Началникът на сектор „Културно-исторически ценности” в главна дирекция „Национална полиция” Ангел Папалезов, който миналата седмица стана повод за покачване на напрежението между МВР и прокуратурата, е разпъвал чадър над бизнеса с културни ценности на Васил Божков.

Това обяви днес временната ръководителка на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, след като е било предявено обвинението на Папалезов.

Преди седмица вътрешният министър Бойко Рашков каза, че прокуратурата е нахлула в кабинети на служители на МВР, които той е включил в екипа, проверяващ за злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС). От държавното обвинение отговориха, че е претърсен само кабинетът на Папалезов заради обвинение в престъпна група за пране на пари и трафик на културни ценности.

„Този глагол „нахлуя“ лично мен много ме притеснява и изобщо не бих го използвала в ситуацията. „Акцията“ също не бих казала, че е прецизен израз“, каза днес прокурор Маджарова.

След претърсването на кабинета на Папалезов от прокуратурата показаха и снимки на монети, открити там. В следващите дни обаче се оказа, че става дума за сувенирни монети, чиито автор е Петър Петров от Варна и той ги е разпознал. Петров обясни пред бТВ, че е лицензиран майстор и ги продава в музеите, а заснетите монети били реплики на антики или негови произведения и стрували между 6 и 8 лева.

Според прокуратурата обаче Папалезов е бил част от организирана престъпна група на Васил Божков за пране на пари, държане и трафик на културни ценности, като ролята на полицая била да осигурява чадър на незаконната дейност.

„Има такива данни за чадър, дали това е така е предмет на разследване и доказване“, каза прокурор Маджарова и добави, че Папалезов не е бил задържан дори за 24 часа и остава на свобода срещу най-леката мярка – „подписка“.

След като му беше предявено днес обвинението, служителят на МВР каза, че дори не познава Васил Божков.

„Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора“, каза Папалезов пред бТВ и добави, че през годините е участвал в успешни акции на Специализираната прокуратура, а при една от най-добрите наблюдаващ прокурор била говорителят на Иван Гешев – Сийка Милева.

„Постановлението е кухо. Толкова кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата и са посочили, че в тази група участват над 10 лица. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческо наследство“, коментира днес и адвокатът му Стефан Карайотов.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бреййй!
Бреййй!
07 юни 2021 22:27
Гост

Възхищавам се на спец. бухалките на КАСКЕТА! Толкова са убедителни акциите, обвиненията и другите им медийни циркове и разяснителни участия, че след съставянето на 46 НС няма да има нито един депутат, освен тиквите и фесовете, които да не са сигурни, че тоя маймунарник, наречен спец. правосъдие трябва незабавно да бъде разтурен, като заразен бардак!

Анонимен
Анонимен
08 юни 2021 9:54
Гост

Дръж се прилично и си намери някаква работа!

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 19:10
Гост

Как по снимка си разпозна монетите?

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 19:14
Гост

Едва ли ще е само по снимки.

Участвал в гафове
Участвал в гафове
07 юни 2021 19:34
Гост

При претърсването са направили снимки за Каскет ТВ. Тия снимки са стояли и по вайбърите на всички участници в претърсването. Снимали са си хората. Следователчето е взел всичко накуп и в торби, той не се интересува човека, какво взема- казали са му „Отиваш и прибираш всичко!“. И после при огледите на ВД, които са били в спешен порядък заради ЧНД за определяне на МНО, е лъснал гафа и мълвата е тръгнала, заедно със снимките от телефоните на претърсващите.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 18:46
Гост

Имало монети и с Тиквата, ахахахахаххахахахахаххаха

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 17:46
Гост

След хакването на пръскачките пред парламента, застрашаващо националната сигурност, сега обвинение за трафик на древноримски монети, произведени от бай Пешо от Варна за 6 лева парчето. Родната прокуратура отдавна не само дълбае дъното, но го е стигнала и уверено вече копае към излизане от другата страна на земното кълбо. Дано всички ние имаме късмета Каскета, кака Сийка и сие да излязат някъде на територията на САЩ, по възможност директно на територията на някой федерален затвор. Толкова се пазят взаимно мафиотите им с мафиоти, че вече се надяваме на САЩ, Кьовеши и други външни сили да ги пратят там, където заслужават.

