Десет адвокати с доказан професионализъм, които се ползват с доверие в гилдията, да влязат в група, която незабавно да започне да работи по нов Закон за адвокатурата. Това предлага столичната колегия в писмо до Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

От колегията предлагат ръководител на работната група да бъде адвокат Валя Гигова (тя е и член на ВАдС), а нейни членове: Милен Ралчев от варненската колегия (член и на ВАдС), Емил Ядков от Благоевград (член и на ВАдС), Иван Демерджиев и Стефан Левашки от Пловдив (настоящ и бивш председател на колегията), Людмил Павлов от Русе (председател на колегията) и столичните адвокати Таня Градинарова, Валентин Брайков, Ценимир Братоев, Кина Чутуркова, Добринка Гърневска (председател на Висшия дисциплинарен съд), Мирослав Мичев, Ивайло Данов (председател на САК), Елка Пороминска и Мария Вълканова.

Решението е взето на заседание на Софийския адвокатски съвет и е следствие от това на Общото събрание на адвокатите от страната отпреди десетина дни. Събранието гласува, че трябва да бъде написан изцяло нов Закон за адвокатурата, а не само да се правят промени в действащия. Това стана дни след като Висшият адвокатски съвет разпрати до колегиите в цялата страна проект за изменения в ЗА, който „Лекс“ представи (какво предвижда той виж тук).

Според делегатите, представляващи гилдията на събранието, обаче само промени не са достатъчни. Придържайки се към това виждане, столичната колегия предлага да бъде написан нов ЗА, който да „използва достиженията на най-модерните закони в Европа, уреждащи адвокатската дейност“. От САК посочват, че трябва да се вземат предвид конкретните предложения, направени като препоръки за изменения в действащия ЗА, „които са съвместими с цялостната философия на нов и съвременен Закон за адвокатурата, от какъвто всички имаме нужда“.

„Считаме, че ако това предложение бъде прието от Висшия адвокатски съвет, работната група следва да започне незабавно работа и проектът за нов Закон за адвокатурата веднага след изготвянето му да бъде поставен на широко обсъждане от цялата българска адвокатура, преди внасянето му в Народното събрание от лица, разполагащи със законодателна инициатива“, заявява ръководството на САК.

Междувременно от колегията изразиха солидарност и подкрепа и към арестувания през февруари адвокат Мартин Апостолов. Той и още двама души бяха обвинени за пране на пари и задържани по делото срещу Антоанета Василева – съпруга на бившия собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Впоследствие адвокат Апостолов беше освободен срещу 100 000 лв. гаранция. На заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд, на което беше взето решението за освобождаването му, присъства лично председателят на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов.

„Като управителен орган на Софийската адвокатска колегия, Софийският адвокатски съвет винаги е предприемал необходимите и възможни действия за защита на професионалните права, честта и достойнството на адвокатите от колегията, особено когато срещу членове на САК са упражнявани каквито и да било мерки за принуда, свързани със задържане под стража, претърсване на адвокатски кантори, изземване на адвокатски книжа и др., чрез които се въздейства не само върху конкретния адвокат, но и върху самата адвокатура и адвокатската професия“, заявиха днес от САК. И казаха, че ще продължат да наблюдават отблизо производството срещу Апостолов и имат готовност да реагират във всеки случай на предприети мерки от държавата спрямо адвокати.

Колегията дори е обсъждала възможността да отпусне финансова помощ на Апостолов за плащането на гаранцията, но той е заявил, че на този етап не се нуждае от такава.

Мартин Апостолов е написал благодарствено писмо до САК, в което заявява: „Понякога човек се изправя пред предизвикателство, с което не може да се справи сам. С предявеното ми обвинение, пред такова предизвикателство бях изправен и аз. Убеден съм, че въпреки абсурдността на обвинението, щеше да ми бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, ако не беше силната подкрепа, която получих от Вас“.

Той благодари и за инициатива за финансова помощ. „За радост в момента не се нуждая от допълнителни средства, но искам да знаете, че се отнасям с голямо уважение и признателност към направеното предложение. Чувствам се много по уверен, когато знам, че мога да разчитам на вашата помощ“, пише адвокат Апостолов до САК.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неАдвокат
неАдвокат
08 март 2019 14:41
Гост

Поздравления на Софийския съвет за предложението, но ВАС начело с г-жа Негенцова, едва ли ще е склонен да одобри работна група която да премахне създаденото от тях статукво. Да се приеме предложението е необходимо за претседател на ВАС да не е г-жа Негенцова , а примерно Ивайло Данов или друг адвокат с доказан професионализъм.

мафия
мафия
08 март 2019 12:27
Гост

Ха честито да е! За да се впишеш като адвокат вече ще трябва вуйчо владика. Честито и на гражданите – по-малко избор, по-високи цени.

неуспял без връзки
неуспял без връзки
08 март 2019 12:31
Гост

Т. е. за прием в колегия ще става по същия начин както в прокуратурата, а там знаем какво е нивото.. и колко ги е еня за правата на гражданина. Адвокатура по прокурорски модел, впечатляващо! Дикаторите от 3-ия свят трябва да черпят опит от нас.

октопода в адвокатурата
октопода в адвокатурата
08 март 2019 9:45
Гост

с пореден удар

пълна порнография
пълна порнография
08 март 2019 9:39
Гост

Странно. Мислех си че в Народното събрание се пишат законите. Да не би да има някаква промяна в конституцията?

