Софийският адвокатски съвет подкрепи призива на 292-ама съдии (вече 324) към гражданите за зачитане на независимостта на съда и устоите на правовата държава. Той беше отправен заради ескалиращото напрежение след предсрочното освобождаване от затвора на осъдения за убийство Джок Полфрийман и последвалите го и политически протести и призиви за разследване на постановилия го съдебен състав от Софийския апелативен съд.

В специална позиция днес столичната адвокатура припомня, че разделението на властите е основен принцип на правовата държава, а без независим и безпристрастен съд не съществуват гаранции за личната свобода, на когото и да е било.

И посочва, че критиката към съдебната власт и към нейните актове по обществено значими случаи е присъща на всяко демократично общество, но когато тя премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, „когато конкретни съдии и съда като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система като цяло“.

„Не само адвокатурата, чиято конституционна роля е да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на правата им, но цялата правна общност не може да бъде безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава“, подчертава ръководството на столичната колегия.

И заявява: „Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава, каквато по Конституция е Република България, и не бива по никакъв начин да бъдат толерирани. Обществото може нормално да функционира единствено при еднакво прилагане на закона спрямо всички лица, уважение към съда и непогазване на неговата независимост, както и провеждане на широк обществен и професионален дебат, при наличие на проблеми от законодателно естество“.

„Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд!“, посочват адвокатите и заявяват подкрепата си към обръщението на съдиите и отправения от тях призив към всички граждани и институции да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Уви
Уви
01 октомври 2019 10:03
Гост

„Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд!“ – Ако съдя по състава на съдийската колегия на ВСС, отдавна сме подминали демокрацията…

Защо?
Защо?
01 октомври 2019 10:01
Гост

Защо напоследък от всички юридически гилдии, само адвокатската излиза последвоателно със смислени и юридически аргументирани тези? Освен тях и съдиите се обаждат от време на време… Другите мълчат…

Смях
Смях
01 октомври 2019 10:02
Гост

О, забравяте прокурорите. Те се вдигат като един, сякаш са организирани отнякъде… Даже починалите прокурори се подписват в подкрепа на Гешев!

Дано
Дано
01 октомври 2019 9:59
Гост

Да се надяваме, че скандалът и по-конкретно страната на популизма и злобата, която зае Цацаров, ще мотивира магистратите да застанат открито и срещу Гешев и позицията му на бъдещ главен прокурор!

Илюзии
Илюзии
01 октомври 2019 10:00
Гост

Според мен това са илюзии и до последно ще седим и ще гледаме отстрани как корабът на нормалността и дръжавността потъва безславно.

адв. Петков
адв. Петков
01 октомври 2019 0:42
Гост

Скоро всеки юрист и всеки гражданин ще се наложи да вземе страна – дали ще подкрепи принципите, на които функционира държавата, за да може да се запази тя демократична и правова и да живеем всички нормално или било чрез умишлени действия, но най-вече чрез пасивност, ще допринесе за статкувото, което е завладяло прокуратурата, медиите и управляващите. Никой не може да остане безучастен. Мълчанието е съгласие. Този избор скоро ще трябва да направи и Президентът по избора на Гешев! Браво на столичната адвокатурата. Гордея се, че съм част от нея! Поздравления за адв. Данов и за екипът на САС.

Анализатор
Анализатор
30 септември 2019 18:00
Гост

И какво му е независимо на Калпака,че не се сещам?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 22:58
Гост

Това, че задкулисието, опитващо се да подчини съдебната система, ежедневно го залива с помия в порно медиите си, мисля е достатъчно силна индикация за това.

