше, че те не правели така политика – да се съберат главатарите на партии и да си разпределят постове. Ама май май се е случила една такава среща и са си решили кой какво ще прави. Щом и всички парти явно нямат проблем служебно правителство на зеления чорап да ни управлява вече година…

Бихейвър
Бихейвър
16 януари 2023 14:59
Гост

Всичко е пунта мара. Гледай ги какво правят, а не какво говорят

Ненков
Ненков
16 януари 2023 14:53
Гост

Сега Австрия и Нидерландия ще клекнат. Под невероятната работа на Гешев.

Друмев
Друмев
16 януари 2023 14:53
Гост

Това трябва да се случва, но в случая пак се прави показно. Не очаквам големи промени

Рони
Рони
16 януари 2023 15:13
Гост

Да видим колко осъдени ще има.

Чволев
Чволев
16 януари 2023 14:52
Гост

Дайте му на каскета халва!

Manolev
Manolev
16 януари 2023 14:52
Гост

Какво ще докажете бре? То по границата има телена ограда, която е изрязана на места. И това, че някакви хора се разбират, че за 50 или 100 Евро може да минеш българската граница, но няма звукозаписи или хартиени доказателства, не означава, че това не е истина. Защото нали Гешев скачаше на Нидерландия да му дадели доказателства, че границата може да се мине за 50 евро. Ами нямат ги. То никой трафикант на бежанци не подписва хартиено споразумение при нотариус със самите бежанци, за да има доказателства Нидерландия. Но не значи, че не е истина. То точно защото няма хартиени доказателства… Покажи целия коментар »

John
John
16 януари 2023 14:55
Гост

Ами аз нямам съмнения също, че границата ни е разраден двор. И колкото и да се сърдим на Европа, това си е факт. А реално ни държат и изобщо ни взеха в ЕС не защото сме правова и цивилизована държава, а за да сме им външна граница. Което явно също не правим добре.