Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че е променил правилника си за прием и тази година кандидатстването по специалността „Право“ ще е с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Това нововъведение обаче ще се случи за първи път в историята на СУ само ако министрите на правосъдието и на образованието Данаил Кирилов и Красимир Вълчев одобрят промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“.

Правото е регулирана специалност и затова според наредбата студентите в нея се приемат чрез писмени конкурсни изпити при условия и по ред, определени от висшето училище. „Конкурсните изпити проверяват нивото на владеене на българския книжовен език, хуманитарната култура и аналитичните способности на кандидатите“, регламентира още чл. 2 от нормативния акт.

Така може да се направи изключение за учебната 2020/2021 г. със специална разпоредба в наредбата.

Часове след като от най-старото висше училище у нас огласиха промените в правилника си министърът на образованието заяви пред „24 часа“, че наредбата ще бъде променена още тази седмица.

Иначе СУ обяви, че през предстоящата академична година ще признава оценките от матурите като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.

Ще се проведат кандидатстудентски изпити по биология и химия за желаещите да следват „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. „С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет“, обясниха от висшето училище.

Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg.

Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите се регистрират за класиране от 22 юни до 3 юли 2020 г. отново чрез електронизираната система.

Все още СУ не е взел решение какво ще се случи тази година с държавните изпити и със сесията на студентите, като очакванията са и те да се отложат.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ира
ира
19 май 2020 11:46
Гост

След 10 години, когато стигнат тотално дъното, ще променят изначално и отначало критериите за право. Когато изпростяването стане тотално. В момента вече се вижда в Европа, че българският юрист има знания на първокурсник в Германия, няма нито морала за тази професия, нето носи нейните ценности. Просто едни заучени фрази докато стигне власт и недосегаемост. Тази държава тотално загнива. Лошото е, че правото се отразява директно в живота на малкия човек. Като няма усещане за справедливост, когато правната професия се е материализирала до такава степен, че всеки втори юрист не се интересува от справедливостта, а се бори само за себе си,… Покажи целия коментар »

advokat
advokat
19 май 2020 9:29
Гост

Ужас е това, което се случва, но – аз в момента съм адвокат, може би най-ултимативния юридически хищник, как стана така – ми учил-недоспал, студентски живот – гаджета, но после – в практиката – четене от зори до мрак, всичко научих и менителничното право и Търговското и Облигационното. Имайте предвид – че единственият човек защитил Васил Левски е неговият адвокат – който дори не е бил лицензиран, така че темата е щекотлива – всеки с успешни речеви способности – може да направи смислена пледоария. Кое дразни некадърниците – талантливите, още в първи курс установихме следното – преподавателите и и изобщо… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
19 май 2020 11:47
Гост

„Прочетете един ред от учебника на професор Владикин – такова словесно изящество няма и при поетите – говорим за „Международното частно право“.“

Би било прекрасно ако и ти добиеш някакви умения за кадърен изказ. Успех, г-н адвокат.

мик
мик
18 май 2020 16:17
Гост

То с изпит не биват, а сега без изпит!

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 16:03
Гост

Академията в Симеоново явно не смогва да обучи всички бъдещи председатели на върховни съдилища, главни прокурори и политици. Необходимо е и СУ да се включи в подготовката на управленския „матриял“.

Любител
Любител
18 май 2020 15:40
Гост

То в Германия е приложен принципа – сравнително лесен достъп до университет, и там сериозна цедка. Но все пак е обидно за факултет с претенции. Или да се запълни бройката на държавната поръчка е по важно ?

анонимен
анонимен
18 май 2020 13:17
Гост

Като човек завършил сравнително скоро СУ (преди 3 г.) мога да потрвъдя, че много трудно се завършва – в 5 и 4 курс изпитите са кошмарни. Само подготвените ги вземат от раз, а останалите ги влачат с години, докато не се откажат/ преместят. Така че това решение не е драматично.

LSSAH
LSSAH
18 май 2020 14:42
Гост

Аз завърших преди 7-8 годинки вече и мога да кажа, че диплома не взеха само тези, които не искаха. Нивото не беше/е кой знае какво, така че е напълно нормално да се влиза с оценките от матурите.

Правист от ВТУ
Правист от ВТУ
18 май 2020 12:51
Гост

Вие да видите във ВТУ какви простотии стават.
Бедна ви е фантазията.

Титулярите и асистентите ще ни събират на някакви места,
че да си провеждаме изпитите устно, за да може да ни късат, каквато е практиката навсякъде, че да може да си пълнят гушите с парички.

Евала!

