Нормативно признатите разходи за свободните професии да се увеличат от 25% на 40%. За това настоява ръководството на Софийската адвокатска колегия (САК) в специално становище до Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на финансите и Висшия адвокатски съвет.

В него от САК заявяват, че законодателят е поставил адвокатите в непосилна икономическа ситуация по време на извънредното положение, като напомнят, че повечето дела не се разглеждат.

„Упражняването на адвокатската професия е дейност с постоянен характер, която е източник на доходи за адвоката. Предвид нейния траен характер и броя на услугите, чрез които се реализират доходи тя се квалифицира като дейност на предприятие, което по предмет и обем изисква делата да се водят по търговски начин. Тази дейност обаче по същността си е пряко обвързана с конституционната защита на правата на гражданите, както и с цялостната дейност на съдебната система и органите в нея“, посочва ръководството на столичната адвокатура. И припомня, че самоосигуряващите се изрично са изключени от мярката 60:40, а те също търпят огромни загуби.

В становището се обяснява на законодателната и изпълнителната власт, че в момента адвокатите нямат приходи и изпитват изключителна трудност при посрещане на текущите си разходи за поддръжка на канторите. Освен това те плащат авансови данъци и осигуровки за себе си и осигуровки за техните служители.

„Към момента доходите от упражняване на адвокатска професия подлежат на облагане само по реда на чл. 29, ал. 1, т.3 от ЗДДФЛ, който установява приспадане на данъка върху доходите с нормативно признати разходи за дейността с 25 на сто за лица, упражняващи свободна професия, независимо от размера на направените разходи през данъчната година. Този процент се явява твърде нисък за настоящата тежка икономическа ситуация на растяща безработица и предстоящи масови фалити, в която обективно се очертава огромен спад в доходите на лицата, осъществяващи свободни професии“, заявява САК.

И изтъква, че в момента не са предвидени никакви облекчения и обезщетения за адвокатите, „макар те да са в невъзможност за реализиране на какъвто и да било приход“. Както „Лекс“ писа, адвокатите не получиха и отсрочка за декларирането и плащането на данъците си.

„Съгласно чл. 60, ал. 1 от Конституцията на Република България, гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. Различното данъчно третиране е необосновано.

С оглед липсата на каквито и да било мерки за компенсиране на загубите от извънредното положение и съпътстващите го мерки – ограничаване работата на съдебната система, на търговския оборот и свободата на придвижване считаме, че за категория лица, които упражняват свободна професия, и в частност адвокатите, следва да се въведе корекция при приспадане на нормативно признати разходи за дейността от данъка върху доходите, като процентът на разходите се приравни с този на другите самоосигуряващи се лица и да бъде 40 %, а не 25%, както е до сега. Следва незабавно да се приеме изменение на чл. 29, ал. 1, т.3 от ЗДДФЛ като същия бъде приведен, съгласно разпоредбата на т. 2 от същия текст“, заявява ръководството на столичната адвокатура.

То предлага и други мерки в помощ на гилдията, сред които и по време на извънредното положение да спрат да текат сроковете за внасяне на осигуровки и здравни вноски (с останалите предложения можете да се запознаете в пълния текст на становището тук).

 

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
отмяна на встъпителните вноски!
отмяна на встъпителните вноски!
13 април 2020 8:10
Гост

Като антикримисна мярка адвокатурата да отмени встъпителните вноски за нови адвокати. А не точно сега да се дерат по 4000 лв. Отмяната на тези вноски ще позволи останали без работа юристи да се впишат като адвокати. Защо не се говори за отмяна на встъпителните вноски? Или адвокатите искат подпомагане-ама за вече вписани, а за другите не им пука. Преди претенции за подпомагане да си отменят встъпителните вноски за другите юристи,, които искат да се впишат като адвокати.

льольо
льольо
13 април 2020 8:50
Гост

„адвокатите искат подпомагане-ама за вече вписани, а за другите не им пука“ – адвокатите представляват адвокатското съсловие – „невписаните“ не са адвокати, а юрисконсулти на трудови договори например, които получават защита и стимули по друг ред.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:02
Гост

А какви мерки ще има за подпомагане на нотариуси и ЧСИ-та?
Предлагам адвокатите да подпомогнат нотариусите!

льольо
льольо
13 април 2020 8:51
Гост

ЧСИ си работят ако не бъркам, нотариусите си имат камара, която следва да предложи необходимите мерки.

