С награди, които носят имената на известни адвокати, ще бъдат отличени петима столични адвокати. Кои да се борят за почетните отличия решават всички адвокати от софийската колегия, които до 10 януари могат да номинират свои колеги.

Наградите се наричат „Нашите именити предшественици“ и всяка е на името на бележит български адвокат -Димитър Греков, Йосиф Фаденхехт, Константин Кацаров, Вера Златарева и Еню Комитов. Те са с почетен характер и ще се връчват за принос към дейността на адвокатурата и различни достижения:

  1. Наградата „Димитър Греков“ е за организационен принос към дейността на адвокатурата.
  2. Наградата „Йосиф Фаденхехт“ е за научна и творческа дейност.
  3. Наградата „Константин Кацаров“ е за издигане международния авторитет на българската адвокатура
  4. Наградата „Вера Златарева“ е за активна позиция при защита на гражданските права.
  5. Наградата „Еню Комитов“ е за висок морал и професионализъм.

Номинациите трябва да се изпращат на имейла на Софийската адвокатска колегия: register@sak-sas.bg или да бъдат подавани в регистратурата ѝ на втория етаж на сградата на бул. „Тодор Александров“ № 137

От всички номинирани Софийският адвокатски съвет ще определи носителите на всяка една от наградите. Те ще бъдат връчени по време на Общото събрание на адвокатите от София, което ще се проведе през последния уикенд на януари.

„Желанието ни е чрез учредените награди „Нашите именити предшественици“ не само ежегодно да почитаме историята на адвокатурата, но и да се обръщаме към настоящето, като намираме повод за гордост и с нашите съвременници“, обясняват от съвета.

Повод за инициативата е 130-ата годишнина от приемането на първия Закон за адвокатите в България, с който се урежда адвокатската професия и условията за нейното упражняване.

„Всяка годишнина е повод за равносметка, за оценка на изминатия път, за почит към предците ни. От 1888 г. до днес много адвокати могат да ни служат за пример с професионалната си подготовка и умения, със своята нравственост и етично поведение, със смело отстоявани граждански позиции в трудни политически условия. В дългата история на Софийска адвокатска колегия сред бележитите български адвокати и общественици личат имената на Димитър Греков, Константин Стоилов, Алеко Константинов, Йосиф Фаденхехт, Константин Кацаров, Димитър Пешев, Вера Златарева, Петко Венедиков, Иван Апостолов, Еню Комитов, Петър Корнажев и много много други, включително наши съвременници, всеки от които ни дава повод за гордост да бъдем адвокати“, заявяват от САК.

Вижте кои са патроните на наградите:

Димитър Греков (1847 г. – 1901 г.) – адвокат, изтъкнат български общественик, политик, значим юрист и един от строителите на съвременна България. Димитър Греков е сред учредителите на независимата адвокатска колегия в София. Той е първия председател на Върховния съд у нас след 1878 г., депутат е в учредителното събрание, министър на правосъдието в няколко правителства, а на 11 октомври 1897г., при учредяването на Софийска адвокатска колегия, е избран за първия председател на Софийския адвокатски съвет.

Йосиф Фаденхехт (1873 г. – 1953 г.) – български юрист, преподавател и общественик. Завършва право в Лайпцигския университет и специализира в Италия. От 1899 г. преподава гражданско право в Софийски университет, а от 1920 г. – в Свободния университет за политически и стопански науки, днес УНСС. Дългогодишен председател на Съюза на българските адвокати, с активна професионална и обществена дейност, насочена към възстановяване позициите на адвокатурата в периода 1920 г. – 1925 г. Проф. Фаденхехт е един от авторите на Закона за адвокатурата от 1925 г., с който е дадена съвременна уредба на адвокатурата и адвокатската професия и е създаден Висшия адвокатски съвет. Дългогодишен председател е на Висшия адвокатски съвет. По време на Народния съд поема защитата на част от обвиняемите.

Константин Кацаров (1898 г. – 1980 г.) – бележит юрист, учен и историк. Завършва право в Швейцария и след завръщането си в България започва занимания с научна работа и става адвокат, чиито услуги ползват български и чуждестранни фирми. Избран е за извънреден професор в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1937 г., автор е на множество научни трудове и публикации, включително издавани в чужбина, участник в множество научни конференции в Германия, Англия, Чехословакия и други държави. Член е на Висшия адвокатски съвет преди 1944 г. В началото на 50-те години на XX век е осъден на 15 години затвор, впоследствие е освободен и заминава за Швейцария, където остава до края на живота си. В Швейцария работи като адвокат и арбитър и продължава да се занимава с научна дейност.

Вера Златарева (1905 г. – 1977 г.) – български юрист и общественик. Първата жена, защитила докторантура в Юридическия факултет. Водила активна обществена борба за признаване на политически и граждански права на жените. През 1945 г. става първата жена – адвокат в България, една от първите 16 жени, които са станали народни представители и първата жена, която е държала реч от трибуната на Народното събрание.

Еню Комитов (1928 г. – 2016 г.) – адвокат от кариерата, завършва ЮФ на Софийския университет през 1951 г., член е на САК от 1973 г. с безспорна тежест в наказателното право. Бил e пет пъти председател на САК в периода 1977 г. – 1982 г. и 1989 г. – 1990 г. Член на Бюрото на Централния съвет на адвокатурата през 1982 г. Председател на Бюрото на Централния съвет на адвокатурата през 1997 г. Член на ВСС от парламентарната квота от 1997 г. Съпредседател и председател на Гражданското сдружение за свободни и демократични избори.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
20 декември 2018 13:29
Гост

Не съм адвокат, нито юрист, но тази, да я наречем книга, писана преди 95 години, е едно от най-интересните и важни неща, които съм чел. Дано някой съвременен адвокат успее да създаде подобно нещо.

песимист
песимист
20 декември 2018 13:57
Гост

А дано, ама надали.

Минувач
Минувач
20 декември 2018 13:26
Гост

Би било добре адвокатите да си правят равносметка всеки ден, а не ежегодно.

Колега
Колега
20 декември 2018 13:25
Гост

Не само трябва да почитаме историята на адвокатурата, но и да се учим от предшествениците си.

Клиент
Клиент
20 декември 2018 13:12
Гост

Интересна инициатива, с кеф ще следя как ще се номинират адвокатите, които иначе са върли конкуренти.

5-ко
5-ко
20 декември 2018 13:28
Гост

Със свито сърце 🙂