Софийският университет „Св. Климент Охридски“ завоюва пореден успех на международно състезание по право – негови студенти достигнаха до четвъртфинал на ICC International Commercial Mediation Competition. Това е състезание по търговска медиация и преговори, което се организира от Международната търговска камара в Париж, което се проведе между 6 и 12 февруари.

Софийският университет се класира в топ 8 (между 5-о и 8-о място; окончателното класиране все още не е известно) от общо 66 правни факултета от цял свят, след зрелищен четвъртфинал. В предварителните кръгове на състезанието отборът на СУ беше с най-много победи и най-много точки от всички участващи университети и достигането му до елиминационните финални кръгове на състезанието беше обявено първо на тържествената церемония в Cercle de l’union interalliée, Париж.

Победител в състезанието стана отборът на Университета в Оукланд, Нова Зеландия.

Участници-преговарящи в отбора бяха студентите Николай Ангелов, Христиана Георгиева, Йоана Вълова и Светлин Берков, а треньори – Ина Петкова и Георги Еленков.

През 2016 г. Георги Еленков, заедно със своя съотборник Ивайло Икономов и треньора Дима Александрова, спечели първо място в другото най-престижно световно състезание по преговори и медиация – IBA-VIAC Consensual Dispute Resolution Competition (CDRC), организирано от Виенския център по международен търговски арбитраж. Така, след четвъртфинала в Париж, Софийският университет се нарежда сред едва няколко правни факултета, завоювали успехи и в двете най-големи международни състезания по преговори и медиация – ICMC и CDRC.

Тези успехи неминуемо се дължат на продължаващата от 2012 г. насам подкрепа за участващите в състезанието от страна на Юридическия факултет на СУ, както и на приемствеността между бивши и настоящи състезатели“, коментира адвокат Дима Александрова, която е един от първите участници и треньори на отбора по преговори и медиация на СУ, а тази година беше единственият юрист от България, допуснат да съдийства на форума.

За да достигнат до четвъртфинала на ICMC 2020 г., Николай, Христиана, Йоана и Светлин са преговаряли по редица казуси от търговското, екологичното, енергийното и потребителското право, като преговорните им сесии са били фасилитирани и оценявани от утвърдени медиатори и юристи с дългогодишен опит. Директни опоненти на отбора от СУ бяха отбори от Турция, Финландия, Бразилия, Ирландия, Италия и Унгария.

След успеха си четвъртфиналистите от Париж казват, че са мотивирани да работят за по-широкото разпространение на медиацията у нас, както и активно да споделят натрупания опит от състезание с колегите им в следващите отбори по преговори на СУ. Те благодарят на факултета и на Студентския съвет, на Висшия адвокатски съвет и на адвокатските дружества, спонсорирали отбора – „Андрей Делчев и партньори“, „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”,  „Бузева и Партньори” и на сдружение ИМЕУС.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
friendly
friendly
19 февруари 2020 14:02
Гост

Ама то ако са били осем отбора и да са на осмо място, разбирам.. Нищо пичове, какво ви пука, в бг като видят диплома от софийски очите им стават на понички, на всякъде като кумове с бъклица и погача ще ви канят да ви назначат. Ние от частните да му мислим..

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 10:38
Гост

Ами ако не са били?

friendly
friendly
19 февруари 2020 13:59
Гост

Защо такива тъжни физиономии двете момчета отпред, сякаш ще реват.. Явно не възприемат резултата си като успех..

prassade
prassade
18 февруари 2020 15:43
Гост

izvinqvai kolko dela za mediaciq ima v balgariq????

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 11:54
Гост

Браво и на треньорите! Без тях студентите не биха стигнали до тук.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 11:56
Гост

Поздравления и за адвокатските дружества, спонсорирали отбора. Защото колкото и да си можещ и знаещ почти винаги парите са проблем за реализация.

анонимен
анонимен
18 февруари 2020 11:52
Гост

Всяка година има такива новини за студенти от СУ, които са участвали и са се представили достойно в престижни международни състезания. Националните нямат нужда от кометар – СУ са хегемон. По тази причина следва да се поздравят и студентите, и невероятните преподаватели (предимно асистенти и млади доценти), които правят това възможно.

Костов
Костов
18 февруари 2020 11:51
Гост

Дано тези бъдещи юристи наложат най-после медиацията и в България.

Надай се
Надай се
18 февруари 2020 11:53
Гост

За това се надявам и на демографски фактори, да дойде поколение, което не иска да се съди на всяка цена.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 11:48
Гост

Браво на младежите. СУ за сетен път доказа, че образованието там е на ниво.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 11:50
Гост

Не е така за всички специалности. Има едни такива измислени, които така и не зная защо някои ги записват. Дори влизат без изпит. Няма никаква конкуренция.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 11:51
Гост

Съгласен. Виж ЮФ и филологиите са доста висока летва. Там се учи яко.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 14:06
Гост

Това вица на деня ли е? Още две и десета като кандидатствах в СУ септември приемаха в четири специалности с двойки!!! за да си попълнят курса, едната беше българска филология

897
897
18 февруари 2020 11:48
Гост

Каквото и да си говорим, СУ си държи ниво в юридическата подготовка.

поздравления
поздравления
18 февруари 2020 11:43
Гост

Това състезание не е какво да е състезание. Прави го Международната търговска камара в Париж, а това значи много. Поздравления за младите хора.

Nick
Nick
18 февруари 2020 11:43
Гост

Достойно е да се напише все пак и кои са победителите.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 11:49
Гост

новозеландици са

Ivo
Ivo
18 февруари 2020 11:42
Гост

Само от СУ ли са участвали български студенти?

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 13:49
Гост

Няма други българи

СУ е СУ
СУ е СУ
18 февруари 2020 11:38
Гост

Браво! Ето такива новини искам да чета!