Определянето на критерии за индивидуализация на дисциплинарните наказания, залегнали в проект на вътрешни правила за дисциплинарната дейност на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, предизвика спор сред кадровиците.

Проектът на правилата трябваше да бъде обсъден днес, но дискусията се фокусира върху това дали с тях не се дописва Законът за съдебната власт, или само се очертава рамката, в която СК на ВСС да индивидуализира наказанието във всеки отделен случай. Освен това кадровици имаха забележки по конкретни текстове и заради това разглеждането на правилата беше отложено и до 22 март трябва да бъдат обсъдени всички предложения за редакции и допълнения.

Какво предвиждат правилата

Във вътрешните правила подборно за разписани критериите за това какво се има предвид под „системно неспазване на сроковете“, „действие или бездействие, което неоправдано забавя производството“, „неизпълнение на други служебни задължения“, както и „действие и бездействие, с което се накърнява престижът на съдебната власт“.

За системно неспазване на сроковете се предлага да се приемат случаите, в които нарушението е извършено три и повече пъти като ще се взима предвид неизготвяне на съдебния акт или неизписване на мотивите на съдебния акт в инструктивен или разумен срок; неспазване на сроковете за администриране на делата; неспазване на сроковете за насрочване и/или разглеждане на делата в инструктивен или разумен срок.

Действие или бездействие, което неоправдано забавя производството пък може да е нарушаване на сроковете за изпълнение на служебните задължения от привлечения магистрат; извършване на процесуални действия извън разумния срок, респективно неизвършване на дължимо процесуално действие; администриране на делата извън разумния срок; други фактически действия или бездействия, свързани с делото. „При преценка дали е налице неоправдано забавяне на производството се вземат предвид осъществените процесуални действия по делото от съда и страните, фактическа и правна сложност на делото и обусловената от тези обстоятелства обичайна продължителност на разглеждане и приключване на делата, както и общият срок за разглеждане и приключване на конкретното дело“, пише още в проекта на правилата.

Що се отнася до неизпълнение на други служебни задължения, то може да е: неизпълнение на служебни задължения, свързани с администриране на делата, със случайното разпределение на делата, с общото организационно и административно ръководство на съответния съд; неизпълнение на функционални правомощия за контрол по изпълнение на дадени разпореждания за администриране на делата; неосъществяване на контрол по изпълнение на постановените от съдебния състав актове, включително такива по администриране на делото, от съответния съдебен служител.

При определяне на наказанието за виновно неизпълнение на служебните задължения ще се прави оценка на следните обстоятелства, които се отнасят до тежестта на нарушението: професионалната дейност на засегнатия магистрат; действителната натовареност на съответния съд; създадената организация и администрирането на работата на съдиите от съответния председател.

В проектоправилата подробно е разписано и какво се има предвид под професионална дейност, натовареност и създадена организация за работа в съда.

Преценката за професионалната дейност на съдия включва: персонална натовареност в количествени показатели; фактическа и правна сложност на разгледаните дела през процесния период, съобразно данните от СИНС; качество на постановените актове – стабилитет според резултатите от инстанционния контрол; съпътстваща професионална работа – участие в състав и произнасяне по дела, подготовка и администриране на дела, дежурства (ако има такива), натовареност на заседателния график; ангажираност в изпълнението на други служебни задачи извън основната дейност през процесния период; поощрения и/или наказания (които не са заличени), прилагане на мярката обръщане на внимание на съдията за въпросния период.

Действителната натовареност на съответния съд ще включва: обща натовареност на съдиите и персоналната такава; обща и индивидуална натовареност спрямо средната на съдилищата със сходни показатели.

Организацията и администрирането на работата на съдиите от съответния председател ще се преценява по следните критерии: равномерна натовареност на съдиите в съда; при неравномерна натовареност на дисциплинарно привлечения магистрат сравнение с останалите съдии – причини и мерки за преодоляването ѝ; административен контрол и мерки за преодоляване на неритмично, забавено администриране, разглеждане и решаване на делата от съдиите; прилагане на индивидуален план по отношение на дисциплинарно привлеченото лице; прилагане на мярката обръщане на внимание по отношение на засегнатия магистрат.

В правилата се предлагат критерии, които да се следват при определянето на вида и размера на наказанието при различните нарушения.

Когато става дума за нарушение на служебните задължения, трябва да се взема предвид дали засегнатият магистрат е имал обективна възможност да разгледа делото в инструктивните срокове и да постанови съответния акт; да разгледа делото и да постанови акта в разумен срок, ако законовите не са спазени.

