Приносното изследване „Събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност“ от Наталия Андреева се появи в края на 2021 г.

Книгата, която проследява възникването и формирането на събранието на кредиторите като колективен орган в производството по универсално принудително изпълнение от древността до днес, ще бъде представена на 20 април 2022 г. от 18 ч. във Френския културен институт (пл. „Петко Р. Славейков“ 3).

Почетни гости на събитието ще бъдат проф. Павел Сарафов, проф. Иван  Русчев и  доц. Таня Йосифова, които ще представят книгата.

Входът е свободен (линк към събитието може да откриете тук).

„Събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност“ анализира детайлно мястото на кредиторите и участието им в колективен орган в производството в съвременните европейски законодателства. Събранието на кредиторите е сравнено с други колективни органи – гражданското дружество по ЗЗД, събранието на облигационерите в акционерното дружество. Направена е съпоставка между събранието на кредиторите и юридическото лице. Отграничени са понятията „кредитори на длъжника“, „кредитори  в производството“, „кредитори на несъстоятелността“ и „кредитори, участващи в събранието“.

В детайли са изследвани индивидуалните права на кредиторите, както и начинът, по който упражняването им влияе на състава на събранието, съответно на взетите решения и на хода на производството. Анализирани са взаимодействието и връзките между събранието на кредиторите и другите органи в производството по несъстоятелност: съд, синдик и комитет на кредиторите.

Сравнено и изследвано е всяко едно от четирите събрания на кредиторите, определени в ТЗ (по момент на възникване, състав, правомощия, взимане на решения). Цитирана е и анализирана и актуалната съдебна практика.