Готовност БСП да обсъди и да внесе предложения на прокуратурата за промени в законодателството, които ще помогнат срещу войната по пътищата, битовата престъпност и подобряване на ефективността на разследването, но и искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев, въпроси за червения конец на ръката му и цитати от Библията. Така преминава двучасовата среща на обвинител №1 и заместниците му с депутатите от левицата.

Засега тя е последната от поредицата му разговори с депутатите, които последваха след писмото му до всеки от тях, в което призова за диалог между властите и всеобхватна правна реформа (повече виж тук).

Срещата, както и предишните, започна с думите на Гешев, че в Народното събрание трябва да бъде чут гласът на практикуващите юристи и на академичната общност, за да може да бъдат направени ефективни промени в законите. Той даде пример с палиативни изменения, които реално не решават проблемите, а последиците от тях и са без резултат. По думите му след като беше предвидено лишаване от свобода за шофиране в пияно състояние или след употреба на наркотици, масово извършителите получават условни присъди, които те предпочитат пред по-лекото наказание „пробация“, което обаче ги превъзпитава като ги ангажира с подпис при пробационен служител и „копане на градинки“.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък му отвърна, че не може да се оплаче от липса на диалог с НС и изброи колко пъти е участвал в заседания на неговите комисии през последните две години. „За да има диалог, трябва да има чуваемост. На тези срещи това го нямаше, не се говореше за проблемите на гражданите, а за хладилници и оставки“, отговори ѝ Гешев.

„Нека да проведем по-конкретен разговор и да спрем с лозунгите“, каза Нинова и поиска да чуе какви са предложенията на прокуратурата за промени в законите и се ангажира БСП да ги обсъди. Главният прокурор ѝ напомни, че те са изпратени на депутатите преди повече от две години, но до днес няма отговор по тях. Както е известно, през 2020 г. прокуратурата представи промени в Наказателния кодекс (НК), с които да бъде допуснато отнемането на колите на всички шофьори, за които бъде доказано, че са карали с над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотици. Други от предложенията предвижда наказания от 15 до 20 години затвор или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на пътя, когато престъплението е извършено при шофиране с над 2 промила алкохол; след употреба на наркотици; без шофьорска книжка или при превишаване на скоростта с повече от 50 км/ч (повече за законодателните идеи на прокуратурата виж тук).

Нинова поиска от Гешев с екипа му да прегледат отново предложенията си и да видят дали са актуални и да ги дадат на БСП. Но от престъпленията на пътя, тя обърна разговора към друга тема – „задкулисието“ и „паралелната държава“. Нинова изброи десетки сигнали за злоупотреби с публични средства, подавани от БСП, по които няма отговор от прокуратурата. „Премахването на задкулисието и паралелната държава – това е моделът, който трябва да бъде променен“, каза тя.

„За задкулисието мога да ви кажа – дайте да решим причините. Всичко, което сочите, са следствията. Започвам да си мисля, че тази ситуация устройва всички – да правим промени, които не дават резултат, за да може да се краде, да липсват милиарди. Това е моето усещане като гражданин, а не като главен прокурор“, отговори Иван Гешев.

Както и при всяка от предходните си срещи с депутатите, той подчерта, че инструментариумът, с който разполагат магистратите, е неефективен. „Давате на съдебната власт лъжица и казвате – изкопайте канал до Бургас, а като не стане, казвате, че е виновна  съдебната власт“, каза главният прокурор.

Шефът на следствието Борислав Сарафов заяви, че назряла необходимостта от нов НК и посочи, че в МВР няма случайно разпределение на дела, въпреки че е регламентирано в закона, а е мощна антикорупционна мярка. Гешев пък изтъкна проблема с липсата на експерти и напомни, че няма Закон за вещите лица, няма и Закон за лобизма. Посочи и че по чл. 282 НК, който изисква специална цел на престъплението по служба, „посмъртно няма как да бъде осъден никой“.

„Добронамерено сме тук за този разговор, но да кажете, че целият проблем с липсата на справедливост са лошите закони и лошите депутати… на там вървите. Не така“, репликира го Нинова.

