Комисията по натовареност към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура за преместване в Софийския районен съд по чл. 194 от Закона за съдебната власт.

Разпоредбата гласи: „(1) В случаите на закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи или при намаляване числеността на броя на заетите длъжности в тях съответната колегия на Висшият съдебен съвет разкрива съответните длъжности в друг равен по степен орган на съдебната власт по възможност в същия апелативен район и преназначава на тях без конкурс съдиите, прокурорите и следователите. (2) При взаимно съгласие за размяна на равна по степен длъжност на съдии в друг съд, на прокурори – в друга прокуратура, и на следователи – в друг следствен отдел, и при съгласие на административните им ръководители, те се преместват без провеждането на конкурс с решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет“.

Всички кандидати от слабо натоварени съдилища, които желаят да работят в СРС, могат да подадат заявление за преместване по чл. 194 ЗСВ в срок до 23 юни 2018 г.

В тази връзка комисията е уведомила с писма административните ръководители на всички районни съдилища в страната, чиито щат е повече от две длъжности „съдия“, за старта на процедурата.

Софийският районен съд е свръхнатоварен и спешно трябва да бъдат предприети мерки за преодоляването на този проблем, изтъкват от комисията. И още: „Софийският районен съд разглежда 27% или 1/3 от делата на районните съдилища. През миналата година броят на съдиите в СРС по щат е бил 194, а средната месечна натовареност по щат на един съдия е 64,69 броя дела. За сравнение – средната натовареност по щат, по брой постъпили дела за 2017 г. в останалите районни съдилища е 39,79 брой дела месечно на един съдия“, се казва в съобщение от ВСС.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
15 юни 2018 12:28
Гост

Ха сега да видим къде ли ще настанят съдиите в София? Май ведомствените жилища са заети.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2018 12:52
Гост

Това им е последен проблем. Всеки от тях може да си позволи свободен наем. А и нали ВСС ще затяга режима.

Друг колега
Друг колега
15 юни 2018 18:09
Гост

Вероятно ще бъдат софиянци, които се завръщат у дома. Останалите не виждам какво ще ги мотивира да кандидатстват.. Освен перничани може би.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2018 12:25
Гост

Мисля, че задължително трябва да се проведе конкурс.

Магистрат
Магистрат
15 юни 2018 12:27
Гост

Напротив. Така ще стане по-бързо, а ние имаме нужда от подкрепа в случая.

Магистрат
Магистрат
15 юни 2018 12:24
Гост

Преместването на колегите в София ще ни улесни много. В момента сме свръхнатоварени.

kolega
kolega
15 юни 2018 18:12
Гост

Освен за неколцина софиянци, заточени по разпределение из провинцията, не виждам защо някой друг ще иска да се мести. За едни дребни пари като надбавка, които ще се погълнат от по-високите цени в София.. А като „бонус“ остават кошмарния трафик и паркиране и тормоза от журналисти.. Ако съм пропуснал нещо – допълнете.

kolega
kolega
15 юни 2018 18:14
Гост

Под „разпределение“ в коментара си имам предвид „класиране“, разбира се, изразих се неточно.