„Топлофикация-София“ вече няма да води дела срещу свои клиенти, ако дълговете им са под минималната работна заплата, която в момента е 560 лева. Такава заявка направи изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев пред БНР

„Практиката досега беше, че при задължение над 50 лева и непостигане на какъвто и да е консенсус на комуникацията с абоната, поне да се започне съдебна процедура. Тази практика също няма да продължи, защото за 5 лева, за 50 лева или за 5 хиляди лева, работата, която върши юрисконсултът е една и съща. На практика се губи смисълът за такива малки суми да се хаби ресурс“, коментира Георгиев и добави, че в бъдеще „Топлофикация“ ще завежда дела за дължими суми над минималната заплата. По думите му, годишно се завеждат между 12 и 17 хиляди дела срещу длъжници, което е под половин процент от абонатите.

В същото време омбудсманът Мая Манолова изнесе данни за разминавания в сумите, които „Топлофикация“ е събрала от юрисконсултски възнаграждения по дела срещу длъжници. Тя е получила данните след запитване по Закона за достъп до обществена информация и твърди, че те се разминават от обявените във финансовите отчети на дружеството.

За 2015 г. от „Топлофикация-София“ отговорили на Манолова, че тези приходи са 4 232 303.29 лв., докато във финансовия отчет е посочена сумата от 6 115 000 лв. За следващите две години във финансовите отчети на „Топлофикация-София“ са записани получени юрисконсултски възнаграждения за 10.224 млн. лв. и 11.844 млн. лв.

От „Топлофикация-София“ пък отговориха, че присъдените юрисконсултски възнаграждения за 2015 г. наистина са около 4,23 млн. лева, но са събрани с 2 млн. лв. по-малко и никъде не присъствали суми от 6 млн. лв.

Изнесената от Манолова информация се разминава и с посочения от Кремен Георгиев брой дела на година. Омбудсманът каза, че в отговора до нея столичното парно твърди, че през 2015 г. е завело 28 832 дела, а в отчета му пишело, че са 27 313. Манолова изчислява, че при минимално юрисконсултско възнаграждение от 300 лв. през 2015 г. и хонорар по изпълнително дело от 350 лв., „Топлофикация“ би трябвало да е получила близо 9 млн. лв.

За наемането на външни юристи от дружеството посочиха, че водят дела за милиони и по тях се налага да наемат специализирани адвокати, които да го защитават.

Манолова обърна внимание и на такса „сградна инсталация“, като призова енергийния министър Теменужка Петкова да предложи нова формула, която да е разбираема и справедлива за гражданите.

„Преди 1 година Административен съд-София, отмени формулата, по която се изчислява „сградна инсталация“, като я определи за необяснима и неразбираема, неотчитаща реалното подаване на топлинна енергия. След постановяване на това решение на първа инстанция, имаше обещание от страната на министъра на енергетиката да предложи справедлива формула, която да е разбираема за гражданите и експертите, и която да отразява реално излъченото количество топлина“, припомни Манолова. За целта е била сформирана работна група, която приключила работа през октомври, но така и не излязла с официално предложение.

„Междувременно отоплителният сезон ще приключи, на гражданите ще им бъдат начислени сметки по тази отменена формула на „сградна инсталация“, и е много вероятно да застанем пред ситуация, в която хората ще си потърсят ненадлежно събраните пари по една формула, която най-вероятно ще бъде окончателно отменена и от втората съдебна инстанция“, каза още омбудсманът.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аванта
Аванта
12 март 2019 20:56
Гост

Тоест може да не плащаме, докато сумата не надвишава минималната заплата.

Анонимен
Анонимен
12 март 2019 20:00
Гост

„Топлофикация-София“ са големи кожодери. Надписват сметки както си знаят. Не напразно хората масово печелят дела срещу дружеството.

колега
колега
12 март 2019 19:09
Гост

Много важна тема и бърза реакция на Лекс. Замислих се за аргументите, с които се „опрощават“ дългове от страна на дружеството…