Българските власти спешно да приемат мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху новия Висш съдебен съвет и неговата Прокурорска колегия, за да се позволи въвеждането на ефективна процедура за временно отстраняване от длъжност на обвинител №1 и да се намали смразяващият ефект, който влиянието му може да има върху лицата, натоварени с разследването срещу него.

За това призова Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който през последните дни заседава във формат „Права на човека“ и за пореден път разгледа изпълнението на решението на съда в Страсбург делото „Колеви срещу България“.

В позицията на Комитета на министрите се коментират „скорошни предложения“ в тази връзка, но не става ясно за какво става дума.

Както „Лекс“ писа, същата препоръка – за намаляване на влиянието на главния прокурор в съдебния съвет, който предстои да бъде избран през 2022 г., беше отправена и през март (повече виж тук). Тогава все още Конституционният съд не беше отменил промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които беше въведена фигурата на т. нар. прокурор по разследването срещу главния прокурор и неговите заместници.

Днес комитетът отново призова властите да приемат законодателни или, ако е необходимо, конституционни изменения, така че „да се гарантира независимостта на лицето, което ръководи разследването спрямо главния прокурор, и на лицата, участващи като разследващи, както и да се осигури участието на достатъчен брой разследващи“.

Министрите са разгледали отново и изпълнението на решението „С.З. срещу България“, в което беше констатиран системен проблем у нас при разследването на убийства, насилие и изнасилване.

В съобщение до медиите комитетът приветства готовността на властите да работят в консултация с него. „Що се отнася до ефективността на разследванията като цяло, Комитетът повтори призива си към властите да въведат съдебен контрол върху прокурорските откази за образуване на досъдебно производство“, посочват от институцията. И приканват българските власти да предоставят своевременно информация за резултатите от обсъжданията си за други конкретни мерки за подобряване на ефективността на разследванията и най-вече на тези за изнасилвания или на сексуално насилие над деца.

Комитетът на министрите ще разгледа отново изпълненията на двете дела най-късно през юни 2022 г.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
просто любопитство
просто любопитство
06 декември 2021 11:02
Гост

А как с главните прокурори в Европа и Америка??? дали има някакви препоръки към тях и техните правомощия? Тях кой ги разследва? Какъв е практиката в тези страни? Някой знае ли има ли сравнителен анализ ? А кой ще проверя проверяващите / разследващи ?

Анониме123н
Анониме123н
04 декември 2021 15:38
Гост

Само да припомня, че Христо Иванов реформира ВСС и обезмисли съществуването на прокуроска колегия. Изписа вежди на Цацаров, вместо да му извади очите.
Единственото, което не му мина е в ПК да има 1 член повече от НС, за сметка на професионалтата квота и обратното в Съдийската колегия.
Този мастадон на правната мисъл отново е в основата на съдебната реформа, жалко.
Иванов по-скоро е вреден за извършване реформа отколкото полезен.
Нищо положително и при Атанасов на тази тема.

Тиквата и Каскета при бай Ставри!
Тиквата и Каскета при бай Ставри!
03 декември 2021 14:38
Гост

Със зъби и нокти ще се борят ГЕРБ и ДПС, за да запазят на поста му назначения от тях закрилник на мафията в България. За щастие бай Ставри е търпелив и справедлив. А за още по-голямо щастие Кьовеши е нетърпелива и справедлива.

Димитър
Димитър
03 декември 2021 21:33
Гост

Много поздрави на съвета! Конституционни изменения,като намерят 180 души да се обадят да ги почерпя.Абсолютно съм против контрола на всеки отказ от образуване на ДП.Значи всяка патка,която е решила че си й накърнил самочувствието може да те съди,така ли?!! Да ама не. Да намлят влиянието на прокурорската колегия ,ама няма проблем да вкарат адвокати на защитата така ли? ХаджиГЕЙОВ доказа какво е конфликт на интереси-шеф на комисия по разследване на полицейското „насилие“ и страна по 5 дела за това в СНС.Да им имам промяната…Нямат мнозинство за промени в КРБ и ще си останат с пръст в устата,с машинки или без… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 декември 2021 11:25
Гост

Последната надежда и единствената мисъл, която топли калинките на ГЕРБ и ДПС – че Гешев не може да бъдат махнат, за да се разследват безбройните престъпления на хунтата. Но мандатът му, дори да не бъде предсрочно прекратен, все някога ще изтече, а бай Ставри е търпелив. Кьовеши обаче е нетърпелива и може преждевременно да свърши работата на мутрата с каскет.

