На първото си заседание за 2019 г. – на 16 януари, Прокурорската колегия ще излезе със становище по Стандартите за независимост на съдебната власт, които бяха приети от Съдийската колегия в края на октомври миналата година.

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл предложение за обсъждането им и за приемане на процедура за публична реакция при засягане на независимостта на прокурори и следователи.

В стандартите са залегнали принципни положения за защита на независимостта на магистратите. Документът е от 42 страници, като в него се посочват видовете натиск – външен и вътрешен, какви са рисковете, с които се засяга независимостта, кой реагира при възникването им, отправени са и препоръки за законодателни изменения във връзка със защитата на независимостта на магистратите.

Едно от предложенията е да се помисли дали намесата в работата на съдебната власт, като атаките, заплахите, неправомерното влияние или сплашването на съдия или прокурор във връзка с изпълнението на служебните му задължения да се определят като престъпление против правосъдието.

Тази препоръка притесни някои от членовете на СК на ВСС, но все пак тя не отпадна от стандартите.

Друго предложение е нормативната база да се промени така, че мерките за защита на магистратите да обхващат и техните семейства, когато е застрашена личната им безопасност.

До момента членовете на Прокурорската колегия не са изразявали становище по документа.

Колегията ще продължи с обсъждането на организационни въпроси, свързани с пилотното закриване от 1 януари 2019 г. на 11 районни прокуратури в градовете Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

На тяхно място са открити териториални отделения, като тези в Белоградчик и Кула са към районната прокуратура във Видин. Териториалните отделения в Дряново и Трявна пък са към РП-Габрово, ТО в Тервел е към РП-Добрич, това в Ардино – към РП-Кърджали, Брезник и Трън минаха към РП-Перник, Мадан и Чепеларе към РП-Смолян, а Тополовград към РП-Ямбол.

Прокурорската колегия предприе и редица други мерки във връзка с преобразуването на тези органи – уреди статутът на служителите, преназначи прокурорите, закри бюджетни сметки и т.н.

Сега Сотир Цацаров представя на вниманието на кадровиците своя заповед за организационното осигуряване на закриването на тези 11 районни прокуратури и създаване на съответни териториални отделения, свързана с утвърждаване на изменения и допълнения на правилата за случайно разпределение на преписките и делата, инструкцията за деловодната дейност и документооборота в прокуратурата и други вътрешни актове.

Наред с това за обсъждане са поставени и редица текущи теми, свързани с атестиране, конкурси, дисциплинарни производства и администрация.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 януари 2019 14:10
Гост

Цацаров, ти си на ход. Да видим какво ще измъдрите по въпроса за атестирането.

Пострадал
Пострадал
10 януари 2019 14:07
Гост

Ореваха света с тяхната независимост. А нас кой ще ни предпази от подкупните магистрати!

Анонимен
Анонимен
10 януари 2019 14:06
Гост

Време е вече районните прокуратури да се закрият. Това е стъпка към реформа на съдебната карта.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2019 14:05
Гост

Намесата в работата на съдебната власт е престъпление против правосъдието.