Юрист от УНСС
Юрист от УНСС
18 май 2020 12:17
Гост

Замина му славата на ТОП ЮФ в България… те в последно време с тройки си ги взимат така или иначе … сега просто всичко ще е официално. Айде сега да ги видим как ще се присмиват на другите факултети, че били втора ръка… Не съм чул другите ЮФ в страната да имат такива намерения…достатъчно показателно е това и показва преди всичко нуждата да си запълнят бройките…вместо да държат на качеството.

Христов
Христов
18 май 2020 12:02
Гост

Не подкрепям това решение, но предвид факта, че последните години се приемат хора с тройки на конкурсните изпити, единствената разлика ще бъде, че СУ няма да вземе пари от изпити. 🙂

Николай
Николай
18 май 2020 11:58
Гост

По-добре само с молба! Изпити ще останат само държавните, евентуално. То така и така вече куц, кьораво и сакато завършва…

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 11:48
Гост

Оценките от матурите ще се признават като конкурсни. Никаква логика. Не можаха ли да измислят по-голяма глупост.

Лили
Лили
18 май 2020 11:47
Гост

Пълна пародия! Какви студенти ще са тези. Да не говорим, че трябва и да излязат с магистърско образование.

Гери
Гери
18 май 2020 11:46
Гост

Щом нещата са в ръцете на Данаил Кирилов и Красимир Вълчев, работата не отива на добре.

Биби
Биби
18 май 2020 11:16
Гост

Пълни глупости! Какви юристи ще са тези?

Геле
Геле
18 май 2020 11:17
Гост

Изпитът не е толкова важен, колкто знанията, които ще придобият за петте години в СУ.

Някой са по-равни от други.
Някой са по-равни от други.
18 май 2020 14:41
Гост

Знанията?!? Готина шега, но нека сега сериозно :DDD

Георги
Георги
18 май 2020 11:14
Гост

Ще настане време в което и кучетата ще право. Никога няма да си простя глупостта, че вярвах в тази специалност и светлото бъдеще, което ще ми донесе.

Хриси
Хриси
18 май 2020 11:23
Гост

Много пада така летвата в СУ. А кадрите на ЮФ бяха от класа.

Георги
Георги
18 май 2020 11:30
Гост

И при цялото обезценяване през последните 20 години, все още това е една от най-масовите и предпочитани специалности. Може би гражданите си заслужават деветте факултета и десетките хиляди неграмотници всяка година.

Любенова
Любенова
18 май 2020 11:10
Гост

Абе да ви кажа, това ще доведе до лоши последствия !

Облена
Облена
18 май 2020 11:09
Гост

Като се знам какъв адвокат съм ме е страх да ида на лекар…

Цицеров
Цицеров
18 май 2020 11:09
Гост

Хора учили в СУ казват, че там нивото е ниско от много години. Резултата – мисирките журналистки задаващи крайно безмислени и крайно тъпи въпроси.

Линкаря
Линкаря
18 май 2020 11:08
Гост

Това не е сериозно и се надявам, че го разбирате?

Николай
Николай
18 май 2020 12:00
Гост

Напротив, бих казал, че е сериозно и следва да се разбира в контекста на общата лумпенизация на държавния апарат. Виж дани кирилов…

Тошков
Тошков
18 май 2020 11:08
Гост

Изключително недомислено. Но все пак трябва да генерирамо нови политици, нови крадци, като Горанов, Борисов, останалите от шайката. Нови поставени лица, като Гешев. Друго си е да са калинки още след гимназията

Кики
Кики
18 май 2020 11:29
Гост

А, тези са от успелите йористи. Направо са си две в едно.

Руменов
Руменов
18 май 2020 11:06
Гост

те наистина могат директно да ги дипломират. Не мислите ли? Направо няма смисъл да се морат.

Димитриева
Димитриева
18 май 2020 11:07
Гост

Че те в НБУ ми преедложиха при записването да платя направо с две хиляди отгоре на таксата за всички учебни години и да ми дадат направо дипломата. Какво да говорим?

Geshev
Geshev
18 май 2020 11:31
Гост

А, там са под всякаква критика. Държат ги студентите заради високоит такси, които плащат. Гледат на тях като спестовни касички.

Серафим
Серафим
18 май 2020 11:06
Гост

Изключителна глупост.

Vergi
Vergi
18 май 2020 11:06
Гост

Ехее. Чака ни невероятно потомство от адвокати… без изпити ще е супер

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
18 май 2020 11:01
Гост

направо да им дават диплома по документи – то затова има такива пишман-юристи,като мен, Барни Ръбъла