Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не само, че не е изпълнила задължението си по закон да отстоява независимостта на съдебната власт, но и с позицията си по казуса с Джок Полфрийман се е включила в безпрецедентния натиск над съдебния състав, постановил предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец. Това заявява Управителният съвет на Съюза на съдиите в становище, изпратено до медиите (Пълният текст на становището на ССБ).

То е следствие от позицията на Съдийската колегия от вчера, в която членовете ѝ изразиха безпокойство от ескалиращото обществено напрежение след освобождаването на Полфрийман и заявиха, че са съпричастни към болката и страданията на близките, като споделят тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта.

„Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта ѝ, определя състава и организацията на работата на съдилищата, прокуратурите и следствените органи и обезпечава финансово и технически тяхната дейност, без да се намесва в нейното осъществяване. …Вие не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство“, заявяват от ССБ на кадровиците. Като посочват, че това руши устоите на правовата държава, на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

С становището се казва, че е недопустимо точно членовете на ВСС да „споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани или партии.

„Обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове са не само допустими, но и желани в едно демократично общество. От друга страна личните нападки и заплахи към съдията или съдебния състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими. Именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция – Висшия съдебен съвет, тъй като само по този начин се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда“, пише съсловната организация.

Според ССБ с така изразената от Съдийската колегия позиция „българският съдия получава ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване“.

Те посочват, че това е в разрез с всички общоприети в световен мащаб основни принципи на всяка демократична правова държава.

„В същото време представляват и грубо неизпълнение на служебните Ви задължения“, пише ССБ на кадровиците и по своеобразен начин към призовава към оставка: „Считаме, че ако изпълнението на тези служебни задължения е непосилно за Вас, разпоредбата на чл.27, ал.1 ЗСВ вр.чл.130, ал.8, т.1 от КРБ дава възможност за достоен изход“.

Становището не е подписано от председателя на съюза Калин Калпакчиев, който ръководи съдебния състав, постановил предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Вчера казусът претърпя ново развитие след като главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Върховния касационен съд искане за възобновяване на делото за освобождаването на австралиеца и връщането му в затвора до произнасянето на съда.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
25 септември 2019 18:35
Гост

Недопустимо е ВСС да излиза с такова политическо становище! Това е административен орган, не политически клуб!

Несъгласен
Несъгласен
25 септември 2019 18:39
Гост

Напротив, ВСС най-сетне излезе с едно смислено и смело изявление и пое отговорност за едно безумие, което се случва в съдебната система!

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 10:16
Гост

Ако беше официален клуб на представителите на Пеевски в съдебната система можеше да излязат с такова становище. Но те са призвани да изпълняват функцията по защита на независимостта на съдебната система, а не по защита на интересите на Пеевски и затова такова становище е недопустимо! Още повече това са юристи, а не семкаджии и знаят, че съдебните актове винаги трябва да се уважават, въпреки че потчи винаги едната страна (загубилата) им намира кусури.

Мими
Мими
25 септември 2019 16:25
Гост

ССБ продължават да си вкарват автоголове. Вместо да се снишат, че положението с това определение е достатъчно омазано, те съвсем неадекватно врещят, че никой не харесва постановения акт. Смешно и жалко.

Марто
Марто
25 септември 2019 18:41
Гост

А Вие, Мими, чели ли сте НПК? Защото от думите Ви личи една голяма некомпетентност. Къде е проблемът с определението? Абсолютно законосъобразно и издържано е.

Мими
Мими
25 септември 2019 18:58
Гост

Право седи, криво съди. Какво му е наред на това определение? Съставът е безпристрастен? Фактите сочат на единствения логически извод, че убиецът се е поправил в затвора? Осъзнал е вината си, която упорито до последно отричаше, вкл.публично в интервюта? Заличаването на последиците от нарушенията в затвора заличават и извода, че този престъпник е превъзпитан? Наложени са контролни мерки? Съдия от състава и убиецът са номинирани от едно и също НПО за награди, като мнение на шефа на това НПО не е основният аргумент за формиране на вътрешното убеждение на състава? Друг съдия от състава също няма нищо общо с това… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 10:21
Гост

Това, че една и съща НПО през годините 2 различни лица за 2 различни награди – прави тези 2 лица свързани, а едното лице предубедено?! Като за ПИК-журналистика сравнително добра логика, но като за нормален човек – дори малките деца ще се сетят. И съвсем между другото – да знаете някой друг затворник, завършил висше образование в затвора? Жалко, че успяхте да ни убедите с „аргументите“ си – в такъв случай може да пуснете голи снимки на членовете на състава, това доказано работи при вас.

Искра Искренова
Искра Искренова
25 септември 2019 14:18
Гост

Изключително аргументирано становище. ВСС не просто използваха трагедията за субективни цели, но и сипаха сол в раните на опечалените близки.

Стойчо
Стойчо
25 септември 2019 14:17
Гост

Този път ССБ са прави, а всеки следващ ВСС е по-зле от предишния – последният е на най-ниско ниво за съжаления. Обаче така ще бъде вече …

Човек
Човек
25 септември 2019 13:33
Гост

Цацаров загрижен за общественото негодувание! Къде беше, когато хората не искаха Гешев? Или пак прах в очите на хората и лъскане на имидж.

Призив
Призив
25 септември 2019 18:43
Гост

Прокуратурата ни завладя. Вече всичко свърши, може спокойно да емигрираме.

извън правото
извън правото
25 септември 2019 13:10
Гост

с това решение тримата съдии направиха най-големия подарък на Цацаров, Гешев и хрух! цялата политическа обстановка се нагнети дотолкова и то срещу съда, че тези … да не използвам квалификации… получиха легитимация. не разбирате ли какво направихте, Калпакчиев?

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 13:13
Гост

Защо само Калпакчиев визирате, а не целия съдебен състав? И какво според Вас трябваше да стори състава, може би да се съобрази с улицата?

калин
калин
25 септември 2019 13:14
Гост

За съжаление съм съгласен. Поведението на ВСС обаче е позор! Този състав получи заплахи – нито дума от ВСС. Обиди – нито дума от ВСС. Дори и да не са прави, ВСС трябва да брани независимостта им. Трябва да каже ясно, че дори съдиите, които постановяват „грешни“ актове не може да бъдат обиждани, нападани и подложени на какъвто и да е натиск! А те написаха тази псевдопозицийка. Тежко ни горко с Гешев и такув съвет

по правото
по правото
25 септември 2019 13:31
Гост

а какво ще кажеш за мотивите на цацаров да иска възобновяване? не са ли те пълно безобразие?! не било определение, ами било решение, разбираш ли… възобновяване на над 95 от УПО ли да искаме сега? срам!

Кръстьо
Кръстьо
25 септември 2019 18:42
Гост

Съдията трябва да правораздава според правото и морала, не да си прави сметки дали и как ще зарадва този или онзи политически кукловод или мафиот.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 12:51
Гост

Тъжното в случая е не толкова наглата намеса, а по- скоро, че за това се използва човешка трагедия.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 12:54
Гост

Като дадеш на хората зрелища, даже и от хляб няма нужда. А има ли овче стадо винаги ще се намерят вълци.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 12:26
Гост

Кратко, ясно и точно казано! Задкулисието в съдебната ни система, воглаве в Цацаров и останалите слуги на Пеевски иска точно по този начин да подчини съдиите: „българският съдия получава ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване“

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 12:17
Гост

Естествено, че ще има напрежение след това решение на САС.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 12:39
Гост

Пълни глупости! В коя нормална държава общественото мнение влияе на съдебни актове.