Адвокат,който не чака помощи от ББ
Адвокат,който не чака помощи от ББ
10 април 2020 19:55
Гост

Общият ни брой е към 14000 лв.Държавата не би могла ,дори и да иска да подпомогне всички вписани адвокати.Редното е обаче да предвиди за нас данъчни облекчения.Съответно висшия адвокатски съвет и колегиите да намалят размера на членския внос след отмяна на извънредното положение. Това,което искам да кажа на всички,които са написали злорадстващите си коментари е следното: рано или късно извънредното положение ще отмине.Мнозина от Вас ще са останали без работа.Някои ще имат удоволствието да станат по неволя ответници по дела за парични вземания,а в последствие и длъжници.Други ще си изгубят и малкото спестявания или имоти,взети от съдебни изпълнители за погасяване… Покажи целия коментар »

льольо
льольо
13 април 2020 8:53
Гост

САК вече го направиха ако не бъркам – взеха решение месечната вноска към САК да е в размерна 0 (нула) лева за период от 3 (три) месеца, считано от 01.03.2020 г. до 31.05.2020 г.

Stefan
Stefan
10 април 2020 19:40
Гост

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ХАРЧИМ ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, ЗА ДА ПОМАГАМЕ НА ИЗБРАЛИТЕ СВОБОДНА ПРОФЕСИЯ И САМООСИГУРЯВАНЕТО. ТЕ РАБОТЯТ НА СВОЙ СОБСТВЕН РИСК И ТРЯБВА ДА СИ ГО НОСЯТ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ. АКО НЕ ИМ ИЗНАСЯ, ТЪРСЯТ СЕ СЕЗОННИ РАБОТНИЦИ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА РАБОТА В АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ. И БЕЗ ТОВА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АДВОКАТИТЕ СА СЛАБИ РАКИИ И САМО ВЗИМАТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА, ДАВАЙКИ ИМ НЕКАЧЕСТВЕНИ ЮРИДИЧЕСКИ УСЛУГИ. ФАКТ!!!!!

Анонимен
Анонимен
11 април 2020 11:41
Гост

очевидно по същата причина, по която ще плати на бизнеса

адвокат
адвокат
11 април 2020 17:43
Гост

А този, който е избрал да си отвори заведение? Нали също на свой риск го е направил? Назначил е хора, плаща осигуровки, заплати, данъци, разходи….. Ами същото е с адвокатите, ама същото едно към едно… По същата логика да харчи ли държавата пари за собственици на заведения? Едва ли някой като е започвал някаква определена дейност, си е представял, че ще дойде ден, когато спира да работи и то не ден, а месеци най-вероятно… И всичко замислено и вложено ще отиде по дяволите!?

Георги
Георги
10 април 2020 18:59
Гост

На тия не им ли омръзна да хленчат? Освен т.нар. формално образование, същедтвува и друго, което ни дава знания и умения как да постъпваме в различни ситуации. Например, част от това образование разглежда темата за финансовата грамотност и финансовата интелигентнсот. Друга сфера се занимава с големите пазари, а трета с въпросите как да се постъпва в трудни времена и неочаквани социални сътресения. Време е всички да започнат да се интересуват от тия идеи и да вземат да се погрижат за себе си и близките си. И най-сетне да спрат да изискват някой друг да ги издържа. Нали затова се наричат… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
10 април 2020 17:41
Гост

Е, нали го гледахте Тиквун. „На адвокатите ли да помагам? Ха!“.

адвокат
адвокат
10 април 2020 17:08
Гост

Всички адвокати се поставят под един общ знаменател като измамници, пълни с пари…. Хората не си дават сметка, че адвокати, които работят за големи корпорации и клиенти и действително им се плащат баснословни суми, се броят на пръсти. Има и съвсем „обикновени“ адвокати, които имат за клиенти съвсем обикновени хора и съответно ги представляват по съвсем обикновени дела за по 300 лв. И то примерно по 2 такива дела на месец… А в това извънредно положение се забравя, че съдилищата не работят и дела няма. Осигуровки, данъци, наеми и други разходи обаче си има и те не чакат. Наемодателят на… Покажи целия коментар »

Гери
Гери
10 април 2020 14:31
Гост

Айде стига с тая гилдия, бе. Вечно ще ги носим на ръце като принцеси.

доктора
доктора
10 април 2020 18:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
123
123
10 април 2020 19:38
Гост

брат, колкото и пъти да си го написал това, факт е че много хора ви мислят за нагли същества, каквито много от вас са си такива. А това за вкарването отзад май сега ще го усетят много голяма част от адвокатите, вкл. и ти в това число.

Анонимен
Анонимен
11 април 2020 11:45
Гост

И кога си ме носила точно, че не мога да се сетя?