В правилата е записано още, че Съдийската колегия установява дали неизпълнението на служебните задължения е виновно и каква е формата на вината въз основа на следните критерии: дали засегнатият съдия е имал обективна възможност да разгледа и реши делото в законови, респективно разумни срокове, преценка на причините, които са обусловили надхвърлянето на законовите, респективно разумни срокове, като например наличие на обстоятелства, които са извън субективната воля и възможности на магистрата, съвкупност от обективни и субективни причини и субективно допусната лоша организация на работа и неспазване на процесуалните срокове.

Дисциплинарната отговорност на дисциплинарно привлеченото лице се ангажира при безспорно доказана причинна връзка между обективния факт на забавено разглеждане и постановяване на съответните актове и неговото виновно поведение“, пише още в правилата.

Що се отнася до нарушения, свързани с етичния кодекс, то в документа е посочено: „Престижът на съдебната власт намира изражение в доброто име, уважението, авторитетът и общественото доверие, с които се ползва и може да бъде накърнен чрез поведение, което е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие; действия, които компрометират честта на дисциплинарно привлеченото лице в професията и обществото; трайно или особено неприемливо нарушение на етичните правила“.

За да има накърняване на престижа на съдебната власт, е необходимо деянието да е осъществено пред трети лица или да е станало публично достояние.

Дисциплинарна отговорност се ангажира при безспорно доказана причинна връзка между конкретно установено лично действие или бездействие, което е в нарушение на основните принципи на етично поведение и накърняването престижа на съдебната власт.

Етичните нарушения се установяват на базата на това какви фактически действия са извършени от съответния магистрат, какви са те по характер, съдържание и насоченост, какъв е обектът на въздействие на тези действия, дали злепоставят пред обществото техния извършител или са насочени срещу честта на други магистрати или други лица, къде са извършени тези действия – в месторабота или извън нея, дали са извършени при изпълнение на служебните задължения или извън тях, в чие присъствие са извършени тези действия и по какъв повод и с каква цел.

За да се определи наказание и да се оцени тежестта на нарушението, трябва да се вземе предвид дали става дума за отделно действие, но с висока интензивност на настъпилия обществено негативен резултат, или за многократно извършвано деяние, макар и с по-ниска интензивност и какво е личното отношение към постъпката.

Разногласието

Именно подробно разписаните критерии за това какво се взема предвид при преценката на нарушението и при определянето на наказанието стана причина за спор на днешното заседание на Съдийската колегия.

Според Даниела Марчева по този начин се дописва Законът за съдебната власт, в чийто чл. 309, ал. 2 се казва: „При определяне на вида и размера на дисциплинарното наказание за извършено нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 1 и 2 се вземат предвид и индивидуалната натовареност на привлечения към дисциплинарна отговорност съдия, прокурор или следовател, както и натовареността на органа на съдебната власт, в който е извършено нарушението“.

По думите на Марчева определянето на тези критерии трябва да стане или в закона, или в подзаконов нормативен акт.

Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Вероника Имова не се съгласиха с нея. Те отбелязаха, че правилата се издават на основание чл. 13 от Административнопроцесуалния кодекс, според който „Административните органи своевременно огласяват публично критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на своята оперативна самостоятелност по прилагане на закона и постигане на целите му“.

Имова обясни още, че в закона има съвсем обща регламентация на съставите за дисциплинарни нарушения. „Критериите и принципите при определянето на дисциплинарното наказание трябва да са ясни. Съдийската колегия е длъжна да ги оповести“, каза тя и добави: „Съставите на дисциплинарните нарушения са точно регламентирани в закона според стандарта на ЗНА, тъй като дисциплинарната отговорност следва да бъде законово регламентирана. Но фактическите обстоятелства, релевантни към съставите на дисциплинарните нарушения, следва да бъдат уточнени именно в рамките на вътрешните правила, които определят дискрецията при упражняване на оперативната самостоятелност на административно наказващия орган„.

А Цветинка Пашкунова допълни, че тези критерии са изцяло съобразени с чл. 309, ал. 2 от ЗСВ.

Все пак обсъждането на правилата беше отложено, като беше дадена възможност и на членовете на СК на ВСС, които не са участвали в разработването им, да дадат своите предложения за допълнения и корекции.

