Сайтът на Министерството на правосъдието се срина седмица след като блокира работата на Търговския регистър, който е под неговата шапка.

От МП не коментират какъв е проблемът със сайта, а само казват, че няма да е достъпен до 13 ч. Час и половина след поставения срок той започна да се възстановява.

Специалисти, до които се допита „Лекс“, обаче обясниха, че грешката, за която излиза съобщение при опит да бъде зареден сайтът, показва, че уеб сървърът, на който е той, изобщо не работи. Самото съобщение за проблема пък е генерирано от прокси сървър.

Той също беше изключен малко по-късно и на адреса на МП вече не се показва никакво съобщение.

„Най-вероятно сривът се е получил след неуспешно инсталиране на SSL сертификат на сайта на министерството. Този сертификат криптира връзката между сайта и потребителите, но до момента сайтът на МП не е имал такъв. По правило инсталирането на сертификата би трябвало да се извърши във време, когато сайтът не се използва и след многократно тестване, за да не се получи подобен срив“, обясни за „Лекс“ експертът по киберсигурност Станислав Атанасов.

Според информация на vevesti.bg пък премиерът Бойко Борисов е извикал правосъдния министър Цецка Цачева на спешна среща.

Само преди ден Борисов намекна, че ще освободи шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заради продължаващия вече седмица проблем с Търговския регистър.

Междувременно от Агенцията по вписванията съобщиха, че вече е възобновено подаването на данни от Търговския регистър към т. нар. среда за междурегистров обмен (RegiX), която поддържа Държавната агенция „Електронно управление“. „Това улеснява значително сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до RegiX“, обясниха от ведомството.

И за пореден път заявиха, че работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра продължава, предприети са мерки да няма сривове в инфраструктурата на ТР, както и за устойчивата работа на останалите регистри.

„Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица“, посочват още от АВ.

В момента Търговският регистър позволява да се извършват само справки за актуално състояние по ЕИК на търговец, както и търсене по ЕГН.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 август 2018 19:05
Регистриран

Нека си кажем истината-чрез ЕГН не следва да се борави в публичен регистър, но друг начин засега няма.Според мене е необходим общ персонален код за достъп до обществена публична информация .Друг-за достъп до търговски, трети за достъп до икономически, и т.н.По-важното е друго-има атака срещу управляващите на всички нива.А защо ли-ами ето защо : насложилите се отдавна проблеми, възникнали дори и по време на председ-то на ЕС от РБ, сега се проявяват вкупом, за полезна обществена цел-те просто прябва да се РЕШАВАТ, а не да се прикриват.А ходенето до Брюксел да се остави само на единични персони. Тук е истината.Родните… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
18 август 2018 6:18
Гост

Нека си кажем Истината: Тетка Татева не се справи и с този държавен пост, поради е време да ходи да затваря буркани в Плевенско.

Алена
Алена
17 август 2018 16:46
Гост

Какво невероятно тъпо съвпадение със срива на ТР! Разбира се, има връзка, защото всички институции са юрнати да си оправят ИТ бакиите и в престараването стават такива гафове. Със сигурност не е атака отвън, а чисто кибер нещастие.

Оптимист
Оптимист
17 август 2018 13:09
Гост

Защо ли не се учудвам, че сайтът не работи. Най-добре да пробвам утре. То пък е почивен ден.

itadmin
itadmin
17 август 2018 13:07
Гост

Използването на SSL сертификат е нужно, ако си собственик на електронен магазин или на сайт, който изисква от потребителите въвеждане на лични данни. Защо им е на министерството? Още повече инсталирането му въобще не е трудно.

Анонимен
Анонимен
17 август 2018 13:14
Гост

Вече всички браузъри индексират сайтовете без SSL сертификат като несигурни, независимо каква информация има на тях. Въпрос на имидж е да имаш такъв сертификат, особено за държавна институция… Инсталирането ми при сложната архитектура на държавните сайтове не е проста работа

Възмутен
Възмутен
17 август 2018 12:31
Гост

To и сайтът на на Търговския регистър щеше да е достъпен до 24 часа.

Георги
Георги
17 август 2018 12:29
Гост

Цецка Цачева каза, че се отпускат 4 милиона за сигурността на Търговския регистър. Дано парите се оползотворят разумно и повече да не се случват такива сривове.

Минувач
Минувач
17 август 2018 12:26
Гост

Умрял е уеб сървърът, въпросът е как – нарочно или случайно.

С нещо да помагаме
С нещо да помагаме
17 август 2018 12:35
Гост

Аз не зная какви хора обслужват тези сървъри, но или са некадърни, или нарочно саботират. Може ли да се допусне сървър на министерството да е недостъпен? Задължително трябва да има Backup Server, който да се включи при нужда, докато се отстрани повредата.

Спец
Спец
17 август 2018 12:09
Гост

Или е ретрограден Меркурий, или вече е умишлена атака.

Анонимен
Анонимен
17 август 2018 12:25
Гост

по скоро второто