Иван
Иван
11 април 2020 13:12
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Възмутен
Възмутен
10 април 2020 14:30
Гост

А какво да кажем ние с гайдите за мерките за компенсиране на загубите от извънредното положение и съпътстващите го мерки?

Тити
Тити
10 април 2020 14:23
Гост

За мен това е меко казано нагло. Айде холан, сигурно нямат спестени пари. Кътат като хамстери.

Тити
Тити
10 април 2020 14:25
Гост

А какво да кажат артистите или певците? Гледам по билбордовете висят реклами за предстоящи премиери. Е да, ама не!

доктора
доктора
10 април 2020 19:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Колежанов
Колежанов
10 април 2020 14:19
Гост

Дано се приеме и депутатите се вслушат в съвети и предложения.

Цицеров
Цицеров
10 април 2020 14:19
Гост

НЕ могат да се вслушат. Те нямат орган на слуха. Те имат само орган за възпроизвеждане на реч. Това е. И ръце, да лапат пари с тях.

Mavri femily
Mavri femily
10 април 2020 14:18
Гост

Какво значи „свободна професия“?

Rumenov
Rumenov
10 април 2020 14:18
Гост

Много добра идея, но извинете…извинете. Сещате се за подобна мерки, когато опре ножа до кокала и лично вие страдате от тези мерки за извънредно положение. Някой пита ли фотографите и занимаващите се с изкуство как си покриват задълженията, като сега няма никаква работа за тях? Какви сватби снимат, какви концерти снимат? Всички творци са на свободна професия. Някой сети ли се за тях досега? Или те са изгодни, в ролята на развеселяващите ни клоуни.

Харалампи Пи
Харалампи Пи
10 април 2020 14:16
Гост

Ела ме ритни. Свободни професии. Те такива пари вземат за делата, че ще умрат гладни. Айде моля ви.

доктора
доктора
10 април 2020 19:01
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Kalanovski
Kalanovski
10 април 2020 14:16
Гост

С оглед липсата на каквито и да било мерки за компенсиране на загубите от извънредното положение и съпътстващите го мерки – ограничаване работата на съдебната система, на търговския оборот и свободата на придвижване считаме, че за категория лица, които упражняват свободна професия, и в частност адвокатите, следва да се въведе корекция при приспадане на нормативно признати разходи за дейността от данъка върху доходите, като процентът на разходите се приравни с този на другите самоосигуряващи се лица и да бъде 40 %, а не 25%, както е до сега. Следва незабавно да се приеме изменение на чл. 29, ал. 1, т.3… Покажи целия коментар »

смях в залата
смях в залата
10 април 2020 14:14
Гост

Няма да стане клошари! Псувахте Горанов за маргиналите, а сега искате от него тази промяна! Вие луди ли сте или да??!?!

доктора
доктора
10 април 2020 19:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
смях в залата
смях в залата
10 април 2020 19:35
Гост

покажи ми как и тогава ще преценя дали има смисъл да го правя 🙂

г-н Калънев
г-н Калънев
10 април 2020 14:12
Гост

Щом има такива хора, трябва да имат някакви привилегии. Не може да са задължени всички да работят за началник.

Тартурев
Тартурев
10 април 2020 14:11
Гост

Свободните професии са много. Това ако се приеме ще е от полза и за художниците и за всеки работещ, като фрийлансър.

Пенова
Пенова
10 април 2020 14:11
Гост

Правилно решение на адвокатите. Дано това се приеме.

Nikolov
Nikolov
10 април 2020 14:10
Гост

Хаха…сладури. Знаете ли, че под „Свободни професии“ се има предвид и Дизайнери, организатори на събития… каква ли не творческа деност. Те са продиктували това си решение защото адвокатите са свободни професии ли? Спкойноооо…адвокатите от глад няма да умрат. Виж художниците и дизайнерите може и да го сторят…

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 14:20
Гост

Адвокатите имат много организации, които пазят гърба им. За съжаление за останалите хорица със свободни професии това не важи.

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 14:09
Гост

Меко казано цинично предложение в настоящата ситуация.

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 14:21
Гост

Опит да се възползват от нея. Обаче отново мислят единствено за себе си.

da be
da be
10 април 2020 14:00
Гост

А безплатни проституки, уиски Пади с лед и сода и „трева“ на аванта не искате ли? Я вземете да си оправите пропуска

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 14:22
Гост

Може, може. Колкото повече, толкова повече.

доктора
доктора
10 април 2020 19:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
da be
da be
10 април 2020 19:33
Гост

Ами не, мерси! Не съм фен на вкарването на предмети и органи отзад, за да минело нещо. Ама явно ти си фен и имаш такива нужди. ДЕЙСТВАЙ, г-н адвокат