Когато срещата вървеше към края си, думата взе Явор Божанков от БСП, който заяви, че след като се е запознала с докладите на Гешев левицата е стигнала до извод, че „държавното обвинение под ваше ръководство е особено активно по едни случаи и особено пасивно в други“ и „отказите за образуване на досъдебни производства са големият проблем“. „Стигнахме до извода, че е необходима не само системна промяна, но и персонална и поискахме вашата оставка“, заяви той.

Божанков коментира, че Иван Гешев през последните дни е особено активен медийно. „Последните ви медийни изяви затвърждават извода ни, че за вас г-н Гешев има добри и лоши олигарси, такива, които трябва да се разследват, активно и които не трябва. Нашите тези са за орязване на правомощията ви, за ефективно разследване и реформа, която да доведе до вашата оставка“, продължи Божанков. Той заяви, че от работата на прокуратурата няма резултати, а само медиен шум. „Няма как да не ни тревожи, че говорите за работа на макс на престъпните групи, без да давате конкретни цифри и опитвайки се препишете проблема на законодателната власт, а за нас е очевидно, че няма пречка да разследвате ефективно, но говорим за една самоцензура, която си налагате вие като главен прокурор“, каза депутатът от БСП.

„Няма как да коментирам политическо изказване с юридически термини. Вашето изказване не почива на Конституцията и законите на страната. Има разделение на властите и аз не бих си позволил да поискам вашата оставка, защото това би било пряко нарушение на Конституцията“, отговори му Иван Гешев.

И продължи: „Това е принципният отговор на вашата политическа реч, от която няма друг ефект, освен да задълбочава проблема с липсата на диалог и взаимодействие между властите. Аз ще продължа своите усилия за работа в интерес на гражданите с необходимото търпения. Христос е казал на фарисеите: „Моето дълго търпение ще победи вашето лукавство“.

Кристиан Вигенин направи анализ на писмото на Гешев до депутатите и заяви, че като специалист по дипломация го е чел 3-4 пъти, за да разбере какво иска да им каже главният прокурор. И направи следният прочит: „Ангажирайки нас, искате да спрем да ви критикуваме, да се обърне взаимодействието и да се говори не за това какво вие правите, а какво в бъдеще може да се направи. Разбирате, че това няма как да стане. Причината е в усещането за избирателно правосъдие, то е съвсем осезаемо“. И попита главния прокурор как конкретно си представя сътрудничеството на депутатите с прокуратурата.

Иван Гешев отговори, че никой в държавата не е подложен на по-голяма критика от него и той не иска критиките срещу него да спрат. И очерта диалога така – експерти от прокуратурата, съда и следствието и научни работници да участват в работни групи и кръгли маси в парламента.

На финала с обяснението „за разведряване на обстановката“ Явор Божанков попита Иван Гешев дали е вярващ, убеден християнин ли е и чел ли е Библията, заради това, че я цитира, а на ръката си има червен конец.

„Никой не може да прецени дали е вярващ. В едно интервю казах нещо – че всеки вярващ човек е инструмент на господ, а той знае каква цел е поставил пред него. Не съм чел цялата Библия, някои неща ми се губят. Мисля, че съм вярващ, ама дали съм вярващ не мога да ви кажа – не знам“, беше отговорът на Гешев.

Божанков обаче не дочака отговора на Гешев до край, защото напусна зала “Запад” на парламента.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 ноември 2022 11:22
Гост

Божанков е дишал райски газ. И то много.

Гешев е позор
Гешев е позор
02 ноември 2022 9:59
Гост

Кухата каскетна лейка продължава да се държи като политик, както и да държи опънат чадържа над престъпниците, които го инсталираха на поста.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2022 8:19
Гост

Като видях кой задава въпросите от БСП и с какви Гугъл-претоплени теми се занимават тези титани соц.юристи, Гешев е класа. Все едно му правеха реклама. Браво, другари и другарки! Все пак бяхте в онова управление на ПП, а сега видния юрист от челните редиците на БСП е Министър и той съд. реформа прави.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2022 10:00
Гост

Гешев може да е класа само в областта на селския туризъм.

