Съюзът на съдиите в България изрази загриженост по отношение на препоръката намесата в работата на съдебната власт, като атаките, заплахите, неправомерното влияние или сплашването на съдия или прокурор във връзка с изпълнението на служебни задължения да се определят като престъпление против правосъдието. Препоръката е залегнала в Стандартите за независимост на съдебната власт, приети от Съдийската колегия на заседанието й във вторник.

Правната действителност в България в недалечното минало е позволявала преследване по наказателноправен ред чрез повдигане на обвинение от общ характер за обида и клевета срещу длъжностни лица, което е направило възможно и използване на наказателната репресия срещу журналисти и медии, неудобни за актуалните тогава властимащи. В този смисъл изразяваме своята загриженост от възможното повторно допускане на подобни практики. Мислимо е предвиждането на други ефективни средства за защита в случаите на тенденциозна и злоумишлена критика, основана на изопачаване и/или невярно отразяване на факти“, казват от Съюза на съдиите в изявление по повод приетия от СК на ВСС документ.

От съсловната организация отбелязват, че стандартите по задълбочен и обоснован начин разглеждат всички аспекти на независимостта на органите на съдебната власт, като се основават на утвърдените в правовите държави и в международен аспект критерии. Добавят, че високо оценяват усилията на членовете на съвета, разработили стандартите и изразяват надежда, че те ще бъдат неотклонно прилагани в практиката на Съдийската колегия.

Според ССБ обаче кадровият орган е трябвало да подложи на обсъждане със заинтересованите страни – магистрати, професионалните им организации, държавни органи и медии.

Такова обсъждане само би допринесло за отчитане на всички гледни точки и възприемане на стандарти и критерии за тяхното спазване от всички отговорни действащи лица. По този начин би могло да се избегне или допълнително аргументира предлагането на решения, които не се възприемат еднозначно, каквото се явява, например, препоръката към законодателя за прилагане на средствата на наказателното право“, посочват от ССБ.

Съсловната организация изразява готовност да участва в диалог със съответните държавни органи и медии за утвърждаване на стандарти по въпросите „за границите между допринасящата за добросъвестното информиране на обществото критика към работата на съдебната власт и злонамерените атаки, както и за възможните средства за защита в случаите на неприемливи посегателства срещу съда“. Според Съюза на съдиите въпросите имат пряко значение не само за отчетността на съдебната власт, информираността на гражданите и изграждането на общественото доверие в ефективно работеща съдебна система, но и за развитието на свободна и честна медийна среда в България.

В този смисъл те са от особено съществено значение за съдебната власт и медиите, но най-вече са значими за обществото, заявяват от съсловната организация.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Магистрат
Магистрат
27 октомври 2018 23:38
Гост

Нека, когато ССБ казва, че излиза със становище, да бъде така добър да каже и като как е прието. Винаги ми е било много любопитно.

Мунчо
Мунчо
26 октомври 2018 12:35
Гост

Сега остава само ССБ да предложи конкретни средства за защита при тенденциозна и злоумишлена критика, основана на изопачени факти.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 16:16
Гост

Не , ССБ няма да предложи нищо. Нивото им не надхвърля това да дребни политици , дори са по-зле и от тях , защото политиците поне разбират от политика , а ССБ са политикани аматьори . Много интересно кое е това човече , което всеки път бълва безсмислици ……

Възмутен
Възмутен
26 октомври 2018 12:18
Гост

Голям шум се вдигна около тази съдийка. Не можа ли да излезе с изявление и да се защити като голям човек. Ама нали от гилдията са свикнали някой друг да ги дондурка да им отстоява правата.

Магистрат
Магистрат
26 октомври 2018 12:14
Гост

Съдебната власт трябва да е независима. А всяко посегателство върху изпълняващите я е грубо намесване в неприконовеността й.

Анелия
Анелия
26 октомври 2018 12:12
Гост

Чудесно е, че ССБ се основават на утвърдените в правовите държави и в международен аспект критерии. А какво се случва в чужбина, когато магистрат вземе подкуп.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 12:09
Гост

Волене, каква работа ни отвори само. Но не ти е за първи път.