Върховният административен съд (ВАС) отложи за 12 ноември делото срещу избора на Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд (СГС), което беше заведено от конкурента му в процедурата Евгени Георгиев.

Най-рано тогава ще бъде решен и възникналият в хода на процеса спорен въпрос около гражданството на съдия Трифонов. Преди месец ВАС реши да провери как новоизбраният председател на градския съд е станал български гражданин след искане на адвокат Александър Кашъмов, който представлява Евгени Георгиев.

Той се позова на публикация от 22 април на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com, според която съдия Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство. Затова адвокат Кашъмов заяви тогава, че участието на Трифонов в избора за шеф на СГС би било опорочено, ако притежава руско или дори двойно гражданство.

Днес стана ясно, че от Министерството на правосъдието е получено писмо, в което в заключение се казва, че в регистрите не са открити данни Алексей Трифонов да е подавал молба за промяна на гражданството си. Адвокат Кашъмов подчерта, че писмото не дава отговор на основните въпроси и затова поиска МП да бъде задължено да представи ново писмо, в което да отговори дали Трифонов е вписан в дневника за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство, който се съхранява в министерството. Защитникът поиска от съда и удостоверение, с което да бъдат изискани от Столичния район „Илинден“ данни от регистрите за гражданското състояние на Трифонов и родителите му. Върховните съдии дадоха на Кашъмов 3 дни, за да формулира подробно искането си.

Защитата на новоизбрания шеф на СГС пък представи българското удостоверение за раждане на Трифонов, издадено през 1988 г., както и удостоверение от началника на отдел „Български документи за самоличност“ към столичната полиция, поради което прие, че няма нужда да бъдат изисквани каквито и да е данни от регистрите за гражданско състояние.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Альоша
Альоша
22 май 2019 14:07
Гост

Братушките са добре дошли у нас – в банките, рафинериите, а защо не и в съда. Добро пожаловать в Болгарию, товарищ Трифонов!

16-ти април
16-ти април
21 май 2019 15:18
Гост

Тотални неразбрани и некомнетентни сте вие г-н „адвокат“ и неговия довереник, не знаете ли какво се изисква и откъде, за да се установи този факт?!!!!? Ами тогава какви амбиции имате да управлявате този съд, бре? Щеше да е смешно, ако не беше тъжно….

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 13:13
Гост

Ей, Евгени Георгиев не спря да рие. Не разбира ли, че по-добрият победи.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 13:14
Гост

И на всичкото отгоре Александър Кашъмов не може да формулира едно искане като хората.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 13:12
Гост

По принцип Валя Ахчиева не бърка никога, но ме съмнява Алексей Трифонов да е прескочил закона.