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стела
Стела
09 март 2021 14:19
Гост

Оперативна самостоятелност била основанието да дописваш закона, това и беше тезата на Дишева, че нещо не слушах внимателно екзистенциалният им спор.
Това е абсолютен, тотален хит, колеги. Излиза, че всеки адм.орган с оперативна самостоятелност има правото не само да регламентира по какъв начин да осъществява своята дейност, но и да дописва закона, както му е изгодно в частта на своята материална компетентност. Еми така де, това е ВСС, всичко могат, разбира се. Включително и да продължават да се излагат дори като съдии, каквито са без значение, че не упражняват съдийската професия.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 14:11
Гост

Добре че Вероника Имова им обясни, че в закона има съвсем обща регламентация на съставите за дисциплинарни нарушения.

съдия СРС
съдия СРС
09 март 2021 14:15
Гост

От това следва ли, че с правила ще трябва да се допълни регламентацията в закона?

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 19:31
Гост

Стига глупости. Никой не дописва никакъв закон. Помислете малко. В ЗСВ са предвидени четири вида нарушения, а в правилата се казва, например, по какви критерии се приема, че има извършено нарушение системно неспазване на сроковете и какво се взема предвид при определяне на наказанието. Тази преценка и в момента се прави, само дето не е разписана черно на бяло. Пресилвате нещата. Няма никакъв проблем с тези правила, да не говорим, че такива съществуват от 2014 г., сега предлагат да се актуализират и заради последващите изменения в ЗСВ. Нима не искате да знаете по какви критерии ще преценяват дали сте извършили… Покажи целия коментар »

Сам юнак на коня
Сам юнак на коня
09 март 2021 20:05
Гост

Измествате въпроса- той не е дали да се прилагат такива критерии, а къде да бъдат разписани те. В администравен акт като тези правила не могат да бъдат, защото в случая се развиват хипотезите на чл.309, ал.1 ЗСВ. Това по всички канони на правната наука се прави с нормативен акт, а не с административен. Няма нищо общо с регламентацията на реда за осъществяване на дисциплинарната дейност.
Не е особено прилично ВСС да е автор на подобни грешки.

Рени
Рени
09 март 2021 14:10
Гост

Покрай случайното разпределение на делата се сещам за единната система.Тя отново не работи като хората.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 14:10
Гост

Трябваше да я спрат изцяло, докато Информационно не си оправят нещата до край.

Олга
Олга
09 март 2021 15:14
Гост

Имова отговаря за ЕИСС. Да даде отчет какво е свършила.

парадокс
парадокс
09 март 2021 14:07
Гост

Говорят за нарушения, свързани с етичния кодекс, а самите те го нарушават с поведението си.

Сама жена на коня
Сама жена на коня
09 март 2021 17:01
Гост

Да, поведението на Керелска е меко казано хулиганско. Като се добави и дементността, става неописуем цирк. Тази колега се излага все повече и повече. Чувствам неудобство като я слушам.

съдия СРС
съдия СРС
09 март 2021 13:56
Гост

С Правила дописват закона?! Егати върховните съдии.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:25
Гост

„неосъществяване на контрол по изпълнение на постановените от съдебния състав актове, включително такива по администриране на делото, от съответния съдебен служител.“ Това е много яко – и като как ще осъществя контрол над работата на деловодителя например, като дори не знам какви документи се получават по стотиците дела или и това трябва да гледам. И кое по – напред тогава. А това за трите пъти нарушение- ми че аз само за една седмица имам закъснял протокол, заповедно и решение и какво ? Защо ги мислят тия правила. Не може да има такива глупави и кухи предварителни критерии!

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:05
Гост

Добре

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:05
Гост

Смешна работа

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:05
Гост

Магдаличнев се хванал за главата. Е има си хас

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:04
Гост

За мен тия никога не могат да се разберат за нищо

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 14:05
Гост

Само циркове правят. Поне не ни е скучно.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:04
Гост

Трагедия

Бобо
Бобо
09 март 2021 13:03
Гост

И как успяват да спорят през чат? Ако е с аргументи добре, но ако се карат как се чуват през чат?

Равиоленска
Равиоленска
09 март 2021 13:03
Гост

Дано не се стигне до бой…

Дани
Дани
09 март 2021 13:03
Гост

Оф то па едни кадровици…

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 14:06
Гост

Да откършиш от тях. Пълна трагедия.

Pen
Pen
09 март 2021 13:02
Гост

Има си хас да няма спорове

Ananieva
Ananieva
09 март 2021 13:02
Гост

Ужас