Димитър
Димитър
04 декември 2021 20:19
Гост

Да мандата му ще изтече,само че Кьовеши няма начин да го махне от власт…Какво ще поиска разследване ли,била нетърпелива,и какво от това? Как точно ще му свърши работата,махнете си главния прокурор за да го разследвам,сигурно за финансови престъпления с европари,понеже друго тя не може да разследва у нас….Ако можеше да го махне досега щеше да го е махнала тъжно…ама Гешев още доста ще мъчи протестърите и слава богу

Анонимен
Анонимен
04 декември 2021 13:34
Гост

Никъде не е казано, че трябва да се контролира всеки отказ. Други държави успешно отсяват, за да не се занимават съдии и прокурори с безсмислени жалби (изискване първо да се обжалва пред горния прокурор, да се изготви жалба от адвокат, може и разноски и т.н. и т.н.). Някои пък имат частно обвинение или съдия-следовател. Нашето сегашно положение е по-скоро екзотично.

Никой не е казал, че прокурорската колегия трябва да се допълни основно с адвокати. Има други правни професии и академични среди. Все някак могат да се намерят шепа прилични и почтени юристи.

Лозан
Лозан
03 декември 2021 14:34
Гост

Прозрачни сме и за Съвета на Европа. Само нашите се правят на слепи и още го държат този хрантутник.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
03 декември 2021 18:04
Гост

Даа, Европа. Шорошка Европа!

Путин, Ердоган и Лукашенко
Путин, Ердоган и Лукашенко
04 декември 2021 11:31
Гост

Всички лумпени са добре дошли в Евразия, щом не им харесва ЕС.

Гиги
Гиги
03 декември 2021 14:20
Гост

Смразяващият ефект, който влиянието на Гешев може да има върху лицата, натоварени с разследването срещу него е недопустим.

Неман
Неман
03 декември 2021 14:07
Гост

А честито. продължаваме промяната, пичове!

Anonimen
Anonimen
03 декември 2021 14:21
Гост

А, дано! Отдавна Гешев трябваше да си подаде оставката.

Temelko
Temelko
03 декември 2021 14:07
Гост

Смея се. Чета и се зьабавлявам. Тук как някой се чудят как да защищават Гешеватурата

Красимиров
Красимиров
03 декември 2021 14:36
Гост

Има сеи фен клуб човекът. 🙂

Кирилова
Кирилова
03 декември 2021 14:06
Гост

Време е Гешев да си ходи!

Възмутен
Възмутен
03 декември 2021 14:22
Гост

На този ще му изтече мандатът докато го магнат.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2021 14:45
Гост

Остатъка от мандата се надявам да го изкара в Бобовдолския затвор.

Nenov
Nenov
03 декември 2021 14:06
Гост

Ма ясно е и за децата бе. Гешев крепи Борисов, Борисов крепи Гешев. Така няма как да се случи адекватно разследване на престъпленията от страна на Борисов. Който от сега знам, дори при липсата на каквито и да било разследвания, знам, че ще каже, че това е манипулирано от Радев разследване и цели да го махне и да съсипе ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2021 14:05
Гост

Аз какво ви писах вчера – не се занимавайте да отразявате Гешевските обиколко по Европа, няма смисъл. Дори Европа не му вярва.

Лазар
Лазар
03 декември 2021 14:22
Гост

Прозрачен е отвсякъде.

Inferno
Inferno
03 декември 2021 14:05
Гост

И до тук с рекламата на Гешев тия дни, че е в Украйна за да преговарял за екстрадицията на Брендо…

Тръст
Тръст
03 декември 2021 14:04
Гост

Гешев сега да каже, че и на тях плаща Божков за да го дескридитират!

Spiro
Spiro
03 декември 2021 14:04
Гост

Еми Европа щом казва

Demireva
Demireva
03 декември 2021 14:03
Гост

Говори ми…

Пируло
Пируло
03 декември 2021 14:03
Гост

А не банан