политнекоретни въпроси
политнекоретни въпроси
02 ноември 2022 7:36
Гост

А докъде стигна разследването по осемте джуджета, и прокурорската банда за рекет, изнудване, заплахи, закани и кражби. Как коментирате случилото се-че синът на изнудения получи достъп до хемодиализа, след плащане на подкупа-вж видеото осемте джуджета? За мен е пълен потрес, че прокуратурата може да влияе на лечение, и животоспасяваща процедура да почне, веднага след извършването на престацията на подкупа. Друг въпрос-какво става с откраднатото злато-35 кг злато изчезна, та се невидя. Също толкова потресаващо е описаното в първото видео-прокуратурата се задейства, след дадения подкуп, в сума, посочена във видеото. Три години минаха от разкритията-ако изнесеното е истина, е редно да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2022 8:57
Гост

Задъхал си се! Почини си малко! Христо Иванов ще оправи работата … като през 2015-та.

Бъдещ съдия
Бъдещ съдия
01 ноември 2022 21:27
Гост

Да припомня, че Нинова трябваше да се яви на разпит в СРП. Но в СРП потулиха случая, тъй като с политик работа да си нямаш.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 20:50
Гост

Така или иначе от известно време Гешев е във вихъра си…, а с тези седянки направо му изписват веждите…!!!

Психея
Психея
01 ноември 2022 20:46
Гост

Ако се абстрахираме от нелепото поведение на Божанков, глупавите декларации на Нинова и т.н., не става ясно защо никой от политиците не се опита да вникне в предложенията на прокуратурата за законодателни изменения. Тези депутати живеят на друга планета ли? Неадекватно поведение. Чудя се въобще как имат гласоподаватели.

Албански реотан!
Албански реотан!
01 ноември 2022 20:45
Гост

Говорещата плешива глава дали стопля, че вече е пътник и е пожертвана пешка в играта за властта! Нима си мисли, че хиените ще изпуснат кокала, който им е под носа.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
01 ноември 2022 20:22
Гост

Мечтата му е една мега работна група за изцяло нов НК и НПК, да работи една година, през която всеки да хвърля фантасмагории като предложения и никой да не пита вече за оставката.

Лебед
Лебед
01 ноември 2022 20:47
Гост

А вие защо биете негрите?

OMG
OMG
01 ноември 2022 20:20
Гост

И за какво беше цялата гмеш? Нещо конкретно да излезе от срещите с БВ, ГЕРБ, ДПС и БСП. Някой да си качи рейтинга? Да не говорим пък за интересите на българските граждани, за които уж припира Гешев.

Миекащия Бооанков
Миекащия Бооанков
01 ноември 2022 20:02
Гост

Явор Бажанков има и един ден трудов стаж като юрист?
За един приятел питам…

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 19:51
Гост

Явно тук не е пуснал сълза като на срещата с ДПС да ги омилостиви

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 19:35
Гост

Божанков се опитва да заеме мястото на Зарков като юридическо острие на БСП, но няма нито знанията, нито ерудицията на Зарков. Жалко, че е комунист това момче, а заради Корнела отиде при зеления чорап

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 19:52
Гост

Божанков има още много да учи, сега е като едно пале около Корнела

спри кранчето
спри кранчето
01 ноември 2022 19:33
Гост

Трябва някой да каже на Гешев, че прекален светец и богу не е драг, щом ще си говорим в този стил. Интервюта, срещи с депутати, с майки, с цигани и с който се сетиш. Прекалява и започва вместо да си прави добър пиар да постига обратния ефект. От чешмата тече Гешев.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 19:54
Гост

И да ми кажат, той не слуша. Как беше оная приказка – ни се води, ни се кара. Ей това е това, което имаме като гл.пр.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 19:29
Гост

Хм, струва ми се, че Гешко се беше притеснил нещо, зачерви бузки

божанката като божинката
божанката като божинката
01 ноември 2022 19:15
Гост

Божанката и той като паленце скача. Добре почва и после изпростява с червения конец, само олеква

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 19:14
Гост

Единственият ми коментар е: Господи, Исусе Христе!