Проблемът със свръхнатовареността на съдиите от Софийския градски съд е толкова сериозен, че те вече са на ръба да обявят стачна готовност, ако спешно не бъдат предприети мерки за преодоляването му.

Това става ясно от сигнал на съдия Любомир Василев от Гражданското отделение на СГС до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, който ще бъде разгледан на утрешното заседание на кадровия орган.

В сигнала си съдия Василев изброява редица мерки, които може да бъдат предприети, но не са. Пред „Лекс“ той посочи какво има предвид – не се откриват нови бройки, не се назначават нови хора първоинстанционните граждански и търговски състави, не е обявен конкурс за попълване на свободните места в СГС, сградният проблем на градския и апелативния съд не е решен, а вече няма кабинети, в които да бъдат настанени магистрати, не се променят съдебните райони, поддържат се „излишни съдилища“, като например военните, в които има по едно дело месечно. Отделно той прави съпоставка на броя дела в наказателните отделения на СГС и в други окръжни съдилища, където има по три дела месечно, а в градския по 12-13. В гражданското отделение на СГС има по 30 дела месечно на човек, а в други институции са по шест.

В сигнала питам ВСС като нямаш нито едно наказателно общо характер дело на месец, а само частни наказателни дела или като имаш три частни жалби, едно административно дело и едно, което прекратяваш, как си запълваш осемчасовия работен ден. Питам и какво е адекватното възнаграждение за пет пъти повече работа. Казвам им, че имам желание да заседавам в читалището в с. Мировяне, защото чух, че там е свободно и искам да ме назначат там“, заяви съдия Василев, потърсен от „Лекс“ за коментар във връзка със сигнала му. Каза и че не може да заседава, гледайки си постоянно часовника, за да не навлезе във времето на колегата, който ще ползва залата след него.

И добави, че той и колегите му вече са в стачна готовност заради неразрешаването с години на проблема със свръхнатовареността в СГС.

Съдия Василев поясни, че това не е първият му сигнал до ВСС. Писал е и преди, отново по темата за натовареността, но от друг ъгъл. Става дума за застрахователните дела, които са съсредоточени в София. И в тази връзка е попитал съвета защо трябва да гледа дело за счупена ключица на пострадал от Добрич или за други травми на хора от с. Арчар, Видинско, Ловеч, Петрич, Котел, Търговище и т.н.

Той обясни, че има няколко адвокатски дружества, които са се специализирали в такива дела. Те денонощно са пред спешните отделения, работят с полицията, хлопат по врати, на които има некролози и т.н., сподели съдия Василев.

Разказа и за случай, в който в съда пристигнали 50 застрахователни дела в кашони от един и същ адвокат.

Съдия Василев напомни за предложенията за изменения в Гражданския процесуален кодекс, изготвени от съдии от столицата, с които се иска промяна на подсъдността на този вид дела, така че те да се гледат по местоживеенето на ищеца.

Разбрах, че нещата са катастрофирали в работната група в Министерството на правосъдието, но има внесен законопроект от БСП, каза още той.

Не за първи път ВСС е сигнализиран за проблема. Преди няколко месеца 80 съдии от СГС изпратиха „отчаян призив“, както те самите го определят.

В него те казват следното: „Свръхнатовареността на съдиите от Гражданските отделения и Търговското отделение на Софийски градски съд (СГС) е дългогодишен проблем, който е констатиран многократно в множество доклади, анализи, изследвания и препоръки на най-различни органи и организации. Но въпреки това години наред все текат обсъждания на възможните му решения, което обаче само по себе си не съставлява негово решение. Този проблем, освен че поставя съдиите от СГС в стресова и неприемлива работна среда, несъмнено се отразява както на качеството на правораздаването, така и на неговата срочност.

С настоящото се обръщаме към Вас с отчаян призив за предприемане на незабавни и решителни стъпки за преодоляване на драстичния дисбаланс в натовареността между различните окръжни съдилища, като бъдат спестени по-нататъшни проучвания и обсъждания на въпроса съществува ли проблемът или не и се премине към неговото разрешаване“.