свободна професия, ама без началници.Възможно ли е
свободна професия, ама без началници.Възможно ли е
08 март 2019 7:09
Гост

Браво на Софийската колегия. Тя показа, как трябва да се реагира след общото събрание на адвокатите от страната. Адвокатите, които са определили, са наистина едни от най-уважаваните в гилдията. Стига вече негативизъм, стига очерняне. Да дадем шанс наистина нещо ново да се направи.

неизтъкнат
неизтъкнат
08 март 2019 7:23
Гост

И кога „софийската колегия“ ги определи. Общо събрание ли е имало, извънредно общо събрание, допитване с мейли до адвокатите ,как и кой реши кой е изтъкнат, и кой не е? Явно другите, сме „неизтъкнати“.

своодна професия с много началници
своодна професия с много началници
08 март 2019 3:25
Гост

САК се състои от 5000 овека. Кога беше сондирано мнението на хилядите участници в САК, кой да бъде предложен, и кой не, и кой определя кой е изтъкнат, и кой неизтъкнат адвокат. Членството в началнически органи на адвокатурата ли те прави изтъкнат? Нали идеята на новия закон е да се намали ролята на началниците в адвокатурата, да се позволи да си СВОБОДЕН АДВОКАТ-и без да членуваш в съсловна организация задължително, а то началници в адвокатурата ще си самонаписват закон.Защото напомням,че на изборите за началници в адвокатурата адвокатите масово не гласуваха-имаше масов бойкот на адвокатските избори. Тази година на изборите за… Покажи целия коментар »

Димитров
Димитров
08 март 2019 3:14
Гост

В тази работна група не трябва да влизан участващи в началнически звена на адвокатурата, или които в миналато са били в такива структури! Нали целта е законът да не е писан от номеклатурата, и за номенклратурата. То ако номеклатурата ще си самонаписва закон, какъв е смисъла-и сега си има закон, удобен за адвокатската номенклатура!

мнение
мнение
07 март 2019 20:16
Гост

Къде го има това -съсловна монополна организация да си самонаписва закон. Прекалявате! Видяхме какви ги надроби съсловната монополна организация с провала с НАРЕДБА НОМЕР 1-ПРОТИВОРЕЧАЩА И НА ОБЩНОСТНОТО , И НА КОНКУРЕНТНОТО ПРАВО. Че тази организация една елементарна наредба я затрудни, а тръгнали закон да си самонаписват.

неАдвокат
неАдвокат
07 март 2019 17:35
Гост

А дано, ама на да ли. ВАС начело с г-жа Негенцова, още през 2013г. са създали работна група,а резултатът по настоящем е всеизвестен- нулев. ВАС начело с г-жа Негенцова, едва ли ще е склонен да одобри работна група която да премахне създаденото от тях статукво. Бездействието на ВАС от 2013г. до сега категорично говори за незаинтересованост от законодателни промени в ЗА. Поздравления на Софийския съвет за предложението. Нека и останали те Адвокатски колегии да подкрепят предложението на САК. Крайно време е да има нов ЗА, а дано………………….. П.П. “ стискаме палци “ успех .

nedopustimo
nedopustimo
07 март 2019 16:01
Гост

Бездействието на ВАС доведе до действия от страна на Софийския съвет и добре че е така. Предложените адвокати са достатъчно известни и като професионалисти и като хора с обществена позиция. Съставът на ВАС е посредствен и едва ли ще е склонен да одобри работна група от по-знаещи и можещи от тях. Жалко за адвокатите!

Колю
Колю
07 март 2019 14:50
Гост

Не съм убеден в нуждата от нов закон, но като гледам имената на предложените адвокати (Мичев, Брайков, Левашки, Братоев) съм по-скоро за. Това са все умни хора.

пълна порнография
пълна порнография
08 март 2019 9:42
Гост

И да е така, не само ум трябва. Умен и почтен са различни качества.

Да почакаме
Да почакаме
07 март 2019 13:36
Гост

Ако се приеме, това ще е първият закон у нас, който да е написан от хора, които реално са в дадената регулирана сфера и разбират за какво става дума. Редно е обаче да не злоупотребяват, защото ако са безконтролни при написването на проектозакона, ще се окаже, че са безконтролни и по силата на вече влезлия в сила закон.

факт
факт
08 март 2019 3:17
Гост

Съсловна монополна организация да си самонаписва закон е мега абсурд.

Анонимен
Анонимен
07 март 2019 11:47
Гост

Делото срещу Мартин Апостолов нямаше да се развие благоприятно за него без подкрепата на САК.

Минувач
Минувач
07 март 2019 11:44
Гост

Впечатляваща работна група. Колеги, доказали се с времето в професията си.

Анонимен
Анонимен
07 март 2019 11:43
Гост

Би било добре ВАдС да приемат предложението. Законът за адвокатурата има нужда от цялостна промяна.

пълна порнография
пълна порнография
08 март 2019 9:43
Гост

Нима?

Анонимен
Анонимен
07 март 2019 11:39
Гост

Ха така – да използва достиженията на най-модерните закони в Европа, уреждащи адвокатската дейност, а не с разбирания от мезозойската кредитна ера със забрана дори за елементарна реклама… Давайте, колеги!

advocat
advocat
07 март 2019 19:02
Гост

Лошо ми е като гледам имената на комсомолската активистка Градинарова и свръхамбициозната Пороминска. Лобирането обрича остатъците от тази държава на гибел.