Анализатор
Анализатор
30 септември 2019 17:09
Гост

Аз пък изразявам възмущение от това че създавате представа,че имате одобрението на всички адвокати – никак не съм съгласен с творенията на г-н Калпакчиев и неговите 292 апологети – бил съм на негови дела,и знам колко е формално отношението му към подсъдимите и как не зачита правата им.Така че,изпратете и моето несъгласие със становището на Софийски адвокатски съвет,щом така прибързано вземате отношение.Тръгнали Калпакчиев да ми защитават…ей затова трябва да има възможност за няколко адвокатски колегии – и който адвокат където прецени че най-добре се изразява мнението му,и защитават интересите му,там да иде

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 22:56
Гост

За юристите е ясно, че съдебният акт се постановява от 3-членен състав, при който всеки член има равен глас с останалите. Но троловете на Пеевски и Цацаратурата са си нарочили Калпакчиев за дъвка. Уважаеми подлоги на горепосочените, имайте предвид, че това е сайт за интелигентни хора, които не може да заблудите.

адвокат Гигова
адвокат Гигова
30 септември 2019 14:32
Гост

Браво на Адвокатския съвет за принципната позиция в защита на независимостта на съда, защото това е позиция за защита на държавността.Съдът не винаги е прав-съдиите са хора и като всички също могат да сгрешат. Но само съдът, който преценява фактите и прилага правото може да се произнася с решения и присъди. Обшественото мнение не е нито доказателство, нито правна норма. Ако надделее мнението, че не съдът, а обществото или част от него ще раздава присъди,нека бъдем готови всеки да бъде обвинен и наказан само защото не е от силните на деня или не е достатъчно креслив или не може да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 12:49
Гост

О.к, не може да са безучастни при поругаване на независимостта на съда. А защо ние трябва да сме безучастни при това нелепо решение? Напълно подкрепям Цацаров за искането му за възобновяване на делото.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 12:57
Гост

Искането на Цацаров е нелепо, защото няма правно основание и респ. няма как да бъде уважено. Все едно някой да предяви иск срещу съседа си в ЕСПЧ – колкото и да е справедливо искането му, съдът просто няма как да го уважи. Такова искане в „бяла“ държава никой няма да си позволи да направи, особено ако е на висша държавна длъжност.

Soteto
Soteto
30 септември 2019 13:09
Гост

Уважаеми, човек преди да пише или каже нещо е хубаво да помисли. Иначе се получава доста неловка ситуация. Според Вас Цаци го направи съвсем безкористно, или пък може би понеже зад външността му се крие едно широко и чувствително сърце?

съдия
съдия
30 септември 2019 12:26
Гост

Още първият ред на становището удря в целта. Финалът също е силен.

„Разделението на властите е основен принцип на правовата държава.“
„Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд!“

Браво и благодаря за позицията – тя е в полза на цялото общество.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 11:35
Гост

Калпакчиев с това решение разбуни духовете.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 11:40
Гост

Целият съдебен състав. Престанете да сваляте целия товар върху него.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 11:34
Гост

Ето защо е необходимо да има разделение на властите. Само че то среща много противници и за съжаление може да не се случи.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 11:32
Гост

Само на думи сме демократична държава. А независимостта на българския съд трябва да се отстоява.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 11:15
Гост

#КОЙ ли продължава да се опитва да овладее съдебната система и медиите? И докога България ще продължава да се свлича в класациите по тези 2 индекса? Цацароидите очевидно нямат нито срам, нито скрупули, така че отговорът трябва да е адекватен на тяхната наглост! Една общонационална стачка на адвокатите, при която никой няма да влиза в зала, вкл. по мерки за неотклонение, мисля че ще им дойде доста отрезвяващо и ще предизвика адекватен международен отзвук.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 11:38
Гост

Те вече повечето медии са си на Пеевски. А за съдебната система борбата е безмилостно жестока.

още може
още може
30 септември 2019 11:06
Гост

в този съвет влязоха свестни, принципни хора. как стана, не питайте и успяват да прокарат такива позиции след мнозинството, което без тях щеше да продължи традицията на пасивност, концентрирана в далавери с правна помощ, вноски и имоти. слава богу имаме промяна, но може и още!

анонимен
анонимен
30 септември 2019 11:05
Гост

България не е демократична, тя е овладяна държава, в която популизмът в политиката и популистът главен прокурор се упражняват на гърба на съда. Докога ще търпим?

анонимен
анонимен
30 септември 2019 10:59
Гост

А Висшият адвокатски съвет няма ли да каже нещо по въпроса. Или удобно ще си замълчи.