Стотици милиони от държавния бюджет отиват в хора, които нямат заболявания, но с подправени документи получават инвалидни пенсии. Това показват анализите на МВР и прокуратурата след едномесечен преглед на процедурите от ТЕЛК и НЕЛК, които освидетелстват хората с трайна неработоспособност.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза днес, че в Силистренска област близо 1/3 от пенсиите са инвалидни, следват Разград, Перник, Монтана, Габрово и Враца, където тези пенсии са около 20% от всички.

Вече са образувани 4 дела, по които предстои да бъдат повдигнати обвинения, но според разследващите става дума за схеми, в които посредници набират кандидати, искат от тях между 600 и 2500 лева, след което уреждат цялата документация. В резултат на това хора, които дори не са ходили на лекар, се сдобиват с нужните документи и получават инвалидни пенсии.

„Стотици милиони изтичат в пясъка и не стигат до хората, които имат нужда от тези пари“, каза прокурор Гешев. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обобщи, че са били разпитани над 200 души с инвалидни пенсии, като повечето от тях не знаели от какво са болни, влизали ли са болница, какви документи са им нужни за ТЕЛК и от колко души се състои комисията. Най-фрапантни са случаите в силистренските села Поройно, Брадвари, Вокил и Овен, където статистиката оставяла впечатление, че всички са с инвалидни пенсии. Иванов даде и пример с жена, която по документи е с 93% слепота, но пък работи като шивачка. Бивш кмет на едно от селата е бил един от посредниците в подобна схема, като в дома му били намерени множество документи и лични карти.

„Рискът се увеличава доста сериозно за тях“, каза зам.-главният прокурор и добави, че тези дела ще бъдат взети на отчет във Върховната касационна прокуратура.

Само в района на Силистра до момента са документирани поне 76 случая, но те вероятно ще се увеличат в хода на разследването.

„Трябва да се посъбуди Окръжната прокуратура в Силистра“, допълни Гешев, след което уточни, че там все пак се работи и има едно старо дело, по което организатор на такава схема е осъден ефективно, а по-леки наказания са получили 38 участници.

Миналата година Националният осигурителен институт (НОИ) е изплатил над 1,5 млрд. лева за инвалидни пенсии поради общо заболяване. Стотици милиони се плащат допълнително за други инвалидни пенсии и социални помощи.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Кольо
Бай Кольо
21 януари 2019 17:21
Гост

Ми ОК, ама Димитър Франтишек – новият ‘назначен’ вожд на Спец-Прокуратурата – нали именно от Силистра е командирован? Той докато беше там, барем едно такова дело да е вкарал в съда? Или нещо друго смислено да е свършил?! Риторични въпроси.

Какво от това
Какво от това
21 януари 2019 16:36
Гост

И като са разкрили тези афери, какво? Ще отнемат ли пенсиите на фалшивите инвалиди? Защото заради тях истински болните хора получават толкова малко пари, че не е възможно да живеят нормално с тях.

Местен
Местен
21 януари 2019 16:34
Гост

А забелязвате ли, че големите злоупотреби с ТЕЛК са в най-бедните райони? Фалшивите инвалидности са начин за оцеляване, макар и престъпен.

Сляпата шивачка
Сляпата шивачка
21 януари 2019 16:34
Гост

За съжаление корупцията в здравеопазването е от край време. Трябва да се търси по-ефективен начин за борба с нея.

5-ко
5-ко
21 януари 2019 17:15
Гост

Те са мафия. Вижте, че дори и кмет е участвал в схемата. Наистина е на това място, за да се грижи за хотата, но не и по този начин.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 16:31
Гост

Искам да видя резултатите след делата. Защото обикновено всичко е в ред за досъдебното производство, но после…