В призива си съдиите също правят съпоставка с тяхната натовареност и тази на колегите им от страната. Те определят като обществено неприемливо положението, при което съдии от едно и също инстанционно ниво получават на месец по около 5 дела, а съдии от гражданските отделения на СГС – по около 20 дела всеки месец и това положение продължава от години. „Няма как, освен като крайно несправедлива, да бъде оценена ситуацията, при която съдии от едно и също инстанционно ниво имат  висящи (неприключени) по 10-20 дела и съдии от същото ниво (тези от СГС) имат висящи по 200 – 300 (и повече) дела, което не е резултат от тяхното поведение при изпълнение на служебните задължения“, изтъкват магистратите.

Те обясняват, че нерешаването на въпроса за свръхнатовареността на СГС създава напрежение между самите съдии, а

„съществуващата безизходица провокира идеи за спиране на работата до нормализиране на постъпленията, преустановяване на образуването на нови дела и т. н. – все напълно непопулярни мерки, насочени единствено към принуждаване на компетентните лица да намерят решение“.

Предлагат откриване на нови щатни бройки, обявяване на конкурс за заемането им, разкриване на още места за служители и за съдебни помощници.

Писмото на съдиите до ВСС

Преди седмица Съдийската колегия на ВСС прие анализа за натовареността за миналата година. В него беше посочено, че най-голям е проблемът в столицата, където гражданските и търговските отделения изнемогват от дела.

По време на дебата членът на съвета Олга Керелска спомена за сигнала на съдия Любомир Василев и призова комисията по натовареност да изработи план със спешни мерки до края на годината.

На самото заседание бяха гласувани няколко такива – откриване на процедури за преместване по чл. 194 от ЗСВ, промяна на подсъдността на някои видове граждански дела, по-ритмично провеждане на конкурсите, преглед на съдебните сгради с възможност за изваждане на някои съдилища от Съдебната палата, нови граници на съдебните райони и др.

Членовете на колегията показаха, че в съвета има разбиране на проблема, въпросът обаче е доколко той ще успее да предприеме бързи действия.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ня#кой си от кухнята
ня#кой си от кухнята
06 юни 2018 9:29
Гост

Гражданските съдии сами са си виновни за застрахователните дела….Ако например по застраховка каско присъждаха обезщетения по цени на официални сервизи, а не по експертни заключения на смешни корумпирани вещи лица, щяха едно 30 процента от делата да не са им на главата….А сега, застрахователите плащат мизерни обезщетения, защото знаят, че ако се стигне до дело, съдът все ще отсъди по-малко от действителната цена…

Адвокат
Адвокат
04 юни 2018 18:49
Гост

Тъй като виждам, че са писали доста съдии, искам да ви питам – замислили ли сте се какво ще правят съдилищата в провинцията с липсата на вещи лица? Знаете ли, че чакаме с години за изготвянето на СМЕ и АТЕ по наказателните дела? Какво ще стане като ги затрупаме и с гражданските?

Възмутен
Възмутен
04 юни 2018 13:32
Гост

Само така. ВСС явно решиха, че като ни вдигнат заплатите с няма и 100 лева ще си мълчим и ще слугуваме безропотно.

Кал ма
Кал ма
04 юни 2018 13:16
Гост

Браво на този съдия. Дано и останалите съдии забият тъпана, защото проблемът не е само за тях, а за всички граждани и бизнес. Не се ло бие тъпана – няма как да мине информацията за да стигне до онези дебели глави, които отдавна трябваше да са разбрали че има проблем и да му намерят решение. Но уви, явно някой има интерес от бавното и тромаво правосъдие.

Anonimen
Anonimen
04 юни 2018 13:02
Гост

Защо беше нужно да се стига до тук? Сега като прекратиме заседанията и като почнат да се трупат още дела, съм сигурен, че вече ще се намери решение.

Anoni@men
Anoni@men
04 юни 2018 12:54
Гост

Може би някои изменения в ГПК наистина биха били полезни в случая.

Anonimen
Anonimen
04 юни 2018 12:50
Гост

Проблемът със свръхнатовареността си стои години наред. Само множество предложения за прекрояване на съдебната карта, за електронното разпределение на делата, а въпросът си стои нерешен.

Съдия
Съдия
04 юни 2018 12:57
Гост

Разбирането на проблема от страна на ВСС в случая е недостатъчно. Аз и колегите ми от СРС първи сигнализирахме за този проблем, но уви-глас в пустиня.