Справянето с миграционния натиск е общ ангажимент на България и Турция и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция и трафика на хора. Около тази позиция са се обединили по време на срещата си в Анкара главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу. Двамата са откроили добрите професионални контакти между правоохранителните и правоприлагащите институции на България и Турция, които благоприятстват развитието на двустранните отношения, съобщиха от прокуратурата.

Обсъдени са били и бъдещи съвместни действия по противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора през общата граница на двете държави. „Трябва да насочим своите усилия към по-решителни и навременни действия в решаването на тези проблеми, както и активно да се противодейства на наркоразпространението и финансовите престъпления, в това число – прането на пари и виртуалните престъпления”, e казал Сойлу.

От своя страна главният прокурор e подчертал, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество със стратегическите партньори на Европейския съюз, каквато безспорно е Турция, както и целенасочени действия по разкриване на организаторите на каналите за нелегална миграция. Иван Гешев e отбелязал, че прокуратурата е насочила своите усилия в предотвратяване на тези престъпления. Той e обърнал внимание на притеснителната тенденция за увеличаване на миграционния натиск над страната, което е довело и до няколко фатални инцидента със загинали полицаи. Гешев e потвърдил ангажимента на прокуратурата за проактивни съвместни действия с участието на българските служби за сигурност в борбата с нелегалната миграция.

В срещата на главния прокурор с турския вътрешен министър са участвали и началникът на отдела за противодействие на тероризма и генерален командир на жандармерията, шефът на турската национална полиция и ръководителят на отдела по миграция.

Главният прокурор се е срещнал и със зам.-министъра на правосъдието Зекерия Биркан. „Между България и Турция има дългосрочно сътрудничество, включително в правосъдието”, е казал Биркан. Той е посочил, че един от приоритетите на неговата институция е поддържането на тесни и ползотворни контакти с българската прокуратура по линия на наказателното преследване на лица, извършили престъпления с трансграничен характер, както и  борбата с тероризма.

Иван Гешев отбелязал, че между институциите на двете държави има изградени приятелски отношения, дължащи се на взаимното доверие и професионализма, а постигнатите успехи до момента били добра основа за надграждане на това сътрудничество, което е в интерес на противодействието на престъпността.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Асен
Асен
12 януари 2023 14:32
Гост

Поредното посещение на Гешев с цел пиар.

Сирк Дьо каскет!
Сирк Дьо каскет!
12 януари 2023 10:45
Гост

Много му се радват на нашичкия! Явно и там е показал някой и друг номер от селската клоунада!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 януари 2023 16:28
Гост

Те вече са с развит и изтънчен вкус, нали си имат Ердоган, който ги забавлява, вършеейки в Турция като лисугер в курник.

Джери
Джери
12 януари 2023 10:34
Гост

Вече ще спя спокоен, щом Гешев е уредил въпроса. А и вероятно около столичната ЖП гара ще се изчисти и по Мария луиза няма да се мотаят мигранти и цигани, които се чудят каква глупост да свършат.

Дичо
Дичо
12 януари 2023 14:33
Гост

Надали ще успеят. Така е от години.

Канолина
Канолина
12 януари 2023 10:33
Гост

И каскета, като Винету – ходи да се снима и да обяснява как всичко ще се нареди.

Лозан
Лозан
12 януари 2023 14:34
Гост

Царе са на приказките, ама на действията…

Анонимен
Анонимен
12 януари 2023 10:33
Гост

Тези въпроси трябва да се обсъждат на ниво държавни глави и на ниво министри, според мен поне. Гешев не е никакъв в този спор.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2023 10:32
Гост

И щото Гешев се е изпляскал да се снима та ще оправим кризата с миграцията в европейски мащаб.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2023 10:32
Гост

Чакай да видим на изборите в Турция, които още не е ясно кога ще се проведат, че оня сатрап Ердоган чака да види как да изклати опозицията. Ама чакайте да видим на тях какво ще стане и тогава ще говорим за миграцията. Ердоган ползва мигранти за да шантажира Европа!

Шивиков
Шивиков
12 януари 2023 10:31
Гост

Бас ловя, че нищо няма да се промени

Михаил
Михаил
12 януари 2023 14:34
Гост

И аз така мисля.

Манов
Манов
12 януари 2023 10:31
Гост

Според мен Гешев се чуди с какво да си уплътни времето

Ники
Ники
12 януари 2023 14:35
Гост

Е, да не се е преработил.

Milenova
Milenova
12 януари 2023 10:30
Гост

Гешев е само един от хората, които трябва да са на подобна среща. Въпросът е защо там не е президент, министри на вътрешни и външни работи. А не зао Гешев е там!

Арнаудов
Арнаудов
12 януари 2023 10:30
Гост

И какво общо с този въпрос има точно Гешев?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 януари 2023 10:24
Гост

Все някой нещо трябва да направи по въпроса с мигрантския натиск, но това не е работа на главния прокурор.

Пашов
Пашов
12 януари 2023 10:33
Гост

Абсолютно