Юрист
Юрист
07 юни 2021 15:20
Гост

Как точно е разпъвал чадъра? Както Гешев над 10, познат още като ДП или Делян Пеевски?

Димо
Димо
07 юни 2021 14:15
Гост

До тук-добре. Сега остава и да го докажат.

Мики
Мики
07 юни 2021 14:11
Гост

А политиците, които постоянно разпъват чадъри?

Филип
Филип
07 юни 2021 14:11
Гост

А досега не хванаха никой от тях.

Агов
Агов
07 юни 2021 13:22
Гост

Прокуратурата е лошото, че си измисля и сапунисва, ама и тия преди служебния кабинет знаем, че лъжеха, а и сега служебния кабинет и той лъже. На кого да вярваш?

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 16:38
Гост

Или на старото правителство, или на новото служебно, или на троловете на Пеевски, които виждат, че като никой нормален не вярва на старите управляващи, поне да всеят съмнение и по отношение на новия кабинет съгласно принципите „Всички са маскари“ и „Разделяй и владей“.

Опенхов
Опенхов
07 юни 2021 13:21
Гост

Според мен това не е прецедент.

Anonimen
Anonimen
07 юни 2021 14:09
Гост

Човек какво ли не прави за пари. За съжаление и престъпления се извършват.

Кирилова
Кирилова
07 юни 2021 13:21
Гост

Само той да беше виновен. И Борисов е разпъвал чадъри.

Светослав
Светослав
07 юни 2021 14:10
Гост

Е, тези пачки и кюлчета не се изкарват с пестене от банички.

Тодор Р
Тодор Р
07 юни 2021 13:20
Гост

Да се надяваме, че повече подобни неща няма да се случват, макар да ме съмнява, като знам каква нация сме.

Spiridon
Spiridon
07 юни 2021 14:13
Гост

А, дано! Ама надали.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 13:19
Гост

Нали разбирате, че това не е проблем толкова на Пепелезов, колкото български манталитет. И друг да сложат на негово място след време или той или наследника му ще започне да си шушука с друг олигарх, който е свикнал да получава всичко.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 13:19
Гост

Ще го хванат за опинците Божков. Вероятно голяма част от нещата си ги е изнесъл овреме и изобщо не са в България.

Филипа
Филипа
07 юни 2021 13:18
Гост

Извратена работа. Гнусни са и Божков и прокуратурата и служебния кабинет и Бориосвия кабинет, преди това.

Десислава
Десислава
07 юни 2021 13:18
Гост

Те така се наеха на Божков изведнъж, сякаш са разбрали, че притежава копието, с което е прободен Иисус или Граала.

Sanjeta
Sanjeta
07 юни 2021 13:17
Гост

Вероятно така е ставало. Иначе той нямаше как да се снабди с толкова артефакти. Лошото е, че поне можеше да се извлече полза, защото Божков щеше да направи телефонната палата музей. Да ги завещае на София, респективно на държавата тези артефакти. Ама нали – пусто икономически интереси да го прецакат и сега ще му събират артефактите, както им дойде. И няма и да съберат всичко.

ВВВ
ВВВ
07 юни 2021 15:51
Гост

А като четете, разбирате ли:

„В следващите дни обаче се оказа, че става дума за сувенирни монети, чиито автор е Петър Петров от Варна и той ги е разпознал. Петров обясни пред бТВ, че е лицензиран майстор и ги продава в музеите, а заснетите монети били реплики на антики или негови произведения и стрували между 6 и 8 лева.“

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 13:16
Гост

